Dana Tenzler
- Počet článků 969
- Celková karma 18,92
- Průměrná čtenost 1329x
Seznam rubrik
Co právě poslouchám
Dana Tenzler
Víte, který kov je ze všech nejtvrdší?
Tato na první pohled prostá otázka nemá jednoznačnou odpověď. Pod pojmem tvrdost kovu se dají chápat různé vlastnosti. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Nové úkoly pro misi New Horizons
NASA prodloužila financování mise New Horizons. Dalších pět roků bude moci nejrychlejší sonda, jakou kdy lidstvo poslalo do vesmíru, pokračovat ve výzkumu vzdálených částí Sluneční soustavy.
Dana Tenzler
Planetka, která by mohla mít oceán - Eris
Existuje na jedné z transneptunických trpasličích planet skrytý oceán? Eris je sice velikostí podobná Plutu, má ale nejspíš úplně jinou minulost. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Co je nového na Marsu?
Jak se mají sondy, které krouží kolem Rudé planety - a čím se zabývají marsovské rovery? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Domácí zavařování - v mikrovlnné troubě
Kdy se dá a v jakých případech se nedá zavařovat v mikrovlnné troubě. Zavařování malých porcí. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Domácí zavařování - vánoční cukroví
Nabízí se samozřejmě otázka - proč vůbec něco takového zavařovat? Odpovědi jsou jednoduché... Proč a jak zavařovat vánoční (i nevánoční) cukroví? Které cukroví se k zavařování nehodí? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - marmelády bez cukru
Jak vyrobit marmeládu bez cukru nebo marmeládu s jeho náhražkou? Problémy, které s sebou přináší zavařování bez cukru. (délka blogu 4 min)
Dana Tenzler
Domácí zavařování - pečivo
Máte doma “nouzový chleba” - tedy pečivo, které bude k dispozici v případě, že dojde k delšímu výpadku proudu? Jak a proč zavařovat pečivo. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Zavařování - nákaza a otrava Clostridiem botulinum typu E
O internetu a špatně pochopených faktech. Clostridium botulinum typ E - neviditelný zabiják nebo spíš přehnaná hysterie? Kdy se máme obávat otravy typem E. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Botulismus v konzervách - jak zavařovat v běžné vodní lázni?
Jak zavařovat potraviny ve vodní lázni tak, aby v nich nezůstaly spory nebezpečné bakterie Clostridium botulinum? Stačí teplota bodu varu vody ke zničení spor? A jak poznat infikovanou konzervu? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Trocha zavařovací matematiky - botulismus v domácích konzervách
Poté, co se začaly vyrábět průmyslové konzervy, se zjistilo, že existuje bakterie, která vyrábí smrtelný jed botulotoxin (viz minulý blog). Průmysl samozřejmě začal vymýšlet takové pracovní postupy, které tyto bakterie ničí.
Dana Tenzler
Botulismus - nemoc, kterou zná lidstvo díky válkám
Odkud se bere botulismus a jak se s ním lidstvo vypořádalo v minulých desetiletích a staletích? Druhý díl seriálu o botulismu. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - botulismus při zavařování
Seriál o zavařování - konkrétně o botulismu, otravě, která hrozí u některých z domácích konzerv. Dnes: co je to vlastně botulismus a jak se nám dostane do jídla prudký jed, který způsobuje smrtelné otravy? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Nejsilnější prehistorická sluneční bouře
Nejstarší historicky dokázaná sluneční bouře postihla Zemi před zhruba 14 300 roky. Co by způsobila v dnešním technologickém světě? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Co je nového na Marsu - MOXIE
Co je to MOXIE a co dělá na Rudé planetě - přístroj, který testuje na Marsu výrobu kyslíku z místních zdrojů. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Dvacetileté výročí sondy Mars Express
Je to jedna z nejstarších sond, které obíhají kolem Marsu. A navíc patří evropské vesmírné agentuře. Připomeňme si osudy sondy Mars Express. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Výsledky mise Chandrayaan 3
Určitě si vzpomenete na indickou sondu Chandrayaan 3, která v srpnu dorazila k Měsíci a vysadila na jeho povrch lander jménem Vikram s roverem Pragayan. Zdá se, že mise je nyní u konce. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Další hledání života na Jupiterovu měsíci Europě
Vesmírný dalekohled Jamese Webba zkoumá vesmír v infračerveném pásmu elektromagnetického spektra. Věnuje se ale nejen vzdáleným hvězdám a planetám - vědci ho využívají i k průzkumu naší vlastní planetární soustavy.
Dana Tenzler
Jak se tvoří mořská pěna?
Slaná mořská voda snadno tvoří pěnu - na rozdíl od sladké vody v jezerech a řekách. Proč tomu tak je - a co má s pěnou společného fyzika? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Sakuraiův objekt - krátké vzkříšení staré hvězdy
Zdá se, že některé staré a klidné hvězdy mohou doslova chytit druhý dech - a na krátkou dobu se vrátit ke svému aktivnímu stylu života. Co je to Sakuraiova hvězda a proč je pro astronomy tak zajímavým a vzácným úlovkem?
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |