Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barvení drahých kamenů ionizujícím zářením – radioaktivita, která se vyplatí

Radioaktivita – to není jen životu nebezpečné záření. Mívá zajímavé, někdy i nečekané následky. Dá se například použít k vylepšení některých drahých kamenů.

Syté barvy některých minerálů jsou způsobeny mimo jiné i radioaktivním zářením. Záhněda, ametyst, fluorit nebo modře zbarvená sůl, stejně jako žluté safíry a zelené diamanty přišly ke své specifické barvě díky přirozenému radioaktivnímu záření, se kterým se setkaly hluboko v zemské kůře. Vysoko v horách lze pro změnu pozorovat barvící účinky kosmického záření, které je zde (kvůli slabší vrstvě atmosféry) intenzivnější než v nížinách.  

Počátky barvení kamenů radioaktivitou

První experimenty s působením radioaktivity na drahokamy byly provedeny už v padesátých letech, poté, co byly vyvinuty první výkonné zdroje radioaktivního záření. Úplně prvním minerálem, se kterým vědci experimentovali, byla záhněda.

Záhněda je odrůda křemene (chemický vzorec SiO2 má společný s pískem nebo křišťálem), který je zabarvený příměsí hliníku, sodíku a lithia). Jedná se o poměrně rozšířený polodrahokam hnědé barvy. Černá, téměř neprůsvitná odrůda záhnědy se nazývá morión.

Skutečný boom ale zažilo barvení drahých kamenů pomocí ionizujícího záření v sedmdesátých letech. Tehdy experimenty odhalily zajímavou skutečnost – z bezbarvého nebo jen lehce namodralého topasu se pomocí radioaktivity a následného nahřívání dá vytvořit sytě modře zbarvený kámen. Dnes se takto zpracovávají topasy po tunách. Postupně byl objeven vliv ionizujícího záření i na jiné druhy drahokamů.

Radioaktivní drahokamy

Zvýraznění barvy drahokamů pomocí radioaktivního záření má ale jeden nepříjemný vedlejší účinek. Kameny se jím někdy samy aktivují - stávají se radioaktivní. Přitom záleží hlavně na druhu radioaktivního záření, kterým byly kameny ošetřeny.

Pro daný účel se hodí jak vysoce energetické elektromagnetické vlny (gama a rentgenové), tak záření, sestávající z částic (například protonů nebo neutronů). Právě druhá varianta je pak zodpovědná za radiokativní drahokamy. Děje se to následujícím způsobem.

Použité částice (protony nebo neutrony) se mohou vklínit do jádra atomu. Změní se tím počet jeho nukleonů. Z dosud stabilnho izotopu daného chemického prvku se tak stává nestabilní izotop, který se může dále rozpadat, podobně, jako se v následujícím schématu rozpadá atom kobaltu-60, který vznikl ozářením stabilního kobaltu neutrony. Drahokam, který obsahuje podobně pozměněná jádra (přitom se nemusí jednat zrovna o kobalt, ten mi posloužil jen jako příklad), se stává radioaktivní.

Schema: stabilní izotop kobaltu- 59 se stává ozářením neutrony nestabilní. Začíná emitovat beta a gama záření, aby se nakonec proměnil na stabilní nikl.

Jsou ozářené kameny nebezpečné?

Odpověď není jednoznačná. Aktivita, kterou kameny získaly ozářením, postupem času vyprchá. Drahokamy ale mohou být radioaktivní ještě i několik let po ošetření. Dříve, než se smí prodat zákazníkům, musí proto do karantény. K prodeji se nabízejí až tehdy,  když jejich aktivita klesne pod 100 Bq/gram. V jednom gramu drahokamu nesmí probíhat více, než 100 radioaktivních rozpadů za vteřinu.

Které drahokamy bývají ozářené?

Vzhledem k vysokým nákladům (zdrojem neutronů bývá jaderný reaktor) je pravděpodobné, že se kvůli ozáření stanou radioaktivní jen velké a dražší kameny, které slibují dostatečný zisk.

Pravděpodobně se s ozářenými drahokamy setkáte jen ve špercích, dovezených z bývalého Sovětského Svazu nebo asijských států.

Jedním z možných kandidátů je beryl. Přírodní barva je nažloutlá nebo narůžovělá. Ozářením získá zlatožlutou, zelenou nebo tmavě modrou barvu. Ozářené beryly jsou spíše exotické, nejsou moc rozšířené.

Původně nažloutlý nebo nahnědlý diamant dostává ozářením modrou,  hnědou, žlutou, červenou, zelenou nebo černou barvu. Použít se dá jak gama záření, tak protony a neutrony. Podobných kamenů se na trhu nachází jen relativně málo.

Křemen bývá naopak ozařován docela často. Průzračný kámen se přitom stává černý nebo hnědý. Za jeho změnu může gama záření.

Bezbarvé, narůžovělé nebo namodralé safíry mění svou barvu na žlutou, oranžovou nebo zelenou. Tyto kameny nejsou příliš rozšířené.

Spodumen se může díky gama nebo rentgenovému záření změnit z růžového kamene na žlutý nebo zelený.

Velice často můžete naopak narazit na topas se změněnou barvou. Beta zářením, gama paprsky nebo neutrony a následným zahříváním se jeho barva mění na modrou, hnědou, žlutou, oranžovou nebo zelenou.

Narůžovělý, nažloutlý nebo nazelenalý turmalín se po ozáření gama paprsky mění na červený, žlutohnědý nebo zelený.

Z bezbarvého zirkonu se stane modrý nebo hnědý kámen. Ten je ale na trhu spíše zřídkavým jevem.

Krásné ale nestabilní

Barvy, kterých lze ozařováním docílit, jsou sice krásné, občas ale bývají nestabilní. K takovým „dočasným krasavcům“ patří modrý beryl, zelený spodumen (dostal název hiddenit) a některé žluté safíry.

Modrá sůl

Výsledkem ozařování nemusí být jen přitažlivé kameny se sytými a zajímavými barvami. Některé barvy minerálů, dosažené ozařováním,  by se na trhu jistě špatně prosazovaly.

Ozářením se z průzračné stolní soli vytvoří modrý minerál.

Dovedete si představit, že si solíte jídlo modrou solí?

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 5.9.2016 8:00 | karma článku: 23,57 | přečteno: 1791x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 19,64 | Přečteno: 338x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,88 | Přečteno: 530x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,53 | Přečteno: 2657x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,32 | Přečteno: 712x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,86
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.