Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu se hodí – praseodym?

Nic nenahradí neodym – kromě praseodymu, traduje se mezi chemiky. Dnešní blog bude o zajímavém dvojčeti neodymu, kterému vděčíme jak za sklo určitých barev, tak velice silné permanentní magnety.

Praseodym je přírodní chemický prvek. Je jedním z mála (z dvaceti), které se v přírodě vyskytují jen v jedné formě – tvoří ho jen jeden jediný izotop. Naprostá většina chemických prvků se totiž skládá z menšího nebo většího množství různých izotopů, lišících se počtem neutronů v jádře atomu.

Je to pozoruhodné hlavně v souvislosti s tím, že má praseodym celkem vysokou atomovou hmotnost. Čím vyšší hmotnost, tím větší množství protonů se musí poskládat do jádra prvku. Vzhledem k tomu, že se protony navzájem odpuzují, potřebují mít mezi sebou „lepidlo“. Tím jsou neutrony. Na jeden proton v jádře těžších prvků připadá vždy víc než jeden neutron. Pro těžší prvky by tedy mělo být jednodušší vytvořit různé izotopy, mají větší množství neutronů a tím i poněkud větší volnost výběru jejich aktuálního množství. Pro praseodym to neplatí. Existuje jen jedna jediná stabilní varianta s určitým počtem neutronů, všechny ostatní jsou nestabilní a radioaktivní. Praseodym má v jádře 59 protonů. Jeho atomová hmotnost je necelých 141 atomových jednotek (u), jeho protony tedy drží pohromadě 82 neutronů.

Praseodym byl objeven spolu se svým dvojčetem, neodymem. O jejich poněkud chaotickém objevu jsem se zmínila už v minulém blogu. V roce 1841 izoloval Carl Gustav Mosander z oxidu lanthnau nový prvek. Nazval ho dydim. Trvalo dalších 30 let, než se von Welsbachovi podařilo didym rozdělit na praseodym a neodym.

Čistý praseodym je nahnědlý kov. Stejně jako neodym i on reaguje na vzduchu s kyslíkem a pokrývá se vrstvičkou rzi. Všichni známe rezavění železa. Jeho rez má typickou načervenalou barvu. Praseodymová rez je nazelenalá. Stejně jako rez u železa netvoří souvislou vrstvu a má tendenci se odlupovat a tvořit šupinky, nechrání tedy kov před dalším „rezivěním“.

K čemu nám je praseodym?

Praseodym patří k tzv. „vzácným zeminám“, které ve skutečnosti nejsou ani tak vzácné ani zeminy, protože se jedná o kovy. Jméno nejspíš vzniklo díky tomu, že se tyto kovy v přírodě nikde nevyskytují v čisté formě. Nacházíme je ve formě různých sloučenin, lidově „zemin“.

Praseodym se v zemské kůře nachází hlavně v monazitu a bastnesitu. Opravdu vydatná ložiska mají koncentraci 15 ppm (parts per million). V mořské vodě se praseodym nachází v daleko menším množství, jen jeden z miliardy atomů je atom praseodymu (1 ppb – parts per billion). V atmosféře naší planety se tento prvek prakticky nevyskytuje.

Praseodym a jeho sloučeniny mají zajímavé vlastnosti. Zvyšují například schopnost skla, pohlcovat ultrafialové záření. Používají se proto k výrobě skla, které má za úkol před tímto zářením chránit. Praseodymové sklo je například v ochranných krytech, které používají svářeči.

Přídavek praseodymu do skelné hmoty ji barví typickým jemným žluto-zeleným odstínem. Ten se nedá docílit žádným jiným chemickým elementem. Keramika využívá žlutě-oranžový pigment, který se jmenuje praseodymová žluť.  

Další využití praseodymu je  zajímavé tím, že ho znovu přivádí do manželství  s jeho chemickým dvojčetem – neodymem. Jako by se oba prvky, které jsou navzájem tak podobné a blízké, že je kdysi vědci považovali za jeden jediný, měly ve své další kariéře navzájem podporovat.

Směs praseodymu a neodymu se používá k výrobě permanentních magnetů, které svými vlastnostmi předčí i pověstné neodymové magnety.

Přídavkem praseodymu se dá kromě toho ze zirkonia vytvořit falešný drahokam – simuluje peridot, zvláštní formu olivínu.

Slitina s niklem vykazuje tak silný magnetokalorický jev, že umožňuje vědcům dosažení těch nejnižších možných teplot. Díky ní se podařilo ochladit hmotu na tisícinu stupně nad absolutní nulou.

Magnetokalorický jev spočívá v ohřívání materiálu při vystavení magnetickému poli a jeho ochlazování po odebrání pole. Periodické magnetizování a následné odebírání tepla způsobuje ochlazování daného materiálu.

Pokud máte doma zapalovač, vlastníte nejspíše také i vy sami malé množství praseodymu. 4 % tohoto zajímavého kovu naleznete v křesacích kamíncích.

Škodlivost praseodymu v nekontrolovaném lidovém léčitelství

Praseodym má bohužel také negativní účinky. A jako tak často je za ten negativní vliv zodpovědný … nezodpovědný člověk.

Praseodym nemá v lidském organismu žádný znatelný význam nebo užitek. Naopak, dráždí sliznice, takže se při kontaktu s praseodymem mohou zanítit. Praseodym dráždí oči, hrtan a sliznici žaludku, pokud se do něj nedopatřením dostane. Ve větších než stopových koncentracích může napadat játra a škodit jim.

O to nepříjemnější je jev, který se bohužel poslední dobou rozmohl mezi „lidovými léčiteli“ a „homeopaty“. Tyto moderní alchymisty zaujala exotičnost praseodymu a zavlekli ho do svého byznysu.

Pokud se vystavíte vyšší koncentraci tohoto prvku, čekají vás nepříjemné následky.

Praseodym dráždí dýchací trakt. Bude se vám těžce dýchat, následuje kašel, nevolnost a bolesti krku. Dlouhodobý vliv praseodymu se postará o vznik plicního edému. I při nadechnutí malého množství reaguje lidské tělo teplotou a bolestmi dýchacího traktu. Na praseodym můžete být také alergičtí. Už jen malé a nepatrné množství pak vyvolá mohutnou reakci.

Pokud budete praseodymové přípravky jíst, způsobíte si bolesti krku, nevolnost a návaly zvracení. Při kontaktu s kůží vyvolává praseodym zarudnutí. Kůže začne v inkriminovaném místě pobolívat. Kontakt s kůží vyvolá kromě toho dlouhodobě zvýšenou citlivost na praseodym, která není přímo alergií, vyznačuje se ale zvýšeným pocením, teplotou a bolestmi.

Homeopatika, obsahující praseodym, by měla být méně nebezpečná, jsou totiž méně koncentrovaná. Přesto nevylučují vytvoření citlivosti na tento chemický prvek, který do našeho organismu nepatří.

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 1.12.2016 8:00 | karma článku: 27,61 | přečteno: 2114x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 477x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,01 | Přečteno: 2606x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 398x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,31 | Přečteno: 703x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,81
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.