Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu je dobré – germanium?

Stříbřitý kov byl zpočátku jen chimérou. Poté potvrdil existenci jednoho z nejdůležitějších zákonů chemie. Dnes je nepostradatelný. Tento blog čtete díky germaniu, zabudovanému do elektronických součástek vašeho i mého počítače.

Zdroje germania

Germanium se vyskytuje, stejně jako většina chemických prvků, v zemské kůře. Jeho průměrná koncentrace se pohybuje kolem 1,5 g na tunu horniny. Koncentrovanější žíly se vyskytují jen v Africe, například v Namibii.

Germanium se získává jako vedlejší produkt při těžbě zinku a hliníku. Nachází se v minerálech argyroditu, canfielditu, germanitu a renieritu. Podobně jako je tomu u vzácných zemin, produkuje dnes většinu germania Čína. Roční objem produkce opravdu není velký, pohybuje se kolem 165 tun. Pokud byste si ho chtěli koupit, stojí germanium na dnešním trhu kolem 2000 dolarů za kilogram. Cena neustále stoupá.

Phytomining – šance do budoucnosti?

Zajímavé je, že některé rostliny umí germanium vstřebávat a koncentrují ho ve svých tkáních. Teoreticky je tedy možné získávat germanium i z biomasy. Této proceduře se říká phytomining. Zbohatnout se na ní ale nedá. Z deseti tun řepky se dá získat jen kolem 10 až  100 gramů germania.

Objev gemania

Nejspíš i kvůli nízké koncentraci v přírodě patří germanium k prvkům, které nebyly objeveny přímou cestou. Jeho existenci předpověděl  v roce 1871 ruský vědec Mendělejev. Skládal právě dohromady svůj periodický systém prvků a všiml si zvláštní proluky vedle jiného polokovu, křemíku. Předvídal existenci neznámého prvku, který nazval eka-siliciem. Předpověděl také jeho vlastnosti a vlastnosti jeho sloučenin. Tehdejší vědecká obec ovšem jeho předpoklady odmítla.

Situace se změnila až o patnáct let později. V roce 1886 objevil Mendělejevův vytoužený prvek Clemens Winkler, který pracoval s kobaltovým sklem ve Freibergské akademii. Nazval ho na počest své rodné země „germanium“.

Objev germania tak zároveň potvrdil správnost Mendělejevových úvah. Periodický systém došel konečně zaslouženého uznání. Vychází z něj i dnešní moderní chemie, popisuje totiž vztahy všech prvků, předpovídá jejich vlastnosti a vysvětluje i vlastnosti jejich sloučenin.

Díky periodickému systému víme, že známe všechny chemické prvky, které ve vesmíru existují. Dnes jsou proluky periodické tabulky zaplněny, není v ní místo pro další překvapení.

K čemu je dobré germanium?

Několik desítek let bylo germanium v podstatě zbytečným prvkem. To se navždy změnilo v padesátých letech minulého století. V té době byly vynalezeny první tranzistory. Byly vyrobeny právě z našeho původně zbytečného prvku – germania. Dnes už se s ním v elektronice v čisté podobě nejspíš nesetkáte. Germaniové součástky by totiž byly příliš drahé. Jeho roli postupně převzal daleko rozšířenější křemík. Má podobné vlastnosti ale příznivější cenu. 

Germanium se dnes využívá hlavně při výrobě polovodičů.

Kromě toho patří k těm prvkům, které dovedou přímo převést světelná kvanta na elektrickou energii díky tzv. fotovoltaickému jevu. Germaniové generátory umí přeměnit teplo na elektřinu. Je také součástí obvodů, které reagují na elektromagnetické vlnění v infračervené oblasti spektra. Jevu se využívá v radarové technice.

Ve sklech zvyšuje germanium (respektive jeho oxid GeO2) index lomu, používá se tedy k výrobě skleněných speciálních optických součástek. Vysoký index lomu se uplatní například ve vnitřní části optického vlákna.

Optické vlákno je tvořeno dvěma různými druhy skla, které se odlišují indexem lomu. Pokud do vlákna vpustíme na jedné straně světelný paprsek, odráží se na hranici těchto dvou skelných materiálů daleko efektivněji, než by tomu bylo hranici mezi vláknem a vzduchem. Tímto způsobem je umožněn dokonalejší přenos informace vláknem.

Další využití germania znáte nejspíše z přístrojů pro noční vidění. Využívají se v ní optická skla, tzv. chalkogenidová skla, která jsou propustná v infračervené části světelného spektra.

Germanium je kromě toho výborný katalyzátor a používá se například při výrobě PET lahví. Jeho oxid GeO2 totiž usnadňuje vznik některých polyesterových vláken a granulátů (zde polyethylentereftalát). 

Germanium se používá i v oblastech, kde byste ho možná nečekali. Slitina germania se zlatem se při ochlazovaní nesmršťuje, jako je tomu u většiny známých sloučenin, ale naopak zvětšuje svůj objem. Toho se využívá v klenotnictví ale například i v zubní technice.

V jednom z minulých blogů jsem zmiňovala neodymový laser, využívající krystal granátu, dotovaný neodymem. Podobně se dá využít i gadolinio-germaniový granátoid s názvem GGG.

Germanium v rukou lékařů a léčitelů          

Ačkoliv se germanium někdy nabízí jako doplněk při léčbě různých vážných nemocí (rakovina, chronická únava, AIDS, vysoký tlak, artritida) není jeho účinek doložen a prokázán.

Germanium nesmí být přidáváno v zemích Evropské Unie do potravin a ve většině zemí ani do potravinových doplňků. Poměrně oblíbené Ge-132, organická sloučenina germania, které léčitelé připisují bájné vlastnosti, může ve skutečnosti zdraví spíše nalomit, shodují se lékaři.

Homeopatika se stupněm rozředění D4 a vyšším jsou už neškodná. Využívají di-kalium-germanium-citrat-laktát a díky vysokému zředění nepatrná až mizivá množství organické sloučeniny germania.

Toxicita

Germanium a jeho sloučeniny mají relativně  malou toxicitu. Stopy germania se dají nalézt i v potravinách,  hlavně ve fazolích, rajčatové šťávě, rybách a v česneku.

Přesto se můžete germaniem otrávit. Otravy nastávají spíše po požití neorganických germaniových sloučenin, ty se totiž v organismu na rozdíl od organických kumulují. Pozor tedy na „potravinové doplňky“, obsahující neorganické sloučeniny germania. První znaky otravy jsou nechutenství a ztráta tělesné hmotnosti. V případě, že chcete zhubnout, by se vám mohly tyto následky dokonce i líbit. To, co bude následovat, se vám ale jistě líbit už nebude. Otrava se dál projeví celkovým vyčerpáním a oslabením práce svalstva. Následují poruchy práce ledvin, které mohou být tak silné, že dojde k jejich úplnému selhání. V těch případech, kdy pacienti otravu germaniem přežili, byly jejich ledviny navždy poškozené.

Po náhodném nebo úmyslném požití organických sloučenin germania budou následky mírnější. Na pokusných zvířatech byl pozorován úbytek hmotnosti a ztráta červených krvinek. Mechanismus, jakým germanium působí na živý organismus, není zatím úplně jasný. Víme jen, že způsobuje patologické změny na mitochodnriích ledvin a nervových buněk.

Germanium nemá v těle žádnou biologickou funkci. Rozhodně neexistují žádná onemocnění, která by byla spojována s nedostatkem germania v organismu.

Pokud vám nebo vašim blízkým nějaký léčitel objeví „nedostatek germania“,můžete se spolehnout na to, že je to šarlatán.

 

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 12.12.2016 8:00 | karma článku: 29,54 | přečteno: 5315x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,70 | Přečteno: 471x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,96 | Přečteno: 2596x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 398x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,31 | Přečteno: 703x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,87
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.