Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je zlato zlaté? Může za to – teorie relativity.

Za svůdnou a jedinečnou barvu zlatých předmětů může stejný jev, který nutí letící hůl ke zkracování délky. Co Einstein netušil – a přesto to objasňuje chování těžkých chemických prvků?

Chemické prvky se liší svými vlastnostmi. Už v minulém století zjistili vědci, že se zároveň navzájem liší počtem protonů v jádře a elektronů v obalu. Jsou to právě elektrony, které jsou základem vědy, které říkáme chemie. Jejich rozmístění a chování určují chemické vlastnosti jednotlivých prvků.

Příroda nenechala nic náhodě, a tak jsou elektrony umístěny kolem jádra v přísně dodržované hierarchii. Nacházejí se jen v určitých oblastech, kterým říkáme orbitaly. Tak jako v hierarchii velké firmy, mají elektrony v orbitalech své specifické místo a hrají svou vlastní roli.

Čím dále se nacházejí elektrony od jádra atomu, tím jednodušeji se mohou podílet na vazbách s jinými prvky. Daly by se srovnat s obchodními zástupci, kteří firmu reprezentují a jednají se zákazníky a jinými firmami. I když se to zdá neuvěřitelné, jsou veškeré chemické vazby a všechna různorodost chemických reakcí jen hrou několika málo vyvolených, vnějších elektronů v obalech atomových jader.

To, jak efektivně se bude naše pomyslná firma chovat, samozřejmě závisí také na práci ostatních spolupracovníků – vnitřních elektronů, které se samy na tvorbě vazeb s jinými prvky nepodílí. Stejně tak je stav firmy závislý na mnoha různých jiných faktorech. Jedním z nich je například velikost firmy a poměry, které v ní panují.

U hodně těžkých prvků nacházíme značně komplikované poměry. Čím vyšší je náboj jádra (tedy čím více protonů má), tím rychleji se musí pohybovat jeho vnitřní elektrony. (Známe to všichni – někteří musí prostě ve firmě „kmitat“ rychleji.)

Může to dojít až tak daleko, že se rychlost elektronů ve vnitřních orbitalech začíná přibližovat rychlostem, při kterých se už začíná projevovat teorie relativity. Elektrony, pohybující se vysokou, relativistickou rychlostí, jsou těžší, jejich čas plyne zpomaleně. Výsledkem je deformace orbitalů. Smrští a přiblíží se k jádru atomu. Jevu se říká vnitřní relativistický efekt.

Ten má pro změnu za následek, že se kladný náboj jádra atomu takovýmito orbitaly odstíní efektivněji, než obyčejnými, nerelativistickými orbitaly u prvků, které jsou relativně lehké.

Lépe odstíněné jádro nemá tak velký přitažlivý vliv na vnější elektrony, které se nacházejí ve vnějších elektronových orbitalech. Jejich orbitaly, tedy dráhy, po kterých se pohybují, se také deformují. Na rozdíl od vnitřních relativistických orbitalů se ale nesmršťují, naopak se protahují, čemuž se říká vnější relativistický efekt.

Když takové atomové elektronové obaly porovnáme s orbitaly lehčích a relativistickými jevy nezatížených prvků zjistíme, že se jejich elektrony mohou lépe přemisťovat a opouštět svou původní energetickou úroveň. Stačí jim k tomu v porovnání s „běžnými“ atomy méně energie.

Děje se to v praxi vůbec a odkud tato energie přichází?

Ano, skutečně se to děje. Elektrony mohou energii v určitých případech získat například ze světla. Světlo je proud fotonů, částic, které nemají klidovou hmotnost, zato ale mají určitou energii. Ta je závislá na vlnové délce těchto fotonů. Pokud je energie fotonu vhodná a odpovídá energii, kterou potřebuje elektron ke svému „výletu“, nic nestojí v cestě tomu, aby byl foton pohlcen a použit.

Zlato a relativistické efekty, které mu dávají barvu

Zlato patří k těžkým chemickým prvkům. Ve svém jádře má 79 protonů, jejichž náboj vyvažuje 79 elektronů v atomovém obalu.

Těžké jádro je nutí pohybovat se rychlostí, která vyvolává relativistické efekty, popsané výše. V tomto konkrétním případě postačí vnějšímu elektronu už energie fotonů modré barvy k tomu, aby změnily své působiště.

Proč právě modrá barva - bílé světlo přeci obsahuje různé vlnové délky? Proč ne červená nebo žlutá?

Otázka je oprávněná a odpověď na ni je jednoduchá. Fotony, které odpovídají modré barvě, v sobě nesou největší podíl energie. Ostatní vlnové délky mají energii menší. Ta není pro daný účel vhodná.  

V praxi to znamená, že zlato (na rozdíl od lehčího stříbra) pohltí a spotřebovává modrou frakci dopadajícího bílého světla.

Odfiltrováním modré frakce získává světlo, které se od povrchu zlata odrazí, svou zlatožlutou barvu.

Stříbro mimochodem tuto vlastnost nemá a nikdy mít nemůže. Jeho jádro je lehčí a relativistické jevy nejsou vyhraněné. Stříbro modrou světelnou frakci nepohlcuje, ale téměř všechny dopadající fotony odráží. Ne nadarmo se z něj dělají – skvělá zrcadla.

Za fascinující a jedinečnou barvu zlatých předmětů tedy mphou ... jevy spojené s teorií relativity,

kterou před více než 100 lety zformuloval Albert Einstein.

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 30.1.2017 8:00 | karma článku: 30,62 | přečteno: 1496x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,24 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,96 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,62 | Přečteno: 664x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 247x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,62 | Přečteno: 395x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,57
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.