Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsou radioteleskopy výkonnější než „obyčejné“ teleskopy?

Říká se jí radiointerferometrie. Metoda, díky níž se dají pozorovat vzdálené galaxie. Pracuje s přesností, o jaké se teleskopům, pracujícím s viditelným světlem, bude dlouho jen zdát.

O novém projektu, ve kterém se propojí radioteleskopy, rozestavěné po celém světě, jsem psala v minulém blogu. Bude založen na radiointerferometrii, sbírání dat v milimetrové a submilimetrové oblasti spektra, jejich skládání a následném vyhodnocení. Projekt dostal název Very Long Baseline Interferometry (VLBI). Pomocí obrovského množství dat z navzájem velice vzdálených radioteleskopů se dá dokonce pozorovat superhmotná černá díra v centru naší galaxie. Metoda je tak výkonná, že mnohotisíckrát předčí přesnost pozorování ve viditelném světle (například snímky slavného Hubbleova teleskopu). Proč je pozorování pomocí radioteleskopů tak efektivní?

Princip teleskopu, pracujícího s viditelným světlem

Teleskopy, které pracují s viditelným světlem, se potýkají s řadou problémů. Je žádoucí, aby byl pozorovací průměr teleskopu pokud možno co největší. Čím je větší než čočka v našem oku, tím více detailů na nebi pozoruje. Čočky v dalekohledech hvězdy nezvětšují, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale pomáhají sbírat větší množství světelné informace.

Optické dalekohledy, pracující s čočkami se ovšem nemohou stavět libovolně velké. Světelný signál, které čočka sbírá, totiž průchodem přes ni zároveň slábne. Čím větší čočku se pokusíme  vyrobit, tím silnější musí být, aby byla dostatečně stabilní. Tím více následně oslabuje světlo, které přes ni prochází. U čoček větších než 1 metr už nepozorujeme další zlepšení viditelnosti vzdálených hvězd. Začnou u nich převažovat negativní následky silné vrstvy skla. Navíc jsou velké skleněné čočky tak těžké, že se jejich tenčí okraje nebo středy vlastní vahou tříští. Další zvětšování teleskopů muselo jít jinou cestou.

Tzv. „reflektory“, zrcadlové teleskopy pracují na jiném principu. Světelný paprsek už nemusí procházet skleněnou čočkou. Namísto toho je odražen od tzv. zrcadla, uvnitř tubusu. Díky tomu, že se dá zrcadlo ze zadní strany podepřít, je stabilnější než skleněná čočka. Průměry zrcadel těchto teleskopů běžně dosahují několika metrů. U těch největších z nich se ale opět vynořily technické problémy. Jejich zrcadla se bortí pod vlastní vahou, i když se to projevuje při daleko větších rozměrech, než u optické čočky. Děje se to zhruba od pěti metrů průměru zrcadla.  

Schema: Dva příklady zrcadlových teleskopů. Schematické znázornění sběru světelných paprsků pomocí zrcadel.

Řešením tohoto problému se stala tzv. segmentace.  Její princip spočívá v tom, že se zrcadlo už nevyrábí z jednoho kusu materiálu. Jak se ukázalo, stejně dobře poslouží několik menších, vzájemně propojených zrcadel. Teoreticky bychom tak mohli vytvořit neomezeně velkou sběrnou plochu teleskopu, kdyby ...

... se při velikostech kolem deseti metrů nepřihlásila pro změnu ke slovu další překážka, která tentokrát není technická, je čistě fyzikální. Světlo vzdálených pozorovaných hvězd totiž nemusí projít jen sběrnou soustavou teleskopu (čočkou nebo soustavou zrcadel), musí především projít pozemskou atmosférou. Pohyb vzduchových vrstev v ní ale způsobuje mihotání a rozostření signálu. Vzdálený signál, který by mohla zachytit větší a větší zrcadla, bude neodvolatelně degradovat. Ani větší počet zrcadel proto už nepřinese lepší výsledek.

Do věci se musela vložit počítačová technika. Metoda, které se říká adaptivní optika si bere na pomoc laserový paprsek, kterým „proměří“ aktuální stav atmosféry. Počítač pak předává signál na pohyblivou vrstvu zrcadla, která se podle potřeby deformuje a chvění atmosféry „dorovná“. Na obrázku vidíte velikosti dnes existujících i naplánovaných optických teleskopů.

Radioteleskopy

Jakkoliv jsou dnes optické teleskopy dokonalé, výkonem se nemohou rovnat svým příbuzným – radioteleskopům. Ty pracují na jiném principu. Zaměřují se na elektromagnetické vlny, které jsou pro naše oči neviditelné.

Systém, složený z několika radioteleskopů navíc může využívat tzv. interferometrii. Signály, které pozorují jednotlivé teleskopy, se dají uložit do paměti počítače a později se vzájemně skládají. K tomu se používá tzv. „fourierova transformace“. Práci na ní vědci rádi přenechávají počítačům.

Složené snímky pak vykazují oslabení nebo zesílení signálu podle určitého pravidla. Platí tu nejen pravidlo „víc očí víc vidí“, ale také pravidlo „ navzájem vzdálenější oči vidí lépe“.

Rozlišení, se kterým pracuje systém radioteleskopů, je totiž závislé na dvou věcech – použité vlnové délce (tedy druhu) elektromagnetického záření a vzdálenosti mezi jednotlivými anténami.

Jednotlivé body na obloze měří několik teleskopů zároveň. K tomu je samozřejmě potřeba, aby byly všechny teleskopy synchronizované neobyčejně přesnými hodinami. Výsledky měření, opatřené časovými údaji, se ukládají do paměti počítače. Ten je pak ještě koriguje. Radiovlny totiž trpí při průchodu naší atmosférou podobně jako viditelné světlo.

Jak funguje radiová interferometrie?

align="justify"Jeden signál – jeden teleskop

 

Na vrchním obrázku je princip, na kterém pracuje zrcadlový teleskop. Sbírá informace z oblohy pomocí velkého odražeče ve tvaru paraboly. Signál, který přichází z vesmíru, se odráží od povrchu paraboly do snímače, který se nachází uprostřed obrázku. O citlivosti systému rozhoduje velikost paraboly a tím i vzdálenost obou nejkrajnějších signálů (zde černou barvou).

align="justify"Jeden signál – dva radioteleskopy

Dva různé signály, které pocházejí z jednoho pozorovaného bodu ale jsou zaregistrované dvěma teleskopy, mají citlivost daleko větší. Dají se pomocí počítače složit do jednoho obrázku, ve kterém se pak dají rozeznat interference (body, ve kterých se signál jednotlivých elektromagnetických vln navzájem oslabuje a zesiluje). Zpětně se pak dá počítačem vytvořit daleko ostřejší obrázek zdroje.

Jeden signál – několik teleskopů, umístěných na přímce

Dalšího zlepšení výkonnosti radioastronomie dosáhne tehdy, když se do jedné řady umístí hned několik teleskopů.

Na obrázku vidíte výhodu – teleskopy umístěné na jedné přímce umožňují přesněji lokalizovat maximum signálu.

align="justify"  align="justify"Jeden signál – několik teleskopů umístěných do kříže nebo do tvaru písmene „L“

Umístěním detektorů do tvaru kříže nebo písmene „L“ se získá další prostorová komponenta – a maximum signálu se dá rozeznat ještě přesněji.

Co to znamená v praxi?

Radioteleskopy se odlišují od velkých optických teleskopů tím, že registrují jinou vlnovou délku elektromagnetického záření.

Optické teleskopy rozliší dva podobné zdroje, které se na obloze nacházejí ve vzdálenosti 0,01 obloukové vteřiny. Obří radioteleskop, skládající se z antén rozmístěných po celé Zemi dosahuje rozlišení 0,001 obloukové vteřiny.

Ve vrchní části obrázku vidíte stejný zdroj, pozorovaný v radiospektru (vlevo) a ve viditelném spektru pomocí Hubbleova teleskopu (vpravo).

Ve spodní části obrázku pak vidíte, nakolik je radiointerferometrie výkonnou metodou. Náš nejlepší vesmírný teleskop vidí vzdálený zdroj jen jako jasnou tečku. Systém radioteleskopů dokáže tuto jasnou tečku rozložit a rozeznává v ní další detaily.

Nabízí se otázka, proč nepoužíváme interfometrii u optických teleskopů. Je to proto, že optické teleskopy využívají signál s kratšími vlnovými délkami, pro které by se velikost přijímací antény musela pohybovat v řádu mikrometru. Optické teleskopy ovšem také mohou využívat efektu interferencí. Signály se ale neukládají do paměti počítače, zpracovávají se v reálném čase. K tomu musí být teleskopy navzájem propojeny optickými kabely – a nemohou být tedy od sebe navzájem vzdáleny tak, jak by bylo potřeba pro vysokou citlivost systému.

 

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 30.3.2017 8:00 | karma článku: 21,66 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,73 | Přečteno: 161x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,93 | Přečteno: 367x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,73 | Přečteno: 617x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,77
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.