Vesmírná lednička - nejchladnější místo ve vesmíru

3. 04. 2017 8:00:22
Je to nejchladnější místo v pozorovaném vesmíru. Má dokonce nižší teplotu než jakou má záření vesmírného pozadí. Jak vzniklo?

Nejchladnějším pozorovaným místem ve vesmíru je Mlhovina Bumerang. Roku 1980 ji pozorovali Keith Taylor a Mike Scarrott na observatoři Siding Spring v australském městě Coonabarabran. Protože tehdejší teleskopy nebyly tak dokonalé jako dnešní, zdálo se jim, že má tvar bumerangu. Proto jí dali odpovídající jméno. Mlhovina se skládá ze dvou výtrysků plynu směřujících pryč z centrálního objektu.

Obrovská vesmírná lednička

Mlhovina Bumerang je od nás vzdálená zhruba 5 000 světelných roků. Na nebi ji najdete v souhvězdí Kentaura. Proslavila se svou anomálií - její teplota je nižší, než teplota okolního vesmíru. Odpovídá 1 K, což je dokonce nižší než teplota vesmírného pozadí (2,725 ± 0,002 K), které je tvořeno tzv. reliktním zářením. Jak je to možné?

Vysvětlení je jednoduché – z objektu, který byl kdysi hvězdou, uniká vysokou rychlostí velké množství plynu. Zároveň se tento plyn rozpíná – a tím se také ochlazuje, stejně jako to pozorujeme u plynu v pozemských podmínkách.

Adiabatická expanze

... je změna stavu plynu, která probíhá tak rychle, že plyn se svým okolím nestihne vyměňovat energii. Vyznačuje se tím, že se při něm mění jak teplota, tak objem a tlak plynu. Při zvyšování objemu plynu se zmenšuje jeho tlak a také teplota.

Vědci donedávna nevěděli, jakým způsobem se plyn v mlhovině Bumerang urychluje. Jedna jediná hvězda totiž nemůže urychlit plyn na potřebnou rychlost. Jevy, které v mlhovině probíhají, se podařilo rozklíčovat až pomocí moderního systému radioteleskopů ALMA. Teleskopy, které pozorují vesmírné záření v submilimetrové oblasti, nám ukázaly stav mlhoviny a dovolily dokonce zmapování celé oblasti. Vysvětlily tak nejen zvláštní tvar mlhoviny, která vypadá jako přesýpací hodiny, ale také jevy, které doprovázely její vznik.

Těsná dvojhvězda

Mlhovina Bumerang vznikla ze dvou hvězd, které se navzájem obíhaly v těsné blízkosti. Jedna z nich byla daleko větší než druhá a proto prožila svůj hvězdný život daleko rychleji než její hvězdné dvojče.

Na konci své kariéry se těžší hvězdy mění. Díky změnám, které probíhají v jejich nitru, postupně narůstá jejich velikost. Stejně tomu bylo i v případě budoucí mlhoviny Bumerang. Těžší hvězdné dvojče se časem zvětšilo natolik, že svého menšího průvodce postupně pohltilo. Menší hvězda ještě nějakou dobu pokračovala v oběhu kolem společného těžiště pod povrchem své velké hvězdné sestry. Následovala kolize center obou hvězd, která dodala energii k vymrštění velkého množství plynu. Jeho rozpínáním do okolí bývalé dvojhvězdy pak vznikla později velice chladná mlhovina Bumerang.

Jak vypadá její budoucnost?

Štíhlý pas dnešní chladné mlhoviny obklopují zrnka prachu, která se pohybují pomaleji než plyn, který opouští hvězdu v centru. Plyn bude bývalá dvojhvězda uvolňovat i nadále. Postupně bude ale jeho množství klesat. Až plyn hvězdě dojde, zkolabuje hvězda v centru mlhoviny Bumerang tak, jako ostatní podobně hmotné hvězdy. Časem se plyn v mlhovině ohřeje od ostatního vesmíru a ztratí tak svou jedinečnost.

Zdroje: https://arxiv.org/abs/1308.4360, ​https://arxiv.org/pdf/1703.06929v1.pdf

Autor: Dana Tenzler | pondělí 3.4.2017 8:00 | karma článku: 25.78 | přečteno: 830x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 127 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 127 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.70 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...