Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zásobárna vody na Měsíci - šance pro jeho kolonizaci

Nachází se na Měsíci zásoby vody? Životodárná tekutina by usnadnila jeho kolonizaci – je jí ale dostatek? (délka blogu 5 min.)

Ještě před několika lety vycházeli vědci z předpokladu, že Měsíc je téměř úplně suchým vesmírným tělesem. Na vině byl způsob, jakým vznikl.

Měsíc vznikl z pozůstatků kolize Země s planetkou Theia, velkou přibližně jako Mars. Ta se měla vytvořit z hmoty, která se koncentrovala v jednom ze dvou Lagrangeových bodů, gravitačních pastí v soustavě Země-Slunce. V těchto bodech je v rovnováze gravitační vliv obou členů soustavy – Země a Slunce. Nepříliš hmotná tělesa, která se dostanou do blízkosti těchto bodů, je už nemohou sama od sebe opustit.

Tyto specifické Lagrangeovy body se nacházejí na oběžné dráze Země a „předbíhají“ ji nebo se za ní „zpožďují“ o 60 úhlových stupňů. Časem se v nich muselo nasbírat úctyhodné množství hmoty. Bylo jí dokonce tolik, že vydalo na malou planetku, které dnes říkáme Theia. Když se stala dostatečně hmotnou, začala se v systému Slunce - Země uplatňovat také její vlastní gravitace. Z dvojného systému se stal trojný. Následek na sebe nedal nejspíše dlouho čekat. Theia opustila Lagrangeův bod a dostala se na kurs, který ji vedl k Zemi. V nepříliš vzdálené době pak došlo ke kolizi, při které se na oběžnou dráhu Země dostalo velké množství původního materiálu obou těles. Právě z něj se měl později zformovat náš Měsíc.

Vzhledem k tomu, že je produktem obří kolize a vytvářel se z roztaveného materiálu, považovali vědci dlouho za pravděpodobné, že Měsíc neobsahuje mnoho vody. Výzkumy posledních let ovšem prokázaly opak.

Na Měsíci se našly zásoby vody

Je jí dokonce relativně hodně. To je velice příjemná zpráva pro ty, kdo doufají v brzkou kolonizaci našeho vesmírného souputníka. Pokud se na Měsíci nachází dostatek vody, není potřeba ji tam vozit, což by všechny plánované mise zjednodušilo a hlavně zlevnilo.

Odkud se bere měsíční voda?

Na zásoby vody, která se dostala do vnitřní Sluneční soustavy během tzv. „Velkého bombardování“ před několika miliardami let - se nedá spoléhat. Měsíc nemá na rozdíl od Země dostatečnou gravitaci na to, aby si podobné vodní dárky udržel. Porce vody a ledu, kterou kdysi obdržel díky kometám, se během několika minulých miliard let vypařila do okolního prostoru.

Voda se mohla na Měsíci vytvořit ale také přímo z místního materiálu - díky slunečnímu větru. Tato na první pohled odvážná hypotéza, je logická. Měsíční hornina obsahuje silikáty. To jsou sloučeniny obsahující kyslík. Část slunečního větru se skládá z protonů, tedy ionizovaných atomů vodíku. Sluneční vítr, který bombarduje povrch Měsíce, narušuje tamní horninu. Následně se z horniny uvolňují atomy kyslíku, kterým nic nebrání v tom, aby se slučovaly s vodíkem a vytvořily molekuly vody.

Zatím není přesně jasné, v jaké formě se měsíční voda vyskytuje, může se jednat stejně tak dobře o jednotlivé molekuly nebo směs neutrálních molekul a hydroxylových iontů („střepů“ molekul vody, kterým chybí jeden atom vodíku).

Lžíce vody – nebo spíš plné vědro?

Otázku existence vody na Měsíci se snažila rozklíčovat už v roce 2009 sonda LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite). Skládala se z nosné aparatury a přistávacího modulu.

Těsně před plánovaným dopadem na měsíční povrch (nedaleko jeho jižního pólu) nechali vědci sondu, aby se oddělila od své nosné rakety. Tu pak vědci navedli na kolizní dráhu s povrchem Měsíce. Při dopadu se zvířil oblak prachu, který následně analyzovala samotná sonda, prolétající daným místem o několik minut později. Při kolizi nosné rakety se z povrchu Měsíce zvedl oblak materiálu, který vážil kolem 350 tun. Vzniklý kráter má průměr 20 m a hloubku 4 m. Sonda objevila ve vyvrženém materiálu stopy vody, a nadchla tím jak vědce, tak laiky. 

Stopy vody (respektive hydroxylového iontu –OH) nalezla na Měsíci v roce 2013 také indická sonda Chandrayaan-1.

Následující obrázek ukazuje výsledky průzkumu indické sondy Chandrayaan-1. Modrá barva znázorňuje vodu, zelená demonstruje odrazivost povrchu a načervenalou barvo je znázorněn výskyt minerálu pyroxenu.

Vodu na Měsíci si samozřejmě nemůžeme představovat jako závěje sněhu. Její využití nebude jednoduché, je ale možné, že budou časem vyvinuty dostatečně sofistikované metody, které umožní molekulární vodu z měsíčního povrchu izolovat a přeměnit je na nezbytnou kapalinu. Přímé osídlení Měsíce lidmi se pak přesune z kolonky snů do kolonky splněných přání.

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 28.9.2017 8:00 | karma článku: 22,86 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 346x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,58 | Přečteno: 604x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,97
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.