Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak funguje kapesní ohříváček?

Jistě je znáte – v zimě pomáhají udržovat ruce v teple. Na jakém principu fungují kapesní ohříváčky? Další ze série předvánočních blogů o obyčejných věcech. (délka blogu 3 min.)

Akumulátor latentního tepla – kapesní ohříváček – je předmět, který je schopen pohlcovat tepelnou energii a nějakou dobu ji v sobě (s minimálními ztrátami) i ukládat a následně zase uvolňovat. Trik spočívá v použití materiálů, které při přechodu mezi pevným a kapalným stavem (tedy k tání svých krystalů) potřebují relativně velké množství tepla.  

Teoreticky se dají ke skladování energie (a následné využití latentního tepla, uvolňujícího se při fázových přechodech) používat všechna tři skupenství hmoty – jak pevné, tak kapalné nebo plynné. Použití plynu je ale pro daný účel nepraktické – je totiž spojeno s velkým navýšením objemu.

Zatímco má jeden mol látky (v praxi to bývá několik desítek gramů) v pevném skupenství relativně malý objem, v plynném skupenství má jeden mol látky objem 22,4 litrů. Nikdo z nás nejspíš nemá tak velké kapsy…

Mol

Jeden mol je takové množství látky, které obsahuje stejné množství atomů, jako 12 gramů běžného uhlíku (izotopu C-12), říká definice. V praxi to znamená, že jeden mol dané látky má hmotnost odpovídající hmotnosti jeho molekuly. Každý mol obsahuje 6,022140857x10^23 atomů. Jeden mol látky má v plynném skupenství objem 22,414 litrů.

Trocha chemie

Chemické reakce, které v ohříváčku probíhají, jsou vratné – předmět se dá proto použít opakovaně. Jeho životnost je zpravidla omezena životností obalu, ve kterém je uložena aktivní náplň.

Při nabíjení obsahu kapesního ohříváčku (akumulátoru latentního tepla) tají speciální soli nebo parafiny, které tvoří náplň ohříváčku.  Při tání absorbují velké množství energie.

Typický aktivní obsah bývá tvořen trihydrátem octanu sodného (CH3COONa · 3 H2O).

Při pokojové teplotě se tato sůl rozpouští ve vodě jen pomalu. Při zahřátí ve vroucí vodě, probíhá ale proces daleko ochotněji a rychleji.

Při „nabíjení“ polštářku energií je potřeba rozpustit úplně všechny krystaly. Ty, které by zbyly, by totiž tvořily krystalizační centra, na kterých se okamžitě (už během ochlazování na pokojovou teplotu po vyjmutí z vroucí vody) začnou tvořit nové krystaly – a to není žádoucí.

Po rozpuštění a vychladnutí všech krystalů se uplatní zajímavý jev: octan zůstane rozpuštěný. Nedochází k automatické krystalizaci tak, jak by tomu bylo například u rozpuštěné kuchyňské soli.

K rychlé krystalizaci dochází až tehdy, když roztok dostane speciální vnější podnět. Běžně to bývá „lupnutí“ malé kovové destičky, která u podobných akumulátorů plave uvnitř roztoku. Lupnutí vytvoří první krystalizační centrum. Aktivní látka se pak už postará o zbytek. Vytváří nové a nové krystaly.

CH3COO— (kapalina) + Na+ (kapalina) ———> CH3COONa · 3 H2O (pevná látka) + teplo

Při tání krystalů se v horké vodní lázni pohlcovala energie – při opětovné krystalizaci se tedy tato energie musí zase uvolnit. Ohříváček může dosáhnout až 58 °C.

Jak probíhá krystalizace?

Nejprve se vytváří krystalická mřížka octanu sodného, zatímco molekuly vody jsou zatím volně pohyblivé. Postupně ale nacházejí místa, kam se mohou v mřížce uložit. Dipóly molekul vody se ukládají určitým daným vektorovým způsobem, přitom se snižuje jejich potenciální energie a dochází k předávání tepla. Vodní molekuly tím tvoří vlastně jakousi mřížku uvnitř krystalické mřížky octanu.

Naopak při ohřívání kapesního akumulátoru se nejprve ničí vodní „krystalové uspořádání“ a uvolňuje se voda. V této teplé vodě pak při 58 °C taje i samotný octan.

Část latentního tepla, které je v nabitém polštářku schované, tak tvoří teplo, které se vytváří při tání bezvodého octanu - a druhou, velice významnou část tvoří teplo, uvolněné při zabudovávání molekul vody do krystalické mřížky octanu.

Další možnosti k využití

Moderní akumulátory latentního tepla se mimochodem nepoužívají jen v kapsách k ohřívání rukou. Různé materiály, které mají podobné vlastnosti jako výše popisovaný octan, se používají ve stavebnictví, gastronomii, tepelných solárních panelech nebo jako předehřívače některých motorů.

Podobným způsobem by se daly v zimě ohřívat dokonce domy.

Malý domek s obytnou plochou 89 m2 by vyhřál akumulátor s objemem kolem 200 m3. V létě by se mohl nabíjet a v zimě by své teplo odevzdával. Projekt samozřejmě není moc elegantní – už kvůli objemu potřebného aktivního media. Nedaleko německého Augsburgu se ovšem podobným způsobem experimentálně vytápěla škola. V nedaleké spalovně se akumulátory nabíjely, převážely se do školy, kde své teplo odevzdávaly.

Je docela možné, že se časem dočkáme i dalších zajímavých využití všude tam, kde je produkován odpad s vyšší teplotou.

Je tekutina v ohříváčku zdraví škodlivá?

Pokud se váš kapesní ohříváček poškodí a jeho obsah vyteče, nemusíte z něj mít strach. Aktivní sloučenina je neškodná, navíc je dobře rozpustná ve vodě. Dá se proto pohodlně setřít nebo vyprat.

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 18.12.2017 8:00 | karma článku: 25,59 | přečteno: 5816x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.