Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čím se liší supernova od kilonovy a co má společného s kamenem mudrců?

Nedávno se v astronomii objevil nový pojem - kilonova. Co přesně označuje a co má společného se vznikem zlata? (délka blogu 4 min.)

Kilonova relativně nové jméno pro proces, který nemá ve skutečnosti se supernovou téměř nic společného. Jedná se o úplně jiný jev, který je spíše podobný srážce černých děr.

Teorie, která popisovala dvě blízké a navzájem se obíhající černé díry, je známá už od osmdesátých let. Postupem času se zmenšuje jejich vzdálenost, zatímco vyzařují gravitační vlny. Když se oba objekty dostanou dostatečně blízko, splynou do jednoho celku. Kdysi byly podobné úvahy jen teoretickými hrátkami. Dnes je tomu jinak. Vědci mají k dispozici dostatečně citlivé přístroje. Ty dokáží zachytit i gravitační vlny, vyzařované krátce před srážkou dvou černých děr. Jejich výzkum byl loni oceněn Nobelovou cenou.  

Pokud se na na místě kolidujících černých děr nacházejí neutronové hvězdy, říká se projevům kolize - kilonova. I neutronové hvězdy před vzájemnou kolizí a během ní vysílají gravitační vlny. Stejně jako u černých děr by se tedy měly dát zachytit, předpověděla teorie. Jak může takový proces vypadat, ukazuje následující animace.  

Neutronová dvojčata

Dvojhvězdy nejsou ve vesmíru žádnou vzácností. Několikanásobné hvězdné systémy se zdají být dokonce častější než osamělé hvězdy, jakými je například naše Slunce. Pokud se v takovém dvojném systému nachází dvě velice hmotné hvězdy, mohou se z nich stát supernovy.

Při gigantickém výbuchu supernov existuje samozřejmě nemalá pravděpodobnost, že hvězda své hvězdné dvojče ztratí nebo poškodí natolik, že ke druhému výbuchu a tím vzniku druhé neutronové hvězdy už nedojde. Vědci odhadují, že se “neutronová dvojčata” vytvoří jen asi v jednom procentě případů. Dokonce i tento relativně zřídkavý jev je ovšem v našem vesmírném okolí dostatečně častý na to, abychom ho mohli pozorovat.

První srážku dvou neutronových hvězd zaznamenaly pozemské detektory 14. srpna loňského roku. Obě hvězdy byly vzdálené 130 miliónů světelných roků - byly tedy relativně blízko Země a jejich signál byl proto neobyčejně silný a zřetelný.

Kolize neutronových dvojčat v srpnu loňského roku

14. srpna minulého roku se poprvé v historii podařilo pozorovat tři jevy, doprovázející kolizi dvou neutronových hvězd: gravitační vlny, gama záblesk i následné záření kilonovy.

Poté, co vědci zachytili několik minut trvající chvění časoprostoru (gravitační vlny), byl příslušným satelitem na oběžné dráze zachycen také gama záblesk.

Astronomové rozlišují dva druhy gama signálů: krátké a delší záblesky. Ty, které trvají delší dobu, pocházejí z jiných dějů, mohou za ně například kolapsy velice hmotných hvězd, ze kterých vznikají černé díry. Krátké záblesky (zde 1,7 s) jsou následkem splynutí dvou neutronových hvězd.

Několik hodin poté následoval ještě jeden očekávaný jev. V místě, ze kterého byly vyslány gravitační vlny, v eliptické galaxii NGC 4993, bylo registrováno záření tzv.kilonovy.

Kilonova

Jedná se o poměrně nový název. Původně byl příslušný jev označován různými jmény - například makronova. 

Jako kilonovu označují vědci záření, které vydává okolí dvou kolidujících neutronových hvězd. Při splynutí dvou neutronových hvězd je do něj vyvrženo větší množství hmoty. V ní pak probíhají určité fyzikální procesy, které ji nahřívají. Tato hmota pak vyzařuje několik dní velké množství energie, které zachycujeme na Zemi jako pomalu pohasínající, několik dní trvající signál. Poté, co kilonova přestala zářit ve viditelném pásmu, byla ještě nějakou dobu zřetelně vidět v infračerveném pásmu spektra. Právě její chování při “dohasínání” vědcům naznačilo, jaké jevy (a které chemické prvky) explozi kilonovy doprovázely.

Kámen mudrců

Ukázalo se, že je kilonova pravým kamenem mudrců. Při srážce dvou neutronových hvězd vzniká zlato a jiné vzácné těžké kovy.

Ještě před několika měsíci nebylo jasné, jaké procesy k tomu přispívají. Díky výše zmiňovanému signálu ze 14. srpna loňského roku - dnes můžeme tyto procesy pojmenovat.

Různé skupiny vědců se je právě snaží vyhodnotit, zatímco jiná skupina vylepšuje a ladí samotné měřicí instrumenty.

V roce 2019 skončí odstávka a detektory budou znovu uvedeny do provozu. V té době by mohly mít dvojnásobnou citlivost, mohly by tedy zachytit až desetkrát větší množství signálů.

Můžeme se tedy těšit na to, že se novému a vylepšenému detektoru podaří zachytit srážku neutronových hvězd ne několikrát za rok - ale každý týden.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 4.1.2018 8:00 | karma článku: 22,64 | přečteno: 765x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 108x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 367x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,03 | Přečteno: 540x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,53 | Přečteno: 2669x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 402x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

  • Počet článků 973
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 1324x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.