Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěva z vesmíru: WISE J072003.20-084651.2

Věříte, že Zemi navštívili mimozemšťané? Omyl. Zato realita je tentokrát ještě zajímavější - Sluneční soustavu navštívila celá hvězdná soustava. (délka blogu 5 min.)

Těsně vedle

Stalo se to před 70 000 lety. Lidstvo bylo v té době zaměstnáno úplně jinou katastrofou. Výbuch indonéské sopky Toba způsobil drastické ochlazení klimatu. Následkem nečekané zimy (podle počítačového modelu se v prvních letech po výbuchu klima ochladilo o několik stupňů) hynula lovná zvířata a pomrzly rostliny, kterými se tehdejší lovci a sběrači živili. I když se lidé nečekané změně dokázali přizpůsobit, nebyla jejich situace vůbec lehká. A samozřejmě ani zdaleka netušili, že na okraji útvaru, kterému budou jejich potomci jednou říkat Sluneční soustava, právě probíhá jedinečný jev. Poprvé v historii se přiblížila cizí hvězda až na dosah naší soustavy - a jen těsně ji minula.

WISE J072003.20-084651.2

Někdejší návštěvnice se dnes nachází ve vzdálenosti 20 světelných roků. Není sama, doprovází ji nejspíš obvyklý fraucimor, který se tvoří během vývoje kolem většiny hvězd (planety, asteroidy a různé menší objekty). K jejímu doprovodu patří také malý hnědý trpaslík.

Hnědý trpaslík

je miniaturní hvězda. Její hmotnost a tím i teplota a tlak v jejím nitru nestačí na zažehnutí reakce, která by spalovala vodík na helium. Zato stačí na spalování deuteria. I v hnědých trpaslících tedy probíhá jaderná fúze, záření, které uvolňuje, ale nedosahuje hodnot, kterými se pyšní “skutečné” hvězdy.

WISE J072003.20-084651.2 dnes mohou astronomové pozorovat v souhvězdí Jednorožce. Svou velikostí se řadí mezi tzv. červené trpaslíky. Je asi jen 86x těžší než Jupiter. Její průvodce je jen asi 65x těžší než naše největší planeta. Dvojčata krouží kolem společného těžiště ve vzdálenosti zhruba 0,8 astronomické jednotky (která odpovídá vzdálenosti Země a Slunce). Na našem nebi má systém zdánlivou jasnost 18,3 magnitudy - není tedy vidět pouhým okem. O tom, jestli jej mohli vidět naši předkové, se dá jen spekulovat. Ani při největším přiblížení k tomu nejspíš nízká jasnost malého červeného trpaslíka nestačila.

Obě hvězdy jsou nejspíš daleko starší než Slunce. Vědci odhadují, že by jejich stáří mohlo dosahovat až 10 miliard let.

Jak došlo k objevu?

Nepatrná dvojhvězda byla na nebi téměř nehybná, navzdory své relativně malé vzdálenosti od Slunce. To mohlo znamenat jen dvě věci. Buď se k nám přibližuje nebo vzdaluje, takže se nám zdá, že je její tangenciální pohyb (tedy pohyb směrem do stran) víceméně neznatelný.

První varianta by byla dost nepříjemná - protože by to znamenalo, že se k nám obě hvězdy během relativně krátké doby přiblíží na nepříjemně malou vzdálenost. Vědci tedy zkontrolovali spektrum hvězd - aby zjistili, kterým směrem se pohybují. Přibližování má totiž jako následek posun charakteristických znaků ve spektrech (spektrálních čar) k modrému konci viditelného spektra - zatímco vzdalování má opačný efekt.

Jak se ukázalo, jde naštěstí o druhou variantu - dvě malé hvězdy se od nás vzdalují. Počítačové simulace ukázaly, že dvě malé chladné návštěvnice proletěly před 70 000 roky vnější částí Oortova oblaku.

Oortův oblak

je hypotetický kulovitý oblak komet na okraji naší sluneční soustavy za Kuiperovým pásem, přibližně 50 000 AU od Slunce. Mělo by jít o pozůstatek původní planetární mlhoviny, ze které se zformovala sluneční soustava.

Pro srovnání - hvězdná dvojčata proletěla před 70 000 lety ve vzdálenosti 0,8 světelného roku. Nejbližší hvězda, Proxima Centauri, je vzdálená 4,2 světelného roku, je tedy zhruba pětkrát vzdálenější než obě tehdejší návštěvnice. K dalšímu podobnému jevu dojde mimochodem za 240 000 - 470 000 tisíc let. Kolem Slunce pak proletí hvězda HIP 85605.

Způsobila návštěva hvězdy WISE J072003.20-084651.2 nějaké škody?

Dvojhvězda, která dostala pro lepší zapamatování jméno Scholzova hvězda, měla (vzhledem ke hvězdným měřítkům) jen relativně malou hmotnost. Je tedy jen velice nepravděpodobné, že způsobila nějaké vážnější škody jak v Oortově oblaku, tak v samotné Sluneční soustavě.

Teoreticky může velice těžká hvězda, která by proletěla v tak malé vzdálenosti, vyvolat pohyby komet a úlomků “vesmírného smetí”, které se nacházejí v Oortově mračnu. Hvězdná gravitace by mohla pozměnit dráhy tamních objektů a odklonit některé z nich na novou dráhu. Ta by mohla být pro nás nepříznivá - nedalo by se vyloučit, že se komety dostanou do vnitřní části soustavy. Znamenalo by to nejen zajímavé úkazy na obloze - výsledkem by bylo také nebezpečí kolize s některou z planet, včetně té naší.

Naštěstí prý nic podobného nehrozí. Dvojhvězda měla na Oortův oblak vzhledem ke své nízké hmotnosti jen nepatrný vliv. Se zřetelným nárůstem počtu komet počítat  nemusíme.

Nakonec ještě jedna poznámka. Obě hvězdná dvojčata samozřejmě neměla žádný vliv ani na Zemi ani na ostatní planety. Nedá se jim přičíst ani výbuch sopky Toba ani předchozí období drastického sucha, které postihlo Afriku zhruba před 100 000 roky. Dvojhvězda WISE J072003.20-084651.2 nebyla bájnou Nemesis. Žádná taková “temná” hvězda, která by pravidelně prolétala naší soustavou, aby pozlobila pozemšťany, neexistuje. Nemesis je pouhým produktem nevzdělanosti a neznalosti konspirátorů.

Zdroj: Astrophysical Journal Letters, 2015; doi: 10.1088/2041-8205/800/1/L17

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 12.2.2018 8:00 | karma článku: 25,75 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,50 | Přečteno: 355x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,58 | Přečteno: 608x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.