Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kandidáti na “živé” exoplanety v systému TRAPPIST-1

Jsou vzdálené jen 40 světelných roků. Podle nových výzkumů jsou planety v systému TRAPPIST-1 zatím nejlepším kandidátem na exoplanetu, na které by mohly existovat živé organismy. (délka blogu 3 min.)

Hned na začátku chci zdůraznit, že to neznamená, že na těchto planetách skutečně existuje život. Obíhají kolem malé, ale zároveň velice nehostinné hvězdy, tzv. červeného trpaslíka. Malé hvězdy mají jednu nepříjemnou vlastnost. Jsou náchylné k nevypočitatelným změnám aktivity. Ve srovnání s naším Sluncem produkují daleko větší množství hvězdného větru, směsi různých částic, který je pro živé organismy (jak je známe ze Země) smrtelný.

Co je to TRAPPIST-1

Hvězda TRAPPIST-1 je (na hvězdné poměry) malý objekt o hmotnosti jen asi 8 % Slunce. Je v podstatě jen o něco málo větší než Jupiter, největší planeta Sluneční soustavy. Tito tzv. červení trpaslíci jsou mimochodem nejčastějším druhem hvězd. Přesto je na nebi pouhým okem nevidíme - jejich světlo je na to příliš slabé. Systém TRAPPIST-1 je vidět jen teleskopem. Nachází se v souhvězdí Vodnáře.

Jupiter je obří planeta, která kolem sebe vytvořila malý “planetární” systém. Jeho největší měsíce, které objevil před více než 400 roky Galileo Galilei, nesou jména Io, Europa, Ganymed a Kalisto. Systém ledových měsíců připomíná soustavu planet Merkur, Venuše, Země a Mars. Analogická situace se může teoreticky vyvinout i u červených trpaslíků, domnívali se vědci už delší dobu. Dnes to víme jistě. I oni mohou kolem sebe tvořit a shromažďovat četné planety.

Planety obíhající kolem slabého červeného trpaslíkaTRAPPIST-1, se poprvé podařilo detekovat v roce 2016 pomocí přístrojeTRAPPIST-Southpracujícího na observatořiESO/La Sillaa v Chile. Tento systém tvoří minimálně sedm planet. Planety dostaly v souladu s existujícími pravidly jména podle centrální hvězdy, kterou doplňují malá písmenka. Jmenují se TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g a h. Ve stejném pořadí také obíhají svou centrální hvězdu.

Jak vypadají exoplanety v systému TRAPPIST-1?

Malá chladná hvězda zásobuje energií svůj systém daleko méně, než jak je tomu v naší soustavě. Na druhou stranu jsou zdejší planety k centrální hvězdě daleko blíže, což jejich energetický deficit vyrovnává.

Planety označované písmeny “c”, “d” a “f” mají k dispozici podobné množství energie jako Venuše, Země a Mars v naší vlastní soustavě.

Nedávno se podařilo dokonce zjistit, jaké podmínky na nich panují. Povedlo se to díky šťastné shodě okolností. Během jejich oběhu je vidíme přecházet přímo přes hvězdný disk. Poměrně přesně se tedy dají zjistit různé parametry. Z odchylek oběhu kolem hvězdy se dá vysledovat vliv jednotlivých planet na své sousedky. V počítačové simulaci se pak dá upravovat stav systému tak dlouho, až produkovaná data odpovídají pozorovaným jevům.

Takovým způsobem se podařilo zjistit pravděpodobné hmotnosti jednotlivých planet. A nejen to. Podařilo se také zjistit, kolik vody se na nich nachází.

Obě hvězdě nejbližší planety mají kamenná jádra a měly by mít atmosféru, která je daleko hustší než pozemská. Třetí nejbližší planeta je v tomto systému nejlehčí - má jen zhruba třetinu hmotnosti Země.  Mohla by mít jak hustou atmosféru, tak oceán nebo svůj povrch skrývat pod rozsáhlým ledovým příkrovem.

Nejspíš nejzajímavější je planeta, označená písmenem “e”. Má vyšší hustotu než ostatní, znamená to, že by mohla mít železné jádro. To zase znamená, že by možná mohla disponovat magnetickým polem, které chrání povrch před kosmickým zářením. Také co se týká teploty a velikosti - je Zemi nejpodobnější.

Zbylé tři planety jsou od hvězdy příliš daleko na to, aby mohly mít na svém povrchu tekutou vodu ve větším množství. Nejspíš jsou to ledové světy, pokryté zamrzlým ledovým krunýřem.

Nakonec ještě malá ukázka komplexnosti dnešního průzkumu vesmíru. Následují jména vědců, kteří se podílejí na průzkumu systému TRAPPIST-1. Doby, kdy se tématy zabývali jednotliví vědci - jsou nejspíš definitivně pryč. Dnešní doba přeje spolupráci.

Složení týmu: Simon L. Grimm (University of Bern, Center for Space and Habitability, Bern, Švýcarsko), Brice-Olivier Demory (University of Bern, Center for Space and Habitability, Bern, Švýcarsko), Michaël Gillon (Space Sciences, Technologies and Astrophysics Research Institute, Université de Liege, Liege, Belgie), Caroline Dorn (University of Bern, Center for Space and Habitability, Bern, Švýcarsko; University of Zurich, Institute of Computational Sciences, Zurich, Švýcarsko), Eric Agol (University of Washington, Seattle, Washington, USA; NASA Astrobiology Institute’s Virtual Planetary Laboratory, Seattle, Washington, USA; Institut d’Astrophysique de Paris, Paris, Francie), Artem Burdanov (Space Sciences, Technologies and Astrophysics Research Institute, Université de Liege, Liege, Belgie), Laetitia Delrez (Cavendish Laboratory, Cambridge, UK; Space Sciences, Technologies and Astrophysics Research Institute, Université de Liege, Liege, Belgie), Marko Sestovic (University of Bern, Center for Space and Habitability, Bern, Švýcarsko), Amaury H. M. J. Triaud (Institute of Astronomy, Cambridge, UK; University of Birmingham, Birmingham, UK), Martin Turbet (Laboratoire de Météorologie Dynamique, IPSL, Sorbonne Universités, UPMC Univ Paris 06, CNRS, Paris, Francie), Émeline Bolmont (Université Paris Diderot, AIM, Sorbonne Paris Cité, CEA, CNRS, Gif-sur-Yvette, Francie), Anthony Caldas (Laboratoire d’astrophysique de Bordeaux, Univ. Bordeaux, CNRS, Pessac, Francie), Julien de Wit (Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Massachusetts, USA), Emmanuël Jehin (Space Sciences, Technologies and Astrophysics Research Institute, Université de Liege, Liege, Belgie), Jérémy Leconte (Laboratoire d’astrophysique de Bordeaux, Univ. Bordeaux, CNRS, Pessac, Francie), Sean N. Raymond (Laboratoire d’astrophysique de Bordeaux, Univ. Bordeaux, CNRS, Pessac, Francie), Valérie Van Grootel (Space Sciences, Technologies and Astrophysics Research Institute, Université de Liege, Liege, Belgie), Adam J. Burgasser (Center for Astrophysics and Space Science, University of California San Diego, La Jolla, California, USA), Sean Carey (IPAC, Calif. Inst. of Technology, Pasadena, California, USA), Daniel Fabrycky (Department of Astronomy and Astrophysics, Univ. of Chicago, Chicago, Illinois, USA), Kevin Heng (University of Bern, Center for Space and Habitability, Bern, Švýcarsko), David M. Hernandez (Department of Physics and Kavli Institute for Astrophysics and Space Research, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Massachusetts, USA), James G. Ingalls (IPAC, Calif. Inst. of Technology, Pasadena, California, USA), Susan Lederer (NASA Johnson Space Center, Houston, Texas, USA), Franck Selsis (Laboratoire d’astrophysique de Bordeaux, Univ. Bordeaux, CNRS, Pessac, France) a Didier Queloz (Cavendish Laboratory, Cambridge, UK).

 

Zdroje:http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1706/eso1706a.pdf

https://www.eso.org/public/czechrepublic/news/eso1805/,http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1805/eso1805a.pdf

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 22.2.2018 8:00 | karma článku: 21,58 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,50 | Přečteno: 355x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,58 | Přečteno: 608x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Za pokus o vraždu a znásilnění patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

  • Počet článků 969
  • Celková karma 18,99
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.