Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uschne prádlo venku v mraze rychleji než doma v teple?

Vyplatí se pověsit vyprané prádlo na mráz? Uschne prádlo v mraze dokonce rychleji než v teple? Odpověď dává - jak jinak - fyzika. (délka blogu 3 min.) 

I v dnešních mrazech se dá sušit prádlo pod širým nebem. Po sejmutí ze šňůry je krásně voňavé a měkké. Jak to, že prádlo uschne i hlubokém mrazu, ztvrdlé na kost? 
Co všechno ovlivňuje rychlost sušení prádla?
Na to, jak rychle se podaří usušit prádlo na šňůře, má vliv hned několik okolností. Jedním z nich je teplota. Čím vyšší je teplota prádla i jeho okolí (například během slunného horkého letního dne), tím vyšší teplotu mají i molekuly vody, které si předsevzaly přejít z prádla do vzduchu. Zvyšuje se tím také počet molekul, které to skutečně dokáží a vodní film na povrchu textilie opustí, čímž přispějí k jejímu usušení. 
Když porovnáme rychlosti molekul vody v určitém vzorku, zjistíme, že látka s určitou teplotou obsahuje molekuly s různými rychlostmi. Graf rychlostí má tvar gaussovy křivky. 

Její maximum odpovídá rychlosti, kterou má nejvíce molekul. Ta je pak skutečně závislá na celkové teplotě vzorku. 
Znamená to ovšem, že daný vzorek (například voda, která pokrývá mokrou textilii) obsahuje zároveň i určité malé množství daleko pomalejších nebo naopak rychlejších molekul. To zaručuje, že se voda může odpařovat i z velice chladného a na kost zmrzlého prádla při nízkých teplotách. Vypařování velice chladných vzorků pak probíhá samozřejmě pomaleji než vypařování teplejších. 

Rychlost sušení ale ovlivňuje především relativní vlhkost vzduchu. Vzduch nemůže nabírat vlhkost z prádla donekonečna. Množství vody, kterou je ochoten vzduch pojmout, je závislé na jeho tlaku a teplotě. Chladný vzduch je schopen v sobě “uložit” daleko menší množství vody než teplý. 
Prádlo tedy schne v teplejším a poměrně suchém vzduchu rychleji než ve studeném stejně suchém vzduchu. Jak je tedy možné, že prádlo uschne i ve velkém mrazu? Vždyť je v tomto případě schopnost vzduchu k pohlcování vody daleko menší než při běžných teplotách. 

Trik spočívá v tom, že při našem obvyklém počasí a teplotách kolem dvaceti stupňů Celsia není vzduch moc suchý. Běžná vlhkost se pohybuje kolem 50 - 70 %. To znamená, že takový vzduch pojme už jen malé množství vody, než je vlhkostí nasycen. Výhoda vyšších teplot se tedy snižuje. 
Naopak se může stát, že prádlo uschne v mraze dokonce daleko rychleji než v parném létě, když je vzduch vlhký. Je to tehdy, když do hry vstoupí další faktor - cirkulace vzduchu. Průvan se stará o to, že se do nejbližšího okolí mokrého prádla dostává nový a suchý vzduch. Odpařování vody pak může probíhat bez přerušení, které je následkem nasycení vzduchu vodními parami. 

Pokud tedy umístíte prádlo do průvanu, uschne i tehdy, když je vystaveno mrazivým teplotám. Nejprve zmrzne na kost. To ale vůbec nevadí. Voda z jeho povrchu může nerušeně sublimovat do suchého okolního vzduchu. Relativní vlhkost v mrazivých dnech je totiž daleko nižší než v létě. 
Sušení mrazem
Tento proces se využívá dokonce i v průmyslu. Sušení mrazem se říká lyofilizace. Používá se například k vysoušení potravin a záchraně namočených archiválií, tedy knih a dokumentů. Kromě nízkých teplot se při procesu využívá také snížení tlaku vzduchu. 

Výhoda spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.
V noci nebo spíše přes den?
Nejlépe uschne mokré prádlo v mraze tehdy, když ho pověsíte na šňůru hned ráno. Má pak přes den dost času k sublimaci ledu. Pokud prádlo pověsíte až navečer přes noc už neuschne. Zatímco se v noci snižují teploty, zvyšuje se také relativní vlhkost vzduchu. Ta brání sublimaci ledu až do chvíle, kdy se okolí zase nahřeje a vzduch se tak stane relativně sušším. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 1.3.2018 8:00 | karma článku: 35,78 | přečteno: 19112x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,96 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,62 | Přečteno: 663x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 247x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,62 | Přečteno: 395x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,57
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.