Chemie v kuchyni - proč se ryba servíruje s citronem
Je čas dovolených a exotických pláží s exotickým jídlem. K rybám, které končí na našich talířích, jsou často servírovány malé dílky citronu. Jedná se o dlouholetou tradici. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se ryba servíruje s citronem?
Citronová voda se podává také hostům, kteří si pochutnali na krabech. Myjí si v ní ruce. To napovídá, že citron hraje v rybí společnosti ještě jinou roli než úlohu potraviny.
Vysvětlení je jednoduché: Ryby a mořské plody mají osobitý odér. Ten je pro většinu strávníků nepříliš lákavý. Citron ho pomáhá držet na uzdě.
Malá nápověda - na vině je … chemie
Čerstvě ulovená ryba vůbec nepáchne rybinou, naopak - někomu dokonce voní příjemně a připomíná ořechy. Ryby a mořské plody ale bohužel nezůstávají moc dlouho čerstvé. Rozkládají se - a produkty rozkladu pak začnou vonět typickou “rybinou”.
Napomáhá tomu také dlouhá cesta, kterou musí ryba zpravidla urazit, než se dostane na talíř. Než dorazí ryba ulovená na Zélandu do Čech, trvá to samozřejmě delší dobu. Není také tajemstvím, že se například krabi, ulovení v severní Evropě, odvážejí do severní Afriky, kde se dále zpracovávají, aby se pak následně zase vozili zpátky do Evropy.
Rybí zápach
Typický rybí pach paradoxně nepochází z ryby samotné. Způsobují ho bakterie, které se na mrtvé rybě množí. Podobně je to také s masem jiných živočichů, které je jedlé jen po krátkou dobu a rychle se kazí.
Bakterie rozkládají jednu ze složek tkáně - aminokyseliny.
Způsobují přitom odtržení karboxylové skupiny (-COOH) (na obrázku je vpravo). Rozkladem pak vzniká plyn CO2 a sloučenina zvaná amin.
Nejjednodušší aminokyselinou je glycin. Pro zajímavost - jeho vzorec obsahuje místo radikálu (R) pouze vodík (H).
Bakterie rozkládají glycin na methylamin a CO2. Pokud cítíte typický rybí zápach, je jeho původem s největší pravděpodobností právě methylamin, ten totiž v celém širokém aminovém příbuzenstvu páchne nejintenzivněji.
Trik proti rybímu zápachu
Chemie naštěstí nabízí jednoduchý trik, kterým se dá rybí zápach potlačit. Aminy, které vznikají rozkladem rybí tkáně, totiž rády reagují s kyselinami. Výsledným produktem jsou soli kyselin. Ty už nepáchnou.
Trik proti zápachu funguje díky jednoduchém principu. Nepříjemný methylamin je při běžné teplotě plynem. Dobře se ale rozpouští ve vodě. V ní tvoří silnou zásadu. Pokud se dostane do kontaktu s kyselinou, vytváří její soli. Sůl kyseliny je pak pevná látka. Plyn se dostává do vzduchu a proto ho ucítíme velice intenzivně. Pevná látka se do vzduchu přenáší jen minimálně, je tedy také méně cítit.
Pokud tedy zkonfrontujete páchnoucí rybu s kyselinou, svůj zápach ztratí.
Teoreticky funguje tento trik s každou kyselinou. Ne každá je ovšem jedlá. K použití v potravinářství se nabízí například citronová nebo octová kyselina. Vzhledem k tomu, že má ocet svůj vlastní typický zápach, zůstává nejlepší volbou - citron, obsahující citronovou kyselinu.
Dana Tenzler
Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi
Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy
Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...
Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní
Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...
Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu
Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...
Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem
Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...
Prodej bytu 3+1, 67 m2, Mariánské Lázně, ul. Hroznatova
Hroznatova, Mariánské Lázně - Úšovice, okres Cheb
3 275 000 Kč
- Počet článků 969
- Celková karma 18,99
- Průměrná čtenost 1329x