Fyzika k pití - kanadský žertík s pivem
Známka nedůvěry
Obřady přiťuknutí sklenic jsou prý velice staré - pochází prý až z antického Řecka. Hosté se tak ujišťovali, že mezi nimi není … travič. Řádné a neošizené přiťuknutí se totiž postaralo o promísení nápojů, když část obsahu vyšplouchla a přelila se do jiné sklenice. Travič by tak mohl náhodou otrávit sám sebe - ochota srazit sklenice dohromady byla znakem dobrých úmyslů. Byl to tedy spíše praktický zvyk. Decentní přiťuknutí pak bylo znakem důvěry k velice blízkým přátelům.
Pohané prý ostrým sražením sklenic naopak vyháněli zlé duchy. Nevíme, nakolik to fungovalo, zvyk ale může stejně tak dobře pocházet ze středověku.
Ve starých dobách, kdy nebylo tolik nádobí, se prý pilo z jednoho jediného poháru, který koloval kolem stolu. Později, když se ustálil zvyk mít svou vlastní sklenici, se vzájemným přiťuknutím imitoval právě tento starý zvyk předávání nápoje od strávníka ke strávníkovi.
Přiťukáváme si tak dodnes - a vidíme v tom dodnes přátelské gesto. S jednou výjimkou...která je vidět na následujícím videu.
Pokud se srazí dvě lahve piva tak, že úder směřuje vertikálně, nedopadne to dobře - s majitelem spodní lahve. Proč se ale pivo nevyleje z obou? Na vině je, jako tak často - fyzika.
Fyzika vyšumělého piva
Celý trik spočívá při srážce obou pivních lahví v jejich vzájemné poloze. Při nárazu se v lahvi vytváří tlaková vlna. Pokud se srazí dvě lahve vertikálně, tedy tak, že jedna z nich je nahoře a jedna dole, má to pro majitele obou lahví rozdílné následky. V dolní lahvi probíhá tato vlna směrem od hrdla ke dnu. Od něj se odrazí a vrací se zpátky. V lahvi se tak tvoří tzv. stojaté vlnění.
Stojatému vlnění se také říká stacionární. Je to druh vlnění, při kterém v každém bodě nacházíme stálou amplitudu. Uzly a vrcholy vlnění zůstávají na stejném místě. Stojaté vlnění vzniká tak, že se setkávají dvě protiběžné vlny o stejné frekvenci, nejčastěji jako vlna přímá a vlna odražená od nějaké překážky.
Na uzlech a vrcholech takové stojaté vlny se v tekutině tvoří oblasti se sníženým a zvýšeným tlakem. To má podobný efekt jako když otevřete lahev šampaňského. Šumivé víno při neopatrném odzátkování názorně ukazuje, že snížení tlaku doprovází často masivní tvorba bublinek CO2. Tento plyn se za vyššího tlaku v tekutině rozpouští daleko lépe než při nižším tlaku. Oblast, ve které je tlak (díky stojaté vlně) najednou snížený, produkuje nespočet malých bublinek, ty stoupají k hrdlu a způsobí, že pivo z lahve vyšumí.
Nápoj v horní lahvi zůstane podobného osudu ušetřen. I v něm se sice objeví tlaková vlna, ta ale díky jiné geometrii (stoupá ode dna k hrdlu) nevede k vývoji stojaté vlny. Podobné to je také při srážce lahví pod různým úhlem z boku.
Piva je samozřejmě na podobné experimenty škoda. Pokud se ale přeci jen necháte k podobnému kanadskému žertíku strhnout - chtěla bych se přimluvit za paní fyziku. Nezapomeňte pak dotyčnému chudákovi vysvětlit - proč má vlastně mokré ruce a nejspíš i oblečení.
Dana Tenzler
Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?
Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi
Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...
Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi
Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...
Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...
Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad
Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...
- Počet článků 970
- Celková karma 19,43
- Průměrná čtenost 1328x