Fyzika v kuchyni - jak se váží elektrosmog
Možná jste to už sami zažili - kuchyňská váha najednou začne “bláznit” a ukazuje nesmyslná čísla. Podle zákona schválnosti se to stane právě v momentě, kdy chcete vědět, kolik kvasnic nebo mouky právě vážíte. Je na vině špatně nasazená miska - nebo spíš fyzika…?
Špatně vážící váhy
Moje nová váha to nedělá. Její předchůdkyně ale často překvapila kreativní tvorbou. Byl to také důvod, proč jsem ji nahradila jiným modelem. Možná jsem jí ale jen křivdila. Na vině byl můj styl práce - a fyzika.
Problém spočíval v tom, že váha často hlásila chybné výsledky - a to zdánlivě naprosto nahodile. Někdy vážila přesně. Jindy jako by se zbláznila. Paradoxně za to mohl nejspíš můj sklon k perfekcionismu.
Při přípravě jídel se často stává, že člověk pracuje s několika spotřebiči naráz. Zatímco se například v kuchyňském robotu mísí těsto, věnuje se kuchařka dalšímu pokrmu, váží třeba jeho ingredience. To se pak nemusí povést. Některé kuchyňské váhy totiž mohou reagovat citlivě na elektrosmog, pocházející z vařiče, šlehače, mikrovlnky nebo jiného (právě zapnutého) kuchyňského přístroje. I malé množství (jinak zdraví neškodného záření) u váhy může vyvolat stavy, silně připomínající zamilovanost.
Elektrosmogsice není přesně definován, všeobecně se ale jedná o neionizující elektromagnetické záření, které se v přírodě samo od sebe nevyskytuje a jeho zdroje jsou umělé. |
Fyzika špatně vážící váhy
Některé váhy reagují na elektromagnetické záření velice citlivě. V jejich součástkách se tvoří elektrické proudy, které se mohou dokonce i zesilovat a přispívají tím ke kolísání výsledků vážení. Váha se pak chová nepředvídatelně. Výsledek se může lišit o několik gramů - ale také o několik kilogramů, podle typu váhy.
Na vině u nepovedených pekařských pokusů pak nemusí být přímo neschopnost hospodyňky. Na vině je někdy… fyzika.
Jedna dobrá a jedna špatná zpráva
Nejprve ta špatná - takovou váhou můžete vážit skutečně jen tehdy, když není v jejím okolí zapnutý jiný elektrický spotřebič.
A teď ta dobrá. Podobnou váhu můžete použít k měření elektrosmogu. Ten se dá doslova “zvážit”. Podobná měření nejsou sice úplně přesná, dají ale alespoň vytušit, kde se skrývá největší zdroj smogu. Mobilní telefon s dobrým signálem například váhu téměř neovlivní, zatímco při špatném signálu musí přístroj vyvinout více snahy. Váha tuto snahu ocení a ukáže na svém displeji fingovanou zátěž.
Pokud vám tedy po ránu vaše digitální osobní váha ukazuje zvláštní, nečekané číslice, nemusíte zoufat. Není to nutně tím, že přibíráte na váze - může to být například tím, že máte … magnetickou osobnost.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,29
- Průměrná čtenost 1331x