Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhada “Wow!” signálu pravděpodobně rozluštěna

Mám pro vás jednu dobrou a jednu dobrou zprávu. Po čtyřiceti letech se podařilo identifikovat zdroj pověstného “Wow!” signálu. Jeho zdrojem nebyli mimozemšťané, což je další dobrá zpráva. (délka blogu 3 min.)

Je15. srpna 1977. Před třemi měsíci měl v USA premiéru premiéru první díl dnes pověstné ságy “Star Wars”. Za několik hodin zemře Elvis Presley.

Už několik let se vědci snaží zachytit signály, které by mohly pocházet od mimozemských civilizací. V americkém Ohiu se věnuje sledování radiosignálů teleskop s příznačným názvem “Velké Ucho”. Zatím neměl úspěch - až do dnešního dne…

Tiskárna, která zaznamenává na papír hodnotu naměřeného signálu, otiskne nečekanou řadu čísel a písmen, která se značně odlišuje od běžně naměřeného šumu pozadí.

Signál je tak silný a jednoznačný, že doktor Jerry R. Ehman, který záznam vyhodnocuje, spontánně připíše na papír citoslovce údivu: “Wow!”

Záhada bude na své rozluštění čekat celých 40 let. Co způsobilo tento signál? Je to zpráva od mimozemské civilizace?

Signál “Wow!” - co to vlastně teleskop zachytil?

Radioteleskop se koncentroval na signály v rozmezí 500 kHz. Výstup antény radioteleskopu odesílal signál ke zpracování dohromady padesáti kabely. Každému tak příslušelo jeho vlastní pásmo 10 kHz. Signál zpracovával počítač. Ten ho převedl  do série hodnot, které tiskl na tiskárně. Obsluha pak papír, pokrytý číslicemi prohlížela a hledala v něm odchylku - možný signál.

Každých 12 sekund byl vytištěn jeden řádek s padesáti hodnotami - jednu hodnotu pro každý z měřených kanálů zkoumaného pásma.

Počítač přiřazoval signálům nejprve číslice. Signály, které byly tak silné, že pro ně číslice nestačily, dostaly podobu písmene.

“Wow!” signál tvoří jeden sloupec v šesti po sobě jdoucích řádcích. Znamená to, že trval 6x12 sekund - tedy zhruba minutu a půl. Jeho síla a délka naznačují, že se nemohlo jednat o náhodu nebo technickou chybu.

Zatímco se běžný šum pozadí pohyboval v hodnotách 1 - 2, byl “Wow!” signál zachycen velice zřetelně - přesahoval šum pozadí přibližně 30x. Jednalo se o jeden z nejsilnějších signálů, jaké kdy systém zachytil.

Když vědci převedli jeho hodnotu do tvaru křivky, zjistili, že se podobá tzv. Gaussově funkci.

To by se dalo vysvětlit poměrně jednoduše. Radioteleskop, který signál zachytil, byl totiž nepohyblivý. Sledoval vždy jen malý úsek oblohy. Díky rotaci Země se oblast, kterou měřil, neustále měnila. Pokud by narazil na silný, relativně stálý a hlavně na hvězdném pozadí nepohyblivý zdroj signálu, vypadal by přesně takto: nejprve by sílil, až by dosáhl svého maxima, když teleskop zachycuje signál naplno. Pak by postupně klesal až na hodnotu šumu pozadí.

Díky tomu, že signál zachytil jen jeden snímaný kanál, bylo jasné, že měl poměrně úzký profil - jednalo se o signál, odpovídající vodíku - 1420,406 MHz.

HI-čára, vodíková čára

je charakteristické záření neutrálního vodíku. Vodík je nejčastějším chemickým prvkem ve vesmíru. Vodíková absorpční nebo emisní čára vzniká díky změně spinu elektronu v atomu neutrálního vodíku. Spin elektronu může být jak paralelní tak opačný ke spinu protonu ve vodíkovém jádru. Energetický rozdíl činí 5,9 . 10-6 eV, což odpovídá radiofrekvenci 1420,40575177 MHz nebo vlnové délce 21 cm.

Teorie o mimozemšťanech

Vědci tedy zachytili velice silný signál, pocházející z jednoho určitého místa. Zdálo se, že zdroj nebyl v rychlém pohybu, jinak by byl kratší nebo naopak delší než 72 sekund. Signál odpovídal záření neutrálního vodíku. Co ho mohlo způsobit? Okamžitě se začaly množit teorie - jedna z nich však byla nejčastější, protože byla toužebně očekávaná.

Konečně jsme zachytili signály, které k nám vysílá cizí mimozemská inteligence!

Podařilo se dokonce určit, odkud signál přibližně pocházel. Vědci se samozřejmě snažili dané místo dále zkoumat - nikdy se jim ale už nepodařilo zachytit nic podobného. Signál jako by navždy zmizel. Dnes už nejspíš víme proč…

Rozluštění hádanky

Na své rozluštění si hádanka musela počkat téměř 40 let. Postarali se o ně astronomové Antonio Paris a Evan Davis v roce 2016. Signál mohl pocházet z naší vlastní soustavy - a mohl být způsoben kometou, která právě náhodně prolétala sledovaným místem.

Komety se poté, co se dostávají z vnějších a chladných částí Sluneční soustavy do relativní blízkosti Slunce, poměrně rychle mění. Uvolňuje se z nich dosud zmrzlý materiál. Ten je pak obklopuje v podobě plynu. Právě plynová obálka komety se mohla stát zdrojem signálu, který naměřil v roce 1977 ohijský radioteleskop.

V roce 2017 se oba vědci rozhodli svou teorii ověřit v praxi. Stejným zdánlivým bodem na obloze, ze kterého kdysi přišel signál “Wow!”, loni prolétala kometa 266P/Christensen. Kometa byla objevena až v roce 2008. Věda ji v roce 1977 ještě neznala, není tedy divu, že ji nemohla obvinit z autorství tajemného signálu.

Vědci použili k pokusu sice jiný (a menší) radioteleskop - naměřili ale podobné signály jako jejich kolegové v roce 1977. O 40 let později jsou ovšem daleko slabší. To ale nikoho příliš neudiví - komety, nemají samozřejmě k dispozici neomezené množství materiálu - a ten, který už jednou ztratily, další signál nevyvolá.

Záhada je tedy, jak se zdá, vyřešena. Ale jako tak často - její rozluštění je spojeno s další hádankou. Komety nejsou moc zřídkavým jevem. Dalo by se říci, že se jimi Sluneční soustava “jen hemží”.

Proč nebyl nikdy zaznamenán žádný podobně intenzivní signál neutrálního vodíku? Je kometa 266P/Christensen něčím zvláštní? Na odpověď doufejme nebudeme čekat dalších 40 let.

Zdroje: spektrum.de, https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1706/1706.04642.pdf

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 18.10.2018 8:00 | karma článku: 28,17 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,11 | Přečteno: 536x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,42 | Přečteno: 411x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 570x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,05 | Přečteno: 265x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.