Chemie v kuchyni - jak uvařit vajíčko za studena?

22. 10. 2018 8:00:40
​Když máte k dispozici vařič nebo troubu, dají se vajíčka pohodlně uvařit, upéct nebo usmažit. Jak je ale připravit bez pomoci vyšší teploty a kuchyňských přístrojů? (délka blogu 3 min.)

V jednom z minulých blogů jsem zmiňovala, že se dá vajíčko “vařit” pomocí střídavé rotace. Jeho vnitřní struktura a tření materiálu se totiž postarají o přeměnu pohybové energie na tepelnou. Jedno je jisté - není to příliš šikovný způsob. Trvá velice dlouho.

Vajíčko se dá ovšem uvařit nejen fyzikálně, ale také chemicky. I když - posuďte sami, jestli by vám takové vejce opravdu chutnalo.

Experiment jen pro dospělé

Pro “vaření bez vaření” budete potřebovat syrové vajíčko ... a vysokoprocentní alkohol (nejlépe 80 % rum nebo potravinářský líh). Rozbijte vajíčko do hlubokého talíře. Potom k němu nalijte několik lžic vysokoprocentního alkoholu. Směs pak pomalu míchejte. Nebude to trvat dlouho - a na talíři budete mít míchané vejce, které se opticky nebude lišit od varianty, kterou byste připravili na rozpálené pánvi. Vaše míchané vejce má ovšem jednu chybu (nebo přednost - záleží na osobních preferencích) ... je silně alkoholizované.

Trik spočívá...

... ve srážení bílkoviny pomocí alkoholu.

Během klasického vaření vajíček se sráží jak bílek tak žloutek - ovšem při různých teplotách. Žloutku stačí 65 °C, bílek potřebuje 82,5 °C. Procesu, který přitom probíhá, se říká denaturace (bílkoviny). U bílku to například znamená, že se důkladně mění jeho prostorová struktura. Původně pečlivě poskládané molekuly ztrácejí vázanou vodu a tvoří chuchvalce a sraženiny, které později tvoří pevnou látku. Tento proces je nevratný - sražená bílkovina se už nedá znovu uvést do původního stavu.

Ztráta vody je trik, který se uplatňuje i během “vaření” bílku pomocí vysokoprocentního alkoholu. Ten totiž vystupuje v roli zloděje vody z materiálu syrového vajíčka. Čím déle se směs alkoholu a syrového vejce míchá, tím intenzivnější kontakt mají obě složky. Poté, co měl alkohol přístup k celému objemu původně syrového vejce, je vajíčko “uvařené”. Bílkovina se srazila a jen její teď už intenzivní alkoholový zápach signalizuje, že nejde o klasickou verzi míchaného vejce - usmaženého na pánvi.

Další triky - sůl a radioaktivní záření

Podobně funguje také srážení bílkoviny pomocí soli. To je také důvod, proč se má voda při vaření vajec osolit. Pokud vejce během přípravy pukne, způsobí sůl rychlejší koagulaci bílkoviny. Puklina se tak vlastně sama utěsní - sraženým bílkem.

Na to, aby se celé vejce “uvařilo” pomocí soli, je jí samozřejmě potřeba větší množství - není tedy zcela jisté, zda je výsledek jedlejší než při použití vysokoprocentního alkoholu.

Dalším exotickým způsobem je “vaření” pomocí vysoce energetického záření (nebo dokonce ionizujícího záření, kterému se lidově říká radioaktivita). Zní to sice relativně drsně, ale pokud přitom nedochází k implantaci protonů nebo neutronů, není výsledný pokrm sám radioaktivní ani při použití opravdu vysoké dávky záření. Přesto by jistě už samotné povědomí o způsobu jeho přípravy způsobilo, že by takové vejce strávníkovi chutnalo ještě daleko méně, než rumové nebo solné vejce.

Naštěstí můžeme (zatím) vařit vajíčka po staru. Zeleným politickým zájmovým sdružením se zatím nepodařilo zakázat evropské elektrárny a v zájmu pokroku poslat společnost do doby kamenné. I když k tomu mají leckde dobře nakročeno.


Autor: Dana Tenzler | pondělí 22.10.2018 8:00 | karma článku: 31.79 | přečteno: 2489x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 180 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 284 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 502 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 180 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 20.01 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...