Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fyzika v kuchyni - magnetické ovoce

Nejen magnety na ledničce - i váš salát je magnetický. Naštěstí ho ale magnety nepřitahují - spíše ho odpuzují. Na vině je, jak jinak, fyzika. Čím je to způsobeno? (délka blogu 3 min.)

To, že jsou některé předměty přitahovány magnetem nebo se jím mohou samy stát, nikoho nepřekvapí. Jevu se říká feromagnetismus (odvozeno od názvu železa, které je typickým zástupcem feromagnetických kovů). Že je magnetické také ovoce na míse nebo v salátu - to je možná překvapení. Na vině je (jak už jistě tušíte) … fyzika.

Jedna z forem magnetismu - feromagnetismus

Za magnetickou se označuje látka, ve které mohou vznikat tzv. Weissovy domény. To jsou pomyslné oblasti s magnetickými dipóly, které mají stejnou orientaci.

Pokud se takový materiál nenachází v magnetickém poli (které může být způsobeno například silným permanentním magnetem), jsou jeho Weissovy domény uspořádány nahodile a jejich výsledný magnetický moment je nulový.

Když se ovšem takový materiál dostane do vlivu magnetického pole, začínají se podle něj dipóly stáčet.

Mezi feromagnetické látky patří kovy železo, kobalt a nikl - ale také gadolinium nebo terbium, kovy, které jsou feromagnetické jen při nízkých teplotách.

Málokdo by tedy asi hledal jevy spojené s magnetismem - v jídle. Přesto má velké množství našich potravin magnetické vlastnosti - jsou samozřejmě trochu odlišné od těch, kterými se vyznačují kovy.

Magnetické ovoce

Magnetickými vlastnostmi se pyšní například okurky (čerstvé i naložené), hroznové víno nebo například rajče.

Na videu se dá shlédnou následující experiment: na niti, která je zavěšená na stropě, je připevněna špejle. Na obou jejích koncích jsou nabodnuty (váhově podobné) kousky ovoce nebo zeleniny. Potravina se tedy může pohybovat a její pohyb brzdí jen malá síla (odpor niti proti zkroucení). Experimentátor přiblíží k ovoci silný permanentní magnet (obyčejný neodymový magnet). Špejle s ovocem se začíná otáčet, protože je ovoce od magnetu odpuzováno “tajemnou” silou.  

Tajemná síla, která vůbec není tajemná

Nejlépe reagují potraviny, které obsahují větší množství vody. A je to právě voda, která vykazuje velice zajímavý druh magnetismu - diamagnetismus.

Diamagnetismus

 je zvláštní forma magnetismu, která se objevuje jen v přítomnosti vnějšího magnetického pole. Ve vnějším magnetickém poli dojde v látce k zeslabení magnetického pole. Látka je kromě toho magnetickým polem odpuzována a nikoliv přitahována - jak je tomu u jejích feromagnetických kolegyň.

Diamagnetické látky mají při pobytu vně magnetického pole nulový výsledný magnetický moment. Pokud se diamagnetická látka ocitne v magnetickém poli, reaguje změnou uspořádání elektronových obalů atomů. Tímto způsobem se vytváří v látce magnetické dipóly. Jejich magnetické pole působí proti vnějšímu magnetickému poli. V látce tak dochází k mírnému zeslabení vnějšího magnetického pole.

Diamagnetismus není rozhodně novinkou. Už v roce 1778 si podivného chování některých předmětů všiml holandský botanik a lékař Sebald Justinus Brugmans. Název dal jevu v roce 1845 Michael Faraday.

Na horním obrázku je vidět podobný pokus. Roli ovoce v něm ale hraje destička z uhlíku. Ta je také diamagnetická a z vnějšího magnetického pole (zde silné neodymové magnety) je odpuzována. Levituje pak nad magnetem, jako by ji držela neviditelná tajemná ruka.

Diamagnetismus se vyskytuje u většiny látek - je to ale daleko slabší jev, než jakým je feromagnetismus.

To je určitě dobře. Ovoce se tak sice nedá česat magnetem - ale také vám ho nemůže nikdo z talíře pomocí magnetu ukrást.

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 29.10.2018 8:00 | karma článku: 25,87 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,10 | Přečteno: 530x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,41 | Přečteno: 410x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 569x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 264x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,29
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.