Co je hlasitější - teplá nebo studená voda?
Voda ve sprše šumí. To nejspíš nikoho nepřekvapí. Denně jsme svědky toho, jak se voda po dopadu na tvrdou podložku rozstřikuje do malých kapek, jak probublává při vylévání z lahve nebo jak syčí při zalévání zahradní hadicí. Možná ale překvapí fakt, že se horká a studená voda akusticky chová rozdílně. Jedna z nich je hlasitější. Uhádnete která to je?
Na vině je fyzika - a její zákony
Vysvětlení je zároveň jednoduché a složité. Jednoduché proto, že tušíme, co způsobuje relativní hlasitost tekoucí kapaliny - a složitá proto, že se při tečení odehrávají různé jevy a konkrétní situace se může týkat různých modelů. Těm se věnovat nebudu. Je tu ale také jeden relativně jednoduchý vliv. Kromě technických parametrů hraje zásadní roli - viskozita dané tekutiny.
Jako viskozita se označuje...... vlastnost kapaliny, která udává její tekutost. Čím vyšší viskozita, tím nižší tekutost. Látka s vysokou viskozitou teče pomalu. Vysokou viskozitu má například med, nízkou viskozitu mají třeba jednoduché tekuté uhlovodíky - ty jsou dokonce ještě tekutější než voda. |
Souvislost začne být zjevná tehdy, když si představíte tekutiny s různou viskozitou a porovnáte jejich chování. Med, který má běžnou pokojovou teplotu, teče velice pomalu a velice potichu. Je asi těžko představitelné, že se na zemi rozstřikuje do malých, šumících kapek. Olej, který má zhruba stokrát nižší viskozitu, z lahve vyteče rychleji, přitom ale zůstává také poměrně potichu. Ani on nemá tendenci k vytváření hlučných efektů. U vody to už vypadá jinak. Ta má opět zhruba stokrát nižší viskozitu než olej - a její chování je proto daleko hlasitější.
Na základě těchto jednoduchých úvah se dá také odhadnout, jestli se chová hlasitěji teplá nebo studená voda.
Viskozita vody se (podobně jako je tomu u medu) mění s narůstající teplotou. Velice horká voda, která se nachází blízko bodu varu, má jen zhruba poloviční viskozitu, než jakou vykazuje její sestra, ochlazená téměř na 0 °C.
V praxi to pak znamená, že horká voda ve sprše šumí skutečně o něco hlasitěji než studená.
Ve sprše nejspíš tento rozdíl pouhým uchem nerozlišíte. Potvrdí vám ho až citlivější přístroje.
Jev má také zajímavé (i když jen teoretické) následky. Znamená to například, že vodopády by mohly být ještě hlasitější - kdyby v nich tekla horká voda místo relativně studené.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,30
- Průměrná čtenost 1331x