Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sváteční chemie v kuchyni - čím voní vánoce?

Všimli jste si, jak to na vánočním trhu krásně voní? Na vině jsou různé laskominy, které si dopřáváme jen o vánocích - a chemie. (délka blogu 5 min.)

Mezi nejvoňavější adventní dobroty patří právem sušenky, nazývané spekulatius.

Spekulatius

 je pečivo z křehkého těsta pocházející z Belgie, Nizozemska, Porýní a Vestfálska. V Nizozemsku se mu říká Speculaas, ve Francii spéculoos. Vyobrazení na pečivu představuje většinou motivy ze života sv. Mikuláše. Zatímco v Německu je koření používané na spekulatius typicky vánoční, v Nizozemsku se spekulatius jí na Mikuláše a v Indonésii – jedné z dřívějších nizozemských kolonií - dokonce celý rok.

Spekulatius obsahuje skořici, anýz, koriandr, kardamon, muškátový květ, nové koření, zázvor, hřebíček, pepř, badyán a pomerančovou kůru. Tedy v podstatě všechna intenzivně vonící koření. Není divu, že se jeho název někdy odvozuje od slova “speciaria” - latinsky “obchod s kořením”.

Vánoční vůni kompletují navíc ještě vůně citrusů, hořkých mandlí a samozřejmě také vanilky.

Vánoce - svátek těkavých terpenů

Na vině voňavé svátečně vánoční atmosféry je samozřejmě - chemie. Téměř všechny zmiňované vůně mají na svědomí těkavé chemikálie, kterým souhrnně říkáme terpeny (nebo jejich chemičtí příbuzní). Přitom je jejich těkavost právě tou vlastností, která způsobuje vůni vánoc - bez ní by se aktivní složky nedostaly do vzduchu a nebyly by cítit.

Terpeny

 jsou organické sloučeniny. Mají zpravidla rostlinný původ. Jejich molekuly se skládají ze dvou nebo více isoprenových jednotek, a proto patří mezi isoprenoidy. 

Podívejme se na ně zblízka. Jaké chemikálie nám vlastně přinášejí vánoční pohodu?

Čím voní anýz?

V kuchyni využíváme dva druhy koření s podobnou vůní. Jedno z nich pochází z rostliny bedrník anýz. Z ní se používají semena - buď celá nebo mletá. Druhou je badyán. Také z něj se používají semena. Na rozdíl od kolegy “pravého” anýzu ale rostou na stálezeleném stromě, který může dorůstat až do výšky 18 metrů.

Přesto, že se obě rostliny značně liší, vytvářejí semena s podobnou vůní, založenou na chemikálii anetolu.

Čím voní hřebíček?

To, čemu říkáme hřebíček, jsou vlastně sušené kalichy a poupátka hřebíčkovce kořenného, exotického stromu, který dorůstá výšky 10 metrů. Oblíbené koření bylo v Evropě známé už ve středověku. Aktivní látkou, která se stará o jeho vůni, je eugenol.

Čím voní kardamon?

Koření kardamon se prodává zpravidla ve formě prášku. Pochází ze semen byliny, která ve své domovině dorůstá výšky až 5 metrů. Malá, hnědočervená semena obsahují aktivní látku alfa-terpineol.

Čím voní muškát?

Muškát pochází z muškátovníku vonného, kterému se říká macizeň. Je to strom, který dorůstá až do výšky 15 metrů. V kuchyni zpracováváme semena. Ta obsahují chemikálie nazvané gama-terpineol a safrol.

Safrol je mimochodem zajímavý nejen svou vůní, ale také halucinogenními účinky.

Čím voní v kuchyni skořice?

Skořice je prášek z rozdrcené kůry skořicovníku - stálezeleného tropického stromu. Za jeho vůni jsou zodpovědné už zmíněné látky safrol a eugenol - a také jeden z aldehydů, cinnamaldehyd.

align="justify" 

Čím voní nové koření?

To, čemu říkáme nové koření, pochází z pimentovníku pravého. Je to až 20 metrů vysoký strom. Jeho bobule se sklízí ve zralém stavu se zelenou slupkou a jsou kořením, které má nejen v Evropě dlouhou tradici. K dochucování čokolády se v Americe používal už předtím, než Kolumbus objevil Ameriku. Nové koření je totiž doslova univerzální - voní jak skořicí, pepřem s hřebíčkem, tak muškátem, protože obsahuje stejné vonné složky jako ony.

Čím upoutají chemika hořké mandle?

Poslední látka, které se v tomto blogu chci věnovat, způsobuje vůni hořkých mandlí. Znáte ji jako typickou vůni marcipánu, který je směsí mletých mandlí a cukru, spojených bílkem.

Hořké mandle jsou speciální variantou, která bosahuje benzaldehyd.

 

 

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 27.12.2018 8:00 | karma článku: 20,53 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,11 | Přečteno: 543x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,42 | Přečteno: 411x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 570x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,05 | Přečteno: 265x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.