Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je radioaktivita pouze škodlivá? Rozhovor s očitým svědkem

Pohled na radioaktivitu, která léčí. Radioaktivita - to není je krutá pomalá smrt. Někteří z nás jí naopak vděčí - za život.  (délka blogu 8 min.)

Proč se vlastně člověk nechá vystavit radioaktivitě když „každý ví“, že je to nebezpečné a je z toho například rakovina?

Tak v mém případě to bylo proto, že chemoterapie je sice vysoce účinná když má člověk tumory jak holubí vejce. Ty pak mizí doslova před očima, ale potíž nastane, když už jsou hodně maličké a zůstane doslova jen pár rakovinných buněk. Tam už chemo moc nefungovala a lékaři usoudili, že bylo třeba pomoci tomu zářením. Samozřejmě druhotný efekt takové léčby může být vyvolání další rakoviny, to se nedá zastírat a musíte podepsat informovaný souhlas. Ale pozitiva jednoznačně převažují, protože právě v takovém stavu je záření účinné. Zlikviduje prostě ty zbytky nemocné tkáně které jsou sice nenápadné ale jsou tam a dokáží rozjet nemoc klidně až na zpět do původní smrtící podoby. Myslím, že konkrétně tomuhle typu zákroku se říká adjuvantní radioterapie.

Čím tě tedy ozařovali?

Ionizujícím zářením.  Tam se využívá toho základního efektu, že se šíří přímočaře a s druhou mocninou vzdálenosti klesá intenzita.

Chápu… při ozařování se paprsek zaostřuje do jednoho bodu, pak intenzita nejprve roste a pak klesá. Můžeš vysvětlit, čím to dělají?

Lineárním urychlovačem. Ten tě trefí vysokoenergetickým proudem fotonů a kdo dával pozor při čtení tvých článků, teď mám na mysli konkrétně pasáž o brzdném záření, ten ví, jak vzniká. Pomocí clon se pak proud tvaruje.  Jinak aby nevznikla mýlka, na podobném principu pracuje třeba výbojka nebo slavný van der Graaffův generátor a těmi pochopitelně nemocné ozařovat nemá smysl. Leda bychom se chtěli v utrpení potěšit žertíky se zježenými vlasy. Ale vlasy jsme my pacienti zase většinou neměli, takže… no, konec černohumorné vsuvky, zkrátka  na léčení to musí být ten nemocniční typ.

Van de Graaffův generátor

je elektrostatický stroj umožňující nabíjet kovovou kouli na velmi vysoké napětí. Vynalezl jej americký fyzik nizozemského původu R. J. Van de Graaff, první model sestrojil v roce 1929, v roce 1931 získal patent na zlepšenou verzi. Do konce 30. let 20. století byly sestrojeny obří generátory vyrábějící až 5 MV. Stroj má využití při fyzikálních experimentech, ale i pro urychlování elektronů pro sterilizaci.

To přece musí zasáhnout tkáň po celé délce působení svazku záření?

Ano, proto je vhodné intenzitu modulovat podle stavu okolní zdravé tkáně, to to zařízení dovede. Dneska už je možné ozařovat svazky urychlených protonů, tam je pak zacílení na konkrétní  místo nesrovnatelně přesnější. Leksellův gama nůž to dokáže také přesně. Moje diagnóza ale na tyhle druhy terapií nebyla.

To zní napínavě, jak konkrétně to probíhalo?

Věř mi, že na tom nic napínavého není, je to docela prozaické. Nejdřív tě položí do simulátoru, ten  vypadá skoro stejně jako skutečný ozařovač. Upřesní lékařům klinickou situaci, dostanou referenční obraz pro tvou polohu při léčbě. Tehdy se ještě používalo domalování  jakýchsi „záměrných křížů“ na tělo pacienta obtížně smytelnou barvou. Jestli se to dělá ještě dnes, to nevím. No a pod samotným zářičem je to nuda. Nesmíš se ani pohnout zatímco kolem tebe se otáčí ten emitor, nebo jak tomu říkat…to by mohlo vychýlit ošetřované ložisko z dráhy svazku záření. Nevím jak ty, ale já když se nesmím hýbat tak mám v té chvíli největší chuť se pohnout.  Mě se ještě ke všemu jednou dokonce začalo chtít kýchnout. To se ale dá potlačit například stisknutím bodu těsně pod nosní přepážkou. Silnější hepčík nezastaví ale ani to. Trvá to zhruba 20 minut, už si přesně nevzpomínám, a opakuje se to kolikrát je třeba. Pokud chceš přesné hodnoty v Gy, tak nemohu sloužit, to se totiž liší případ od případu, je to různé u různých diagnóz, přičemž ty diagnózy nemusí být nutně onkologického charakteru.

Co spáleniny z opakované expozice?

Já žádné neměl. Nicméně záleží samozřejmě na použité intenzitě. Těm kteří spáleniny mají, doporučují ošetřování rakytníkovými přípravky, mají skvělý účinek a v lékárnách jsou k dostání. Slyšel jsem často od spolupacientů, že si je připravují i doma. Tak rakytník je u nás běžný, není to nic, co by člověk v přírodě těžce hledal.

Jde léčit radioaktivním zářením i vnitřně? Kůže je bariéra ale sliznice to schytají naplno.

Hele, dělá se to, myslím, že se to jmenuje brachyterapie. Zdroj záření lékaři voperují do těsné blízkosti nádoru, je konfigurován tak, že září na velmi krátkou vzdálenost a riziko zasažení zdravého okolí se tím opět významně snižuje. Já jsem se ale s tímhle nesetkal. Vnitřně jsem radioaktivní látky užíval až při diagnostice pozitronovým tomografem.

Výborně, pozitrony, antihmota!! Povídej!

No to je přístroj který dokáže spolehlivě odhalit, jestli ti ještě nějaké rakovinné buňky zbyly. Píchnou ti do oběhu radiofarmaka, konkrétně radioaktivní glukózu, která se od té běžné liší tím, že je v její molekule kyslík nahrazen izotopem fluoru.  Využívá se pažravosti rakovinných buněk. Ty se na tuhle látku vrhnou jak výběrčí daní na tvoje prachy a tím se prozradí. Požírají podstrčenou látku daleko rychleji než zdravé buňky. Nemohou jinak. Beta-plus-rozpadem nashromážděné látky v buňce se uvolní pozitron. No a co se stane, když se pozitron setká se svým protějškem ve světě hmoty, tedy s elektronem, to se píše v každé slušné sci-fi – dojde k anihilaci. Uvolní se tím dva fotony, mají energii 511 kiloelektronvoltů – kdo chce vědět co to znamená, toho opět odkazuji na tvé nedávné články. No pak stačí detektor uvolněných fotonů a lékař ví, kde podezřelé buňky jsou.  Zbylý produkt je skoro normální glukóza, liší se snad jen tím, že obsahuje těžší kyslík, a buňka si ji v klidu sežere. Vyšetření nebolí, ale je to pekelná nuda a 24 hodin před tím nesmíš jíst cukry a tím nemyslím jen to že nesmíš sladké, ale nesmíš prostě nic co cukry obsahuje, takže třeba ani rohlíky. A to si piš, že jako na potvoru dostaneš šílenou chuť na čokoládu. Je to proto, aby buňky byly dostatečně hladové po podstrčené glukóze. Po vyšetření jsem musel čekat až lékař schválí kvalitu vzniklého obrazu a bavil jsem se tím, že jsem roztikával Geigerovy počítače umístěné rovnoměrně po čekárně. Je dobré se pak aspoň dva dny moc nepřibližovat třeba k těhotným ženám a taky pro různé jiné případy ti samozřejmě nemocnice vystaví potvrzení.

Shrnul bys to nějak?

Víš, třeba MOÚ v Brně na Žlutém kopci je nemocnice která je určená jen pro onkologické pacienty. Zlomené nohy a natlučené nosy tam nevozí. A je narvaná  pacienty a získat tam termín k čemukoliv není vůbec snadné.

Hodně, hodně lidí s tím dneska bojuje. Shrnul bych to tak, že radioaktivita je v boji s touhle hnusnou hydrou obrovsky silný pomocník, když se ví jak na to. Potřebujeme ji pro tyhle lidi a je nenahraditelná.

No, nenahraditelná...uvědom si, že teď budeš kárán různými lidmi kteří úspěšně léčí rakovinu třeba džusem.

Ale to víš, že o tomhle a jiných podobných způsobech takzvaného léčení rakoviny jsem slyšel od spolupacientů, ale nebaví mě o tomto tématu vtipkovat protože to byly vesměs moc smutné příběhy o zanedbání řádné léčby, kdy lidé přivedli svou nemoc až do terminálního stadia. Já dovedu pochopit, že nevzdělaný člověk se bojí a že volba mezi džusem a radioaktivním či chemickým strašákem je pro něj  jasná a tím spíš ti patří velké díky za tvoje osvětové články.

Pokud i jen jednoho jediného člověka přivedou na cestu rozumu, že se přestane nesmyslně bát - a v případě onkologického problému mu to může i zachránit život,  pak měly smysl. Rakovina není novodobá civilizační nemoc. Znali ji staří Egypťané, Římané a dokonce i neanderthálci. Jejich jedinými metodami léčby byly nedokonalé chirurgické zákroky, my dnes máme díky poctivému dlouholetému výzkumu nesrovnatelně větší možnosti a tím pádem i nesrovnatelně větší úspěšnost vyléčení nebo aspoň prodloužení života, nezbavujme se té úspěšnosti pitím džusu místo řádné léčby jen ze zbytečného strachu.

K tomu není co dodat. Děkuju za rozhovor, tvou osobní zkušenost - a za další facetu v debatě o radioaktivitě.

 

Další informace:https://cs.wikipedia.org/wiki/Pozitronov%C3%A1_emisn%C3%AD_tomografiehttps://www.wikiskripta.eu/w/Protonov%C3%A1_terapie?fbclid=IwAR352J39zxQuGwztPE3D5XmxPzK1AatCzYX7yj4W42N7vhgIiNWYkbvpqPc

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 28.3.2019 8:00 | karma článku: 23,41 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,13 | Přečteno: 296x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,60 | Přečteno: 517x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,53 | Přečteno: 2653x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,32 | Přečteno: 708x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,79
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.