Obrázek: Zdroj pixabay.com, licence CC0, https://pixabay.com/de/photos/couchpotatoes-lustig-kartoffeln-3119965/
Za jedovatost některých částí rostliny, jejíž hlízy známe jako brambory, může sloučenina s názvem solanin. Chemicky se jedná o Solanid-5-en-3β-yl-O-α-L-rhamnopyranosyl -(1→2)-O-β-D-glucopyranosyl-(1→3)-β-D-galactopyranosid. Co se skrývá za tímto dlouhým názvem?
Sloučenina, kterou se otrávilo nemálo našich předků, je dnes v bramborách naštěstí zastoupena v daleko menší míře než dříve. Otrava moderními druhy brambor prakticky nehrozí, leda byste snědli opravdu velké množství opravdu nešťastných brambor. Jinak ale vypadá situace u starých, historických odrůd. Někdy jsou moderní potraviny - zkrátka opravdu lepší než ty staré a vyzkoušené.
Našvaná brambora je jedovatá
Pokud by se vám měl někdy dostat do rukou čistý solanin, tedy chemicky extrahovaná a koncentrovaná látka, bude mít nejspíše podobu průhledných krystalů. Rozpouštět se bude v horkém lihu, benzolu a chloroformu a až teprve při vyšší teplotě (285 °C) tát. Přitom se bude rozkládat na jiné chemické sloučeniny.
Když se mluví o solaninu v bramborové hlíze, myslí se tím vlastně směs alfa solaninu a alfa chaconinu, chemického příbuzného solaninu - látky, která se liší jen částí své uhlovodíkové komponenty a principiálně se solaninu (viz obrázek) značně podobá.
Obrázek: Struktura solaninu. Zdroj: Avitek [Public domain], https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Strukt_vzorec_solanin.PNG
Solanin se v bramborách nenalézá náhodou. Brambora ho používá jako svou základní obranu před škůdci - bakteriemi, houbami ... ale také hmyzem a mimo jiné také námi - savci. Solanin se v bramborách logicky tvoří hlavně tehdy, když je někdo stresuje.
V této souvislosti nejspíš neudiví, že se jedovatá látka koncentruje hlavně v (pro bramboru) nejdůležitějších částech rostliny - v listech, klíčcích hlízy nebo na povrchu hlízy. Uvnitř bramborové hlízy, kterou rádi konzumujeme, bývá alkaloidu solaninu jen velmi málo - a to dokonce i u starých odrůd, které ještě nebyly cíleně pěstěné tak, aby nás zatěžovaly solaninem co nejméně.
U nových odrůd brambor
můžete počítat s maximálně 100 mg/kg hmoty. S největší pravděpodobností ale bude množství solaninu v moderních odrůdách ještě daleko nižší. Pro srovnání - zelená rajčata mohou obsahovat až 320 mg/kg. Strach z rajčat ale mít nemusíte - zráním se solanin odbourává a u zralých rajčat dosahuje nakonec bezpečné hodnoty kolem 7 mg/kg.
Na vznik solaninu v bramborách má logicky vliv také počasí, při kterém vyrůstaly. Nepříjemné podmínky jako chlad, sníh a mrazy nebo třeba krupobití totiž způsobují rostlinám stres, na který pak reagují právě tvorbou jedu.
Z toho pak vyplývá, že se opravdu vyplatí skladovat hlízy brambor v podmínkách, jaké se jim líbí a které jim nejvíce vyhovují. Nejlépe se cítí při teplotách kolem 10 °C a ve tmě. Jen málokdo asi může v podmínkách moderního bydlení svým bramborám vyhovět - určitě tedy neuškodí, když se zpracují co nejdříve. Tak brzy, aby neměly čas k tvorbě chemických obranných látek.
Jak se projevuje otrava?
Na to, abyste pocítili následky otravy, musíte sníst zhruba 2 - 5 mg solaninu na kilogram vaší hmotnosti. Prostorově výraznější konzumenti jsou tedy v malé výhodě.
Otrávit se dnešními druhy brambor není moc lehké, přesto to není vyloučené. Brambory totiž pociťují stress nejen v případě náhlého sněžení nebo krupobití - vadí jim také dlouhotrvající sucho. A tak - ačkoliv jsou moderní druhy brambor vyšlechtěny na nejnižší možnou tvorbu solaninu - se může klidně stát, že v obchodě narazíte na hlízy, které se už během růstu necítily příliš komfortně a vyprodukovaly více solaninu, než je u jejich druhu obvyklé.
Solanin poškozuje sliznice - projeví se tedy pálením v krku, křečemi v žaludku a průjmem. Působí také na nervovou soustavu - následkem otravy je zrychlený tep a puls, bolesti hlavy v horším případě ztráta vědomí a koma.
Jak se proti solaninu bránit?
Normální hladina solaninu v moderních bramborách se pohybuje mezi 20 - 100 mg/kg. Za zdravotně bezpečnou se všeobecně považuje hodnota 200 mg v kilogramu brambor. Před spotřebou se koneckonců zpravidla loupou, takže se naprostá většina (blízko slupky sedícího) solaninu odstraní už touto mechanickou cestou.
To je mimochodem také jeden z mála způsobů, jak se můžeme proti solaninu v bramborách opravdu bránit.
Vzhledem k jeho vysoké tepelné stabilitě (připomeňme si - rozkládá se až při 285 °C, při teplotě, při které se ze zbylých nejedovatých komponent brambory tvoří pro změnu zase jiné škodlivé látky) - se nedá z brambor “vypéct”.
Něco málo solaninu se dá z brambor vyvařit. Při vaření přechází část škodliviny do vody -, vodu z brambor, u kterých je podezření, že by mohly obsahovat větší množství solaninu, je tedy lepší vylít.
Obrázek: Zdroj pixabay.com, licence CC0, https://pixabay.com/de/photos/faulende-kartoffeln-lebensmittel-185928/
Zdroje:http://www.lci-koeln.de/deutsch/veroeffentlichungen/lci-focus/alkaloide-der-kartoffel,https://www.stern.de/gesundheit/gesund-leben/krank-durch-kartoffeln--wie-sich-eine-familie-selbst-vergiftete-8157098.html, U. Preiß (Umwelt und Gesundheit (smog), Jg. 32, 3 – 2004)