Komu vděčíme za objev kofeinu?

23. 05. 2019 8:00:33
Za kofein vděčíme především pilným sběračům na plantážích, kde se pěstují kávovníky. Látku “kofein” pro nás pro změnu objevil před 200 roky vědec, který má na kontě nejeden objev v oblasti chemie. Uhodnete jeho jméno?(délka 5 min)

Narodil se 8. února 1794 (některé zdroje uvádějí 1795) v Hamburku. Chemie ho fascinovala už od mládí. Jeho rodiče nebyli moc zámožní, místo na studia ho tedy nejprve poslali do učení do lékárny v Lübecku. Tady získal nejen první znalosti ale také praktické dovednosti. Jeho chemické pokusy byly možná z dnešního úhlu pohledu trochu nebezpečné a dobrodružné. Když mu například do oka stříkla šťáva rulíku zlomocného, objevil zajímavý jev - její schopnost zvětšovat oční pupilu.

Později měl tímto trikem udivit hosta, který navštívil univerzitu v Jeně, kde náš hrdina studoval chemii. Tímto hostem byl (dnes světoznámý) Johann Wolfgang Goethe.

Byl to prý právě Goethe, kdo dal nadšenci pár kávových zrnek s poznámkou, že by mohl zjistit, jaké mají chemické složení. Goethe předpokládal, že by v kávě mohl být protijed k atropinu.

Připomeňme si, že mluvíme o počátku 19. století. Dnes je analýza chemických složek různých potravin díky moderní technice relativně rychlá. Před 200 roky měl ale náš hrdina k dispozici jen základní laboratorní vybavení. Přesto měl úspěch - a zanedlouho izoloval ze zrnek kávy chemickou látku, které dnes říkáme...

Kofein

Kofein je alkaloid ze skupiny xanthinů. Patří k psychoaktivním látkám. Má stimulující charakter, a patří tak k nejrozšířenějším drogám. V čistém stavu je to hořká a bílá krystalická látka. Narozdíl od ostatních drog je ovšem legální a jeho prodej neregulují žádná omezení.

Do našeho jídelníčku se dostává nejen s kávou - kofein nebo jemu podobné látky se nacházejí v čaji, kakau, maté nebo guarana a různých stimulujících limonádách (Cola, Red Bull).

Kofeinu trvá zhruba 30 až 45 minut, než se dostane do krevního oběhu, aby mohl projevit své vlastnosti. “Poločas rozpadu”, tedy doba, kterou naše tělo potřebuje k odbourání poloviny dávky drogy činí zhruba 4 hodiny.

Náš hrdina se stal jedním z nejvýznamnějších chemických průkopníků. Později se zasloužil o objev dalších chemických látek: například chininu, kyseliny karbolové, fenolu, pyrrolu, anilinu a řady dalších.

Na jeho konto jde i “vynález” samovolně se tvořících chemických obrazů. Zjistil, že pokud se smísí kapky roztoků různých chemických látek, tvoří spolu specifické obrazce.Objevil tak jev, na kterém se zakládá papírová chromatografie.

Náš hrdina - muž, který dal světu pestré anilinové barvy a vědomosti o kofeinu,

Friedlieb Ferdinand Runge

zemřel 25. března 1867 v Oranienburgu.

Zdroje: Der Bildungstrieb der Stoffe. Veranschaulicht in selbstständig gewachsenen Bildern (Fortsetzung der
Musterbilder) (http://publikationen.ub.uni-frankfurt.de/frontdoor/index/index/docId/16047), Selbstverlag,
Oranienburg 1855, www.friedlieb-runge.de

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 23.5.2019 8:00 | karma článku: 25.55 | přečteno: 685x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 132 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.71 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...