Jak se poznají pravé perly od napodobenin?
Dobrá rada nad zlato - a tohle je samozřejmě rada pro někoho, koho nemáte moc rádi. Trik s octem přitom znala už vzdělaná egyptská královna Kleopatra.
Podle jedné z legend se vsadila s Markem Antoniem, že zvládne projíst na jedné jediné hostině deset milionů sesterciů.
Sestercius byl v době, kdy žila Kleopatra a Markus Antonius, malá stříbrná mince, jejíž hodnota byla jedna čtvrtina denáru. Stříbrný denár vážil zhruba 4,5 gramu. Když vycházíme z dnešních cen stříbra, stál by dnes jeden sestercius zhruba 47 eurocentů, tedy 12,15 korun. Cíl byl tedy nelehký. Kleopatra problém vyřešila tím, že si nechala rozpustit v hrnku s octem velikou (a patřičně cennou perlu). Poté prý obsah hrnku vypila.
Egyptologové samozřejmě nevěří každé legendě - a tak někteří z nich o Kleopatřině žertíku pochybovali. Dnešní chemie ale dává královně za pravdu. Perly se skutečně dají rozpustit v octě. Co je ovšem daleko zajímavější - nerozpouštějí se v koncentrované octové kyselině, zato se rychle a ochotně rozpustí ve zředěném roztoku. To je na první pohled - více než zvláštní…
Záhada rychle rozpuštěné perly
Pravé perly se skládají z materiálu, kterému se říká perleť. Příroda u nich použila trik, který dělá z perleti relativně tvrdý a odolný materiál. Jeho základem je 95 % CaCO3 - uhličitanu vápenatého ve formě aragonitu (s kosočtverečnou krystalovou modifikací, při které mají všechny hrany krystalu pravé úhly ale jeho hrany mají různé délky, podobně jako je tomu například u cihel). Už to mu dává dobrý pevný základ. Zbylých pět procent tvoří organické sloučeniny, které se ukládají mezi jednotlivé vrstvy minerálu a “lepí” je dohromady. Svým způsobem je tedy perleť podobná zdi z cihel, kde jednotlivé cihly spojuje malta.
Perla se dá rozpustit tím, že se chemicky pozmění její hlavní složka - karbonát se přemění z nerozpustné na rozpustnou variantu. Při reakci perleti a kyseliny octové pak teoreticky probíhá následující proces:
Teoreticky by se tedy mohlo zdát, že čím koncentrovanější je kyselina v roztoku vody, tím rychleji bude probíhat reakce. Je to ale klamné zdání. Platilo by to jen v případě, kdy probíhá kyselinová koroze - tedy proces, při kterém se mezi jednotlivými látkami předávají elektrony.
V případě perel rozpuštěných octem - se ovšem proces zakládá na přenosu protonů, nikoliv elektronů.
Kyselina může v tomto speciálním případě působit jen tehdy, když se nachází ve vodě. Té předá jedno ze svých kladně nabitých vodíkových jader.
Vodík nezůstane dlouho sám - přidá se k molekule vody a díky ní se pak může dostat až na místo určení.
Tímto protonem je pak napaden karbonát v perleti. Volný vápník se může spojit se zbytkem molekuly, která byla dříve octovou kyselinou, zatímco se do vody uvolňuje oxid uhličitý.
Je tedy jen logické, že tato reakce funguje tím lépe, čím více volných molekul vody je v roztoku k dispozici. Jinými slovy - zředěná kyselina je při rozpouštění perel účinnější než koncentrovaná varianta.
Právě proto rozpustíte perlu běžným octem daleko lépe než koncentrátem. Plastové perly samozřejmě tímto způsobem s octem nereagují, ráno je tedy najdete v hrníčku prakticky neporušené.
align="justify"
Dana Tenzler
Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi
Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“
Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...
Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD
Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...
Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci
Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...
Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy
Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.
- Počet článků 969
- Celková karma 18,99
- Průměrná čtenost 1329x