Proč se nemají rajčata dávat do ledničky?
To, že rajčata v ledničce ztrácejí aroma a tím také chuť, je nejspíš následek evoluce. Příroda nemá ve zvyku plýtvat. Možná i proto přestávají v chladu fungovat některé z mechanismů, které se starají o pokud možno co nejvábnější stav plodů rajčete.
Je jen logické, že pokud udeří nečekaná zima, rostlina přestává investovat energii do tvorby složitých organických látek a začne šetřit. Nejspíše už “nepočítá” s další šancí na rozmnožení a tak šetří právě na vábnosti svých plodů.
Domácí experiment
O tom, jak spolehlivě funguje rajčatový smysl pro chlad, se můžete přesvědčit malým experimentem. Kupte v obchodě rajčata a část z nich uložte při běžné pokojové teplotě. Zbytek dejte do ledničky. Po týdnu můžete vzít po rajčeti z obou testovacích šarží - a prozkoumat jejich vůni a chuť. Funguje to u každé odrůdy.
Ta rajčata, která jste uchovávali v ledničce, mají daleko méně aroma. A protože jsou prakticky bez zápachu, chutnají navíc mdle. Co se s nimi stalo?
Genetika
O rajčatech je známo, že se mohou klidně trhat ještě zelená. Při pokojové teplotě v klidu dozrají. To znamená, že v sobě mají zakódovaný program, který řídí jejich chování. To se děje pomocí genů. Rajče vlastně ani nemá na výběr. Dozrát prostě musí. Leda by někdo nebo něco vyřadilo z práce ty správné geny.
Tímto faktorem je právě chlad. Dlouhodobý chlad způsobuje to, že se přestane odečítat informace z některých genů, zjistili vědci před pár lety. Plod rajčete pak přestane vyrábět aroma. Vzhledem k tomu, že část aromat rajčata ztrácejí (jsou to těkavé látky) - ztrácejí také v tomto případě rajčata svou vůni a chuť. Aroma jim prostě “dojde” a další se v nich už nevyrobí, protože jim je zima.
Dříve byla všechna rajčata chutnější
Vzpomínáte si na starší odrůdy rajčat? Byla měkčí, zranitelnější a často dozrávala postupně, neměla tedy tak stejnoměrnou intenzivní červenou barvu jako moderní odrůdy. U stopky bývala zelená ještě v době, kdy už byl zbytek rajčat zralý.
Jsou to prý právě tyto nestejnoměrně dozrávající druhy rajčat, která mají nejlepší bilanci ve výrobě aromat. Jsou tím pádem i chutnější. Šlechtěním na stejnoměrné dozrávání se totiž z rajčat odstranily některé geny, které ovládají produkci vůní.
Přesto si můžeme i dnes ze zakoupených rajčat vyrobit chutnější variantu. Pokud vycházíme z toho, že se rajčata přepravují křížem krážem Evropou v chlazeném stavu, nemůžeme se divit, že jsou ve chvíli, kdy se dostanou na náš stůl, spíše bez chuti a zápachu.
Vyplatí se tedy nechat je před konzumací několik dní uložená při pokojové teplotě. To by mělo odstartovat zakódovaný proces výroby aromat. Pokud nejsou poškozená a neplesniví, jsou rajčata (alespoň podle mé zkušenosti) po dvou týdnech dozrávání při pokojové teplotě téměř tak dobrá, jako bývaly staré odrůdy.
Zelená rajčata jsou nejedlá
100 g nezralých rajčat totiž obsahuje zhruba 30 mg jedu zvaného solanin. Solanin je toxický glykoalkaloid. Otrava solaninem je velice nepříjemná. Při požití malého množství se objevují potíže, které se dají shrnout do pojmu “pokažený žaludek”. Projevem silnější otravy je nejprve zrychlení tepové a dechové frekvence, pak ztráta vědomí přecházející v kóma.
Ve zralých rajčatech je solaninu daleko méně než v nezralých, necelý miligram na 100 g rajčat. V každém případě se tedy vyplatí počkat až budou rajčata opravdu dobře dozrálá.
align="justify"
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,30
- Průměrná čtenost 1331x