Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýty kolem jaderné energetiky - Castor

Jen těžko bychom hledali technologii, která byla testovaná v drastičtějších podmínkách. A technologii, proti které demonstruje více aktivistů. Castor je schránka, ve které se převáží vyhořelé jaderné palivo. (délka blogu 8 min.) 

V očích aktivistů se slovo Castor rovná smrti. V očích odborníků je to nejbezpečnější kus technologie, jakou můžete najít. Pokusím se  ho odbýt jen jedním blogem. 

Co je to vlastně Castor?

No otázku odpoví  následující video. Je sice v němčině, ale obrázky mluví mezinárodní řečí. 

CASTOR (anglicky Cask for storage and transport of radioactive material) je kontejner na úschovu vyhořelého jaderného paliva nebo jiných vysoce radioaktivních materiálů. V těchto kontejnerech se mohou uchovávat v meziskladu nebo převážet na místo určení (k dalšímu zpracování na nový druh paliva, ke konečnému uskladnění apod.)  Kontejner váží 110 až 125 tun. 

Hlavním úkolem kontejneru je zabezpečení hermetičnosti pro případ nehody. Takovou nehodou může být pád z velké výšky, případně exploze nebo požár - tedy působení vysokého tlaku a teploty. Následující link vede k videím, popisujícím některé z testů, prováděných na kontejnerech Castor. Kvalita videí sice není vysoká, o to zajímavější je jejich obsah.

Kromě toho musí Castor dobře odvádět teplo, které vzniká při rozpadu radionuklidů a musí také umět samozřejmě do určité hodnoty odstínit ionizující záření (“radioaktivitu”). 

Ten, kdo si vzpomíná na nedávné blogy o různých druzích radioaktivity, chápe, proč se záření nedá odstínit na nulovou hodnotu. To je také důvod, proč se v blízkosti Castoru vždy naměří určitá hodnota ionizujícího záření. Na povrchu kontejnerů a v jejich bezprostřední blízkosti smí činit tato hodnota maximálně 0,35 mSv/h - z toho smí být maximálně 0,25 mSv/h ve formě neutronového záření. 

V praxi to znamená, že hodinový pobyt v těsné blízkosti kontejneru zatěžuje organismus zhruba sedminou běžné roční dávky, kterou absorbujeme ve střední Evropě z přírodních zdrojů (hornina, kosmické záření, atd.). Není to mnoho - a zároveň to není málo. V rámci ochrany zdraví se zaměstnavatel musí postarat o minimalizaci škodlivé dávky, kterou dostanou od Castoru jeho zaměstnanci. 

Zodpovědnost

To je důležitý moment, kterého rádi zneužívají aktivisté. Při demonstracích proti převozu radioaktivního materiálu v Castorech rádi a pravidelně zdůrazňují, že během převozu “nikdo nehlídá úroveň radioaktivity v blízkosti kontejnerů”. Je to podle nich znak nezodpovědnosti zúčastněných firem i vlády, které je prý zdraví běžného občana lhostejné. 

To je samozřejmě nesmysl, vycházející z neznalosti nebo ignorace faktů. Úroveň radioaktivity kontejnerů se měří před transportem. Je nelogické, vystavovat během transportu personál dalšímu záření, když by měl nesmyslně znovu měřit už dávno známé hodnoty. Obsah kontejnerů se během transportu nemění. To, co aktivisté rádi deklarují jako nezodpovědnost, je naopak zodpovědné jednání majitele kontejnerů. 

Emoce a hysterie

Co se týká Castorů a jejich transportů - je takové chování aktivistů typické. Nikde jinde se netransformuje a neposouvá vnímání vlastního jednání tak, jako při převozu radioaktivního materiálu. 

Právo se v jejich podání mění na bezpráví. Rozdíly mezi nimi se stírají. Vloupání a obsazení soukromého soukromého majetku je podle nich “nenásilný protest”, blokády, sabotáže a ničení cizího případně státního majetku (železniční trasa) se podle nich omlouvají “nezákonností” využívání jaderné energetiky. Kriminalita, spojená s poškozováním firem nebo státních zařízení, je podle nich “civilní neposlušnost”. 

V sousedním Německu se organizace, které se zabývají “neposlušností” už dávno podobají organizovanému zločinu. Existují tréninkové kempy, kde se účastníci učí, jak způsobit co největší škody. 

A tak zatímco  od samotných kontejnerů nikomu nebezpečí nehrozí, o demonstrantech se to už říci nedá. Přesně podle pravidla: “Když dojdou argumenty, nastoupí agrese.”

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 28.10.2019 8:00 | karma článku: 32,18 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,45 | Přečteno: 1989x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,62 | Přečteno: 664x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 247x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,62 | Přečteno: 395x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,58
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.