Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýty jaderné energetiky - odpad a ještě víc odpadu

Přepracovávání jaderného odpadu na nové palivo - to je pravá a nefalšovaná recyklace. Přesto se anti-jaderným aktivistům nelíbí. (délka blogu 5 min.)

Dělá to dojem, že aktivisté podniknou cokoliv, co zabrání recyklaci, aby pak mohli požadovat naprostý zákaz jaderné energetiky s tím, že produkuje nebezpečné odpady. Tvrdí například, že se recykluje jen asi jedno procento původního vysoce radioaktivního materiálu. A navíc se z malého množství odpadu při recyklaci prý stává množství daleko větší. 

Podle aktivistů jsou palivové tyče typu MOX - to největší zlo na planetě. Jsou prý daleko nebezpečnější než původní atomové palivo v podobě tyčí s obohaceným uranem. Navíc prý reaktory, které využívají tyto palivové články, vyrábějí materiál pro atomové bomby. A kdo chce mít za domem atomovou bombu… že ano. 

Proberme tyto mýty a demagogie postupně jednu po druhé. 

Jen jedno procento recyklovaného odpadu

Z vyhořelých palivových tyčí se prý používá jen jedno procento pro další zpracování a výrobu MOX-paliva. Jedno procento… to má znít jako velmi malé množství a naznačovat, že se jedná o neefektivní a zavrženíhodnou technologii. 

Ve skutečnosti ale toto jedno procento tvoří plutonium - prvek, který je v palivových tyčích zodpovědný za 99,99% dlouhodobě trvající “radioaktivity”. 

...

Připomeňme si, že v palivových tyčích vznikají během provozu jaderné elektrárny různé radioizotopy. Ty mají rozdílné vlastnosti. Vyzařují různé druhy ionizujících částic nebo záření (alfa, beta, gama nebo proud neutronů) a rozpadají se různým poločasem rozpadu. Některé z nich zmizí z paliva po několika dnech, jiným to trvá delší dobu. Je to právě plutonium, které v jaderném odpadu způsobuje hlavní část dlouhodobé “radioaktivity”. 

Pokud tedy za nutnost dlouhodobého skladování jaderného odpadu může plutonium, v něm přítomné - není nic logičtějšího, než ho z jaderného odpadu separovat. Tím se odpad na jednu stranu zbaví své nejtoxičtější a nejnebezpečnější komponenty - a na druhou stranu se tak získá poměrně čisté plutonium, které se může dále využívat v další generaci palivových tyčí, tyčí, které nesou zkratku MOX. 

MOX palivo

Jedná se o jaderné palivo, které tvoří směs dvou oxidů (Mixed OXide) – oxid uraničitý a oxid plutoničitý. Uranová část se vyrábí nejčastěji z ochuzeného uranu, který zbývá jako vedlejší produkt při obohacování uranu. Plutoniovou složku je možné získat buď z nevyužitých jaderných hlavic na bázi plutonia či právě z použitého jaderného paliva. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99epracovan%C3%A9_jadern%C3%A9_palivo)

Výsledkem je tedy snížení doby, po kterou je jaderný odpad nebezpečný - jeho zbylé komponenty se nerozpadají zdaleka tak pomalu jako zmíněné izotopy plutonia. Navíc je výsledkem další palivo, ze kterého se dá získávat obrovské množství čisté energie. Dal by se najít lepší příklad pro dokonalou recyklaci cenné suroviny? 

Ještě víc odpadu

Stejně demagogické je tvrzení, že se zpracováním vyhořelých tyčí jen zvyšuje množství radioaktivního odpadu. Separací radioizotopů se z určité látky samozřejmě nestane látky více. Co se týká samotných radioaktivních komponent, ty se zpracováním vyhořelého paliva nanejvýš rozředí. 

Plutonium pro jaderné zbraně

Dalším oblíbeným tvrzením aktivistů je názor, že se při přepracování vyhořelého paliva získávají materiály pro jaderné zbraně. Je to samozřejmě nesmysl. Teoreticky se sice může z vyhořelých uranových kazet separovat také izotop plutonia, schopný explodovat v podobě jaderné bomby. Ten se dá ale získat jinými cestami - a to daleko pohodlněji. V palivu, které se nacházelo v našich lehkovodních reaktorech, se navíc moc takového izotopu nenalézá. 

Zdroje:www.acatech.de, https://www.hzdr.de/db/Cms?pOid=30486, https://energyfromthorium.com/, https://www.psi.ch/de/ta, http://darwin.bth.rwth-aachen.de/opus3/volltexte/2004/791/pdf/Volmert_Benjamin.pdhttps://info.ornl.gov/sites/publications/Files/Pub27046.pdf

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 4.11.2019 8:00 | karma článku: 32,64 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,24 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,96 | Přečteno: 383x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,62 | Přečteno: 664x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 247x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,62 | Přečteno: 395x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,57
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.