Fyzika a chemie v kuchyni, v kuchařkách a internetu
Tento blog bude emocionální. Na mé poměry až nezvykle emocionální. Je to tím, že i téma je emocionální - jíme všichni a většina z nás jí navíc ráda. Cesta k dobrému jídlu je ovšem trnitá a kamenitá. Dobrý kuchař potřebuje talent a znalosti. A to zase znamená, že se člověku musí tématu opravdu intenzivně věnovat.
Není problém uvařit dobré jídlo. Trik spočívá v tom, že člověk ví, jak to vlastně udělal - aby ho mohl uvařit znovu.
Internet
Jak tedy najít a poznat ty úplně pravé a nefalšované recepty, podle kterých budou laskominy nejlepší a nejchutnější? Moderní mladá žena, která má v jedné ruce vařečku a ve druhé mobil - samozřejmě nejdřív otevře internet a navštíví google. Vyskočí na ni 32 568 457 odkazů na opravdu zaručené skvělé recepty. Všechny byly zděděny z generace na generaci. Autoři a autorky se dušují, že jsou chutné a zdravé. Moderní mladá žena s vařečkou a mobilem hned na první pohled vyřadí 21 587 231 receptů, doprovázených fotografiemi, které dané tvrzení vylučují. Do těch ostatních se optimisticky začte … a o několik let později se od internetu odtrhne, bohatší o zkušenost, že není všechno zlato, co se třpytí.
Nechci posuzovat český internet, na to ho mám příliš málo zmapovaný. Mám ale poměrně dobrou představu, jak je na tom německy mluvící virtuální realita.
Vypadá to, že každá šmudla, která zdědila tři staré hrnce, je najednou ohromná kuchařka a odbornice a cítí se být povolána radit ostatním, jak vařit. A to nejen v internetu. Dokonce i do běžného tištěného života se dostala spousta kuchařek typu “Recepty od maminky, babičky, sestřenice, tchyně” (to poslední bych ještě jakž-takž chápala).
Vzpomínám ale na nejmenovanou českou kuchařskou knihu s vánočním cukrovím. Tu jsem si dokonce stáhla a vytiskla (dnes vím, proč byla zdarma) a prošla s tužkou v ruce poctivě všechny recepty. Z celé knihy zbyly dva recepty, které nebyly při přísnějším ohledání nelogické.
Internetem prostě cesta nevede (čest světlým výjimkám). Kde ale nalézt ty pravé nefalšované a opravdu dobré recepty, které nejsou ztrátou času a plýtváním potravinami?
Staré knihy - nové knihy
Není vůbec špatné se podívat po starých knihách z předminulého století. Tehdejší kuchařské knihy psaly ženy, které se ve vaření opravdu vyznaly a měly celoživotní zkušenosti. Byly to knihy, co byly pravým opakem dnešních pestrých novodobých kuchařek “od nikoho o ničem”.
Mladá moderní žena (teď už jen s mobilem a bez vařečky) tedy zajde do knihovny. Objeví kouzlo starých knih. Čtení je zajímavé - recepty jsou jí ale zase na nic. Jsou příliš... velkopanské.
Řadu přísad už ani neznáme a když jsou nám podle jména povědomé, nikdy bychom je nepoužili ve zmiňovaném množství. Dva litry smetany a kopu vajec?
Zkusí to tedy u novějších kuchařek - a nestačí se divit. V první polovině minulého století se totiž na kuchařských knihách podepsaly dvě světové války. Tady už opravdu nejde o dvě kopy vajec, recepty to ale nevylepšilo. A kdo by dnes chtěl vařit a péct z náhražek nebo třeba z kopřiv?
Ještě modernější kuchařky jsou pro změnu poznamenané socialismem a jeho potřebou zaměnit všechno čímkoliv, co nebude nedostatkovým zbožím. V případě vánočních cukrátek to znamená zaměnit vejce a cukr, máslo, mandle a koření - snad jen ta mouka zůstala v receptech originální. Takové výtvory mají alespoň tu výhodu, že je známe z dětství, protože je musely péct naše maminky a babičky - a zdají se nám tedy být chutné.
Při hledání jehly v kupce sena jsem si mimochodem uvědomila, že nejlepší a nejlogičtější recepty nacházím na rakouských webových stránkách a v rakouských kuchařkách. Nejspíš je nepostihly války ani poválečná chudoba tak silně, jako ty německé. Také budování rozvinutého socialismu se jim vyhnulo. Kromě toho, jak se zdá, umí Rakušané opravdu ocenit dobré jídlo.
A tak jsem nakonec ve svém hledání ultimativních receptů udělala krok, kterým jsem měla začít. Skončila jsem u odborné literatury. Té, ze které se učí budoucí kuchaři, cukráři a pekaři. Našla jsem v nich zajímavé detaily, tak zajímavé, že se s nimi chci podělit s každým, koho téma zajímá.
V seriálu předvánočních blogů se chci věnovat jídlu - a tomu, proč vaření a pečení funguje tak jak funguje. Jistě vás nepřekvapí, že za to může… fyzika a její sestřenice chemie. Blogy budou vycházet každý čtvrtek, v osm hodin ráno.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,30
- Průměrná čtenost 1331x