Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?
Určitě to znáte. Necháte někde ležet nezabalený chléb - a za pár dní je tvrdý. Když ale rozbalíte chipsy nebo slané tyčinky, po několika dnech nejen že neztvrdly - naopak. Změkly a zhadrovatěly. Proč se oba druhy pečiva chovají rozdílně?
Entropie a zákony vesmíru
Může za to - jak jinak fyzika. A tentokrát za to může samotná esence našeho vesmíru, základní zákon, definující jeho stav. Procesy, které ve vesmíru probíhají, se snaží změnit uspořádaný stav na neuspořádaný. Definice entropie je komplikovaná. Je to proto, že její podstata zasahuje do nejrůznějších oblastí fyziky. A tak najdeme následky zásadního chování vesmíru i v různých částech fyziky. Při popisu procesů, vykonávajících práci nebo ve statistice, teorii informace nebo v termodynamice.
Entropie ale jde popsat i jednoduše. Dobrým příkladem chování vesmíru a jeho touhy neustále svou entropii zvyšovat - je pivo. Čerstvě natočená sklenice piva obsahuje nejen tekutinu, ale také pěnu. Molekuly v ní mají proto omezené pole působnosti. Některé z nich mají povoleno být v tekutině, jiné pouze v pěně - a tam se navíc nacházejí jen v tenkých slupkách kolem bublinek CO2.
Protože ale vesmír trvá na tom, že uspořádané stavy (tekutina a pěna) nejsou stálé - pěna spadne a změní se zpátky na tekutinu. Entropie vzroste přesně tak, jak to vyžaduje vesmír.
Ten je vlastně silně nespokojeným systémem. Bude šťastný až tehdy, když budou všechny jeho součásti rozloženy úplně pravidelně a budou mít identické vlastnosti.
Chleba a zákony vesmíru
Projevuje se to i u chleba a (například) slaných tyčinek. Čerstvě upečený chleba obsahuje kolem 40 % vody. Většina se jí nachází ve střídce, zatímco kůrka je po upečení křupavá a vysušená. Po vychladnutí se snaží obsah vody ve střídce a v kůrce vyrovnat. To se děje proto, že se kvůli výše zmiňovanému přírodnímu principu snaží částice z oblasti, kde je jich nadbytek, přemístit do oblasti, kde je jich nedostatek. Uspořádaný stav, kdy uvnitř bochníku chleba je určité množství vody a jeho kůrka je suchá - je proti přírodě.
Postupně se pak obsah vody ve střídce a kůrce vyrovná - kůrka zvlhne a ztratí svou původní křupavost. To ale bohužel není všechno. Z kůrky se totiž voda může vypařovat do vzduchu - a to se děje tak dlouho, dokud bochník chleba nevyschne. Ztráta vody navíc probíhá nejen vypařováním - voda se také zabudovává do struktury některých molekul v chlebové hmotě. Výsledkem je vyschlý a tvrdý bochník.
Slané tyčinky a zákony vesmíru
I když se to zdá být na první pohled nelogické, stejný vesmírný zákon se stará také o to, aby obsah balíčku s chipsy nebo slanými tyčinkami po otevření časem zvlhl.
Slané mlsky obsahují jen velice málo vody. Poté, co otevřete plastový obal, začnou čilé změny. Molekuly vody, obsažené ve vzduchu (který je vlhčí), se snaží dostat do výrobku - a daří se jim to tím lépe, čím je slanější. Sůl je totiž hygroskopická a vodu přitahuje.
Chléb tedy tvrdne ze stejného důvodu, kvůli kterému “hadrovatí” chipsy. Vesmír se snaží vyrovnat nerovnovážný stav. A prokazuje přitom obdivuhodnou trpělivost…
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 18,84
- Průměrná čtenost 1331x