Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další obrázky z Marsu

Co je nového na Marsu? Obrázky s jedinečným rozlišením jsou tentokrát výsledkem práce ESA. Její sonda TGO už tři roky obíhá kolem Rudé planety a pořizuje zajímavé snímky. (délka blogu 5 min.)

Vzpomínáte si na sondu Exomars z roku 2016? V březnu ji vynesla na její cestu k Marsu ruská raketa Proton-M/Bris-M. Ke svému cíli se dostala po půlročním letu v říjnu téhož roku. 

Hned po příletu se od ní oddělil přistávací modul Schiaparelli - a my sledovali téměř live, jak se rozbil na povrchu planety. 

Tehdy to na první pohled vypadalo jako selhání mise - opak je ale pravdou. Přistávací modul měl ve skutečnosti jen otestovat schopnost ESA (evropské vesmírné agentury) přistát na povrchu planety. Hlavní součástí mise byla ovšem orbitální sonda s nepříliš poetickým jménem TGO (Trace Gas Orbital). 

Na její palubě je mimo jiné přístroj s názvem CaSSIS (Colour and Stereo Surface Imaging System). Je to kamera s vysokým rozlišením, která umí zachytit detaily, velké jen pět metrů a dělá dokonce barevné snímky. Dokáže také vytvořit stereo-obrázky, když snímá určitou část povrchu planety z různých bodů své oběžné dráhy. Na rozdíl od své americké kolegyně HiRISE (která nás zásobuje překrásnými snímky povrchu už od roku 2006, kdy přiletěla k Marsu na palubě sondy Mars Reconnaissance Orbiter) se nevěnuje všeobecnému mapování, ale cíleně sleduje ty nejzajímavější oblasti - ty, u kterých jiné přístroje na palubě TGO zaregistrovaly výskyt určitých (v atmosféře Marsu vzácnějších) plynů.  

Kromě umělecky zajímavých snímků tedy nabízí pohled na ty oblasti naší sousední planety, kde byly zaregistrovány plyny, které jsou na naší Zemi spojovány s výskytem života. Na Marsu může být všechno jinak - takže přítomnost formaldehydu nebo metanu nemusí být nutně náznakem existence bakterií - přesto jsou obrázky zajímavé. Pojďme se podívat na některé z nich. 

To, co vypadá jako nazdobená šlehačka, se nachází blízko severního pólu Marsu. V zimě je oblast pokrytá vrstvou směsi vodního ledu, písku a pevného CO2, vytvářejícího duny. Na jaře marsovské ledové duny roztávají. Přitom se uvolňuje CO2. Někde dochází dokonce k malým “výbuchům” plynových kapes, které pak do svého okolí strhávají (do té doby pod ledem uvězněný) písek a prach. Na obrázku mají  tato místa tmavší barvu. 

 

V polárních oblastech se nacházejí nejen duny ale také krátery. V nich se dá led najít po celý rok. Na obrázku je vidět jihovýchodní stěna kráteru s průměrem 35 km. Led tu neroztává ani v létě - od Slunce totiž nedostává dostatek energie. 

 

Na horním obrázku se nachází pohled na část kráteru Gale, který se před několika lety stal domovem pro NASA sondu Curiosity. Kráter má průměr asi 150 km. Dá se na něm pozorovat někdejší přerod Marsu z planety podobné Zemi k vyschlé poušti. 

Kdysi se v kráteru nacházelo značné množství vody. Sonda Curiosity objevila sedimenty, podobné těm, které se tvoří i na Zemi. Kamera Cassis z oběžné dráhy vyfotografovala oblast na západní části pahorku. Snímek je uměle obarvený, aby zvýraznil různé druhy povrchového materiálu. V níže položených oblastech (na obrázku modře) převládají sulfátové jíly, zatímco ve výše položených místech se jedná o různé sulfátové minerály.  

 

Na tomto obrázku je vidět kráter Oyama. Světlejší oblasti jsou nejspíše tvořeny jílovými minerály, tedy materiálem, který poukazuje na dávnou přítomnost vody na Marsu. 

V horní části se nachází menší kráter, na jehož stěnách je rozeznatelný vrstvený profil. 

Snímek je vlastně takový malý výlet do minulosti planety Marsu. Kamera Cassis tu zachytila místo, kam by se v budoucnu vyplatilo vyslat přistávací modul s vědeckou sondou, která by si svahy kráteru mohla prohlédnout daleko důkladněji, než to dělá TGO na oběžné dráze. 

Další obrázky najdete na webových stránkách ESA. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 6.2.2020 8:00 | karma článku: 28,19 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,70 | Přečteno: 357x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,73 | Přečteno: 610x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 969
  • Celková karma 19,01
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.