Chemie v kuchyni - dá se otrávit muškátovým oříškem?
Kdy jste si naposledy dopřáli růžičkovou kapustu s muškátovým oříškem? Cítili jste se po jídle... povznesení? Nejspíše ne, dětem se to ale stát může. Jsou na jednu z účinných látek muškátu citlivější než dospělí.
Muškátové keksy podle Hildegard von Bingen
Hildegard von Bingen byla německá jeptiška a později abatyše kláštera v Bingenu, která žila v letech1098-1179. Ve svých knihách Liber simplicis medicinae později zvaný Physica (encyklopedie léčivých bylin) a Causae et curae (encyklopedie znalostí z medicíny) popsala své znalosti léčivých bylin a schopnosti tehdejší medicíny. V katolické církvi je dnes ceněna a je považována za svatou - a to i přesto, že zveřejňovala obsah svých halucinací - a ten nebyl pro církev vždy pozitivní.
Muškátu a jeho zvláštních vlastností si žena samozřejmě nemohla nevšimnout.
Citát: “Když jí člověk muškátový oříšek, otevře se jeho srdce a jeho vnímání a to mu přinese dobrý úsudek. Vezmi muškátový oříšek, stejnou váhu skořice a trošku hřebíčku a rozdrť to na prášek. S tímto práškem a trochou mouky udělej keksy a jez je často. Uklidňují hořkost srdce a otevírají tvoje srdce a tvůj otupělý duch bude bdělý. Ničí v tobě vše škodlivé, dávají tvé krvi dobrou šťávu a udělají tě silným.”
Díky moderní chemii dnes víme, jak působí. Muškátový oříšek obsahuje množství éterických olejů, které jsou zodpovědné za jejho intenzivní chuť. Patří mezi ně terpeny alfa-pinen, beta-pinen, limonen, borneol, terpineol, eugeno a isoeugenol. Asi nejdůležitějšími jsou mezi nimi myristicin, elemicin a safrol. Všechny tři mají silně halucinogenní účinky.
Myristicin
Tím se nejspíš zvláštní stavy Hildegardy von Bingen vysvětlit nedají - měla halucinace a vize už od mládí, daleko dřív, než se stala jeptiškou, zabývající se účinnými rostlinami - a abatyší kláštera.
Naše tělo metabolizuje myristicin na amfetamin, chemickou látku podobnou droze extázi nebo meskalinu. Drogový účinek trvá několik dní.
Lidová medicína doporučuje muškátový oříšek proti depresím a při nespavosti. Kromě toho má dezinfekční účinky. Ayurveda z něj dokonce dělá mast, která má léčit problémy s kůží (ekzémy apod.)
Pokud ale sníte muškátového oříšku příliš mnoho, otrávíte se. Pět gramů stačí u dospělého vyvolat halucinace, u citlivých jedinců a dětí může být těchto pět gramů ale také smrtelnou dávkou.
Otrava se pozná podle bolestí hlavy, ztráty rovnováhy, zvracení, problémů se srdečním rytmem. Intenzivní otrava způsobuje komatické stavy.
Je tu ale také jedna dobrá zpráva. Chuť muškátového oříšku je tak intenzivní, že si Hildegardiným “keksem” přivoláte spíše zvracení než otravu.
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
Dana Tenzler
Indie a Japonsko plánují další misi na Měsíc - tentokrát společně
Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) a Japonská agentura pro průzkum vesmíru (JAXA) plánují další lunární misi. (délka blogu 3 min.)
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 967
- Celková karma 18,99
- Průměrná čtenost 1332x