Částicové ZOO - blogová kniha o vesmíru (6)

13. 04. 2020 8:00:10
Naše částicové ZOO má otevřeno dokonce i v dobách karantény. Všechny blogy - vám nabízejí přehled o částicích, ze kterých se skládá náš vesmír. (délka blogu min. 100 min.)

Fyzika má problém... ...a je to velice vážný problém. Navzdory veškerým, v minulých desetiletích a staletích získaným vědomostem, dnes nevíme, z čeho se skládá 96 % našeho vesmíru. Za úspěch můžeme samozřejmě považovat fakt, že...
...už víme, co všechno nevíme. Tím jsou ale naše pozitiva vyčerpána. Temná hmota a viditelná hmota: jaké částice už dnes známe? https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=507100

V našem pomyslném částicovém Zoo se nachází hned několik výběhů s elementárními částicemi. Na obrázku, který jste mohli vidět už v minulém blogu, jsou kvarky hned u vchodu – v „červené“ ohradě. Obdivovat v ní můžeme pestré a exotické kvarky – elementární částice, ze kterých se skládají mimo jiné i částice naší hmoty: protony a neutrony. https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=507918

Neutrony tvoří spolu s protony základní stavební kameny hmoty. Stejně jako protony, jsou i neutrony tvořeny třemi kvarky. Umí ale i překvapit. Například tím, že nejsou stabilní, ale celkem rychle se rozpadají.
Shlédnout je můžete v další ohradě a v dalším blogu: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=509978

Co je to vlastně elektron? Je to částice, která je zároveň vlnou a pevnou hmotou. Má nejjednodušší strukturu, která ale umí být pořádně komplexní. Je nedělitelný, přitom ale také fragmentuje na dvě různé části s různými vlasnostmi.
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=520890

A nejen to. Elektrony patří k těm nejzajímavějším částicím, jaké známe. Našlo by se jen málo vlastností hmoty, na které by nemělo vliv jejich chování.
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=521743

Jsou všudypřítomné a nemají přitom žádnou hmotnost. Umí létat tou nejvyšší rychlostí, kterou náš vesmír dovoluje. Fotony jsou pro náš život nejdůležitějšími elementárními částicemi.
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=522689

Vesmír, který vidíme kolem sebe, tvoří jen 4 druhy částic. Říká se jim fermiony. Vesmír se ale neskládá jen z hmoty, jeho součástí jsou také síly, které ji drží pohromadě. Tyto síly jsou přenášeny jinými částicemi, tzv. bosony. V našem pomyslném částicovém Zoo poletují W a Z bosony (na první pohled nenápadné) kolem vodních nádrží, ke kterým se chodí napít i ostatní zvířata.
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523597

Na gluony jsme narazili už v kapitole o jiných elementárních částicích – kvarcích. V tomto blogu si můžete přečíst o gluonech další zajímavosti.
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524226

Doufáme, že existují. Bohužel zatím nevíme, jak je ulovit, úspěšně se před námi skrývají. Pomáhají jim dokonce i fyzikální zákony. Ohrada, kterou jsme jim připravili v naší pomyslné Zoo bude nejspíše ještě nějakou dobu prázdná.
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524987

Před odchodem z našeho malého částicového Zoo si musíme promluvit o nejzáhadnější ze všech částic – Higgsově bosonu. Je mu věnována výstavka těsně před východem z areálu.
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=525002

Autor: Dana Tenzler | pondělí 13.4.2020 8:00 | karma článku: 13.05 | přečteno: 327x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.71 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...