Nechte si se mnou zajít chuť ... na průmyslově vyrobené potraviny
Co všechno musí absolvovat kečup než se dostane na váš stůl? Jak výrobce zlevňuje kávu a ... co je vlastně zdravější - sádlo nebo margarín? Odpovědi na tyto otázky najdete v následujících blozích.
Nechte si se mnou nechat zajít chuť na … pizzu
Co mají společného pizza a hamburger? Jsou to jednoduché pokrmy, zhotovené z levných přísad. Někdy až moc levných. Pojďme se podívat, co se dá najít v průmyslové pizze.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=659665
Nechte si se mnou zajít chuť na … bujónovou kostku
Jsou levné a vždy po ruce. Imitují bujón, vývar z masa nebo zeleniny. Co všechno se nachází v bujónové kostce?
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=661763
Nechte si se mnou zajít chuť na … chleba
Co se dá najít v dnešním chlebu? Průmyslovou výrobu chleba doprovází zajímavé triky.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=662713
Nechte si se mnou zajít chuť na … margarín
Dlouholetý souboj mezi průmyslem, který vyrábí máslo a margarín, skončil remízou. Nedá se říci, co je zdravější - nové a nové studie nevrhají na věc ani trochu světla.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=663686
Nenechte si se mnou zajít chuť na … sádlo
Jak se vyrábí a jak si ho můžete připravit doma? Co má sádlo společného s bio dieselem?
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=664541
Nechte si se mnou nechat zajít chuť na … zmrzlinu
Blíží se léto a s ním i zmrzlinová sezóna. Nejspíše vám na ně zkazím chuť, v průmyslově zpracovaných zmrzlinách se totiž skrývá nejedna důmyslná a možná také nečekaná přísada.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=665342
Nechte si se mnou nechat zajít chuť na… křupky
Slaná pochoutka chutnající po burácích - v sobě skrývá překvapení. Buráků je v ní v lepším případě jen třetina. Zbytek je - moderní potravinářská fyzika a chemie.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=666346
Nechte si se mnou zajít chuť na … muffiny
Když se podíváte, co obsahuje hotová směs na dortíky, musí se ve vás mísit obdiv k lidské vynalézavosti s úžasem, co všechno umí výrobce schovat v relativně jednoduché potravině.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667286
Nechte si se mnou nechat zajít chuť na… kávu
Kolik stojí vaše káva? A jakou má kvalitu? Jaké triky používají výrobci? Jak poznáte, kdy byla upražena?
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=668111
Nechte si se mnou nechat zajít chuť na … müsli tyčinky
Pokud se u nějakého výrobku skutečně vyplatí číst seznam ingrediencí - pak jsou to müsli tyčinky.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=669023
Nechte si se mnou zajít chuť na … kečup
I když je kečup vlastně velice jednoduchá potravina, skládající se z pouhých čtyř přísad, neváhají někteří výrobci a vylepšují ji o řadu moderních ingrediencí.
Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=669923
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,29
- Průměrná čtenost 1331x