Olivíny - minerály zrozené sopkou

8. 10. 2020 8:00:30
Olivín a peridot - to jsou dvě různé strany jedné mince. O kameni, který je stejně častý na Zemi jako ve Sluneční soustavě. (délka blogu 8 min.)

Mluvit u olivínu o drahokamu je asi nesprávné. Olivíny patří mezi nejhojnější silikáty nejen na naší Zemi ale také ve vesmíru. Olivíny byly nalezeny na Měsíci i v meteoritech (možná si vzpomínáte na blog o krásných pallasitech).

Pokud sbíráte minerály, pak budete mít olivíny ve své sbírce nejspíše jako kameny z německého pohoří Eifel nebo kanárského ostrova Lanzarote.

Vzhledem k vysokému bodu tání je olivín prvním minerálem, který krystalizuje v roztavené lávě, která ho pak při výbuchu sopky dopraví na povrch Země. Vy ho později můžete nalézt v podobě malých a mořem ohlazených kamínků na pláži s vulkanickým pískem nebo v oblasti, kde kdysi vybuchla sopka.

Co je to vlastně olivín?

Olivín - to není samostatný přesně definovaný minerál s určitým konstantním chemickým složením. Je to spíše směs s různým složením. Jeho “rodinný život” se dá popsat následujícím způsobem.

Představte si tři základní chemické látky, které tvoří olivíny. Umístěte je do rohů pomyslného trojúhelníku, který bude popisovat chemické složení olivínů. Koncentrace dané látky přímo v tomto rohu bude 100 % a na protilehlé straně trojúhelníku bude nulová. Přesně uprostřed trojúhelníku bude ležet složení směsi, která obsahuje stejné množství všech tří komponent (viz následující obrázek).

Obrázek ukazuje různá složení minerálů, kterým se souhrnně říká olivínové. Přitom mají v podstatě podobné chemické složení - liší se ovšem koncentrací různých složek. Daná koncentrace pak také určuje, jaké jméno minerál ponese.

Zdá se vám to složité? Ve skutečnosti je situace ještě trochu komplikovanější, protože mezi olivínové minerály patří více zástupců (například liebenbergit NiSiO4 nebo larnit CaSiO4). Tady vidíte jen ty nejčastější a nejdůležitější, částečně také proto, aby se vešly na dvojrozměrný obrázek.

Olivíny jsou tedy silikáty, které se nejčastěji skládají z různého množství vzájemně smíšených minerálů fayalit, tephrotit a forsterit.

Jejich tvrdost se pohybuje od 6,5 do 7 na mohsově stupnici, patří tedy mezi tvrdé minerály. Hustota je vyšší než například u křemene a dosahuje až 4,2 g/cm3 - a to u variant s vysokým obsahem železa.

Barva olivínů - kámen, který časem rezaví

Olivíny, jak už napovídá jejich název, mají většinou zelenou barvu. Najít se ale dají také lehce nazelenalé, žlutavé nebo nahnědlé krystaly. Za zelenou barvu může nikl a železo, přítomné v molekulách olivínu. Za nahnědlou a okrovou barvu může také železo, za nažloutlou mangan.

Hnědavá barva se vyskytuje u starých a zvětralých kamenů. Olivín je tak jedním z minerálů, které umí “rezavět”, tedy se jejich barva časem mění díky oxidaci. Také barva vrypu se mění díky oxidaci. Zatímco je čerstvý vryp bílý nebo nažloutlý, postupem času červená.

Ušlechtilý olivín - drahokam peridot

Pokud má olivín vlastnosti, které ho dělají zajímavým pro výrobu šperků (čistota, průhlednost, velikost), říká se mu peridot. Peridoty používají lidé k ozdobě už nejméně 3500 roků.

Patří k těm drahokamům, které tvoří spíše menší krystaly - velké exempláře jsou tedy poměrně drahé. K těm největším na světě patří dva kusy, nalezené na Myanmaru. Váží 319 a 289 karátů (karát = 0,2 g).

Peridoty se na rozdíl od například smaragdů dají velice dobře brousit a nemají tendenci se rozpadat. Dají se u nich tedy použít různé zajímavé komplikované brusy.

Na rozdíl od mnohých ze svých drahocenných kolegů se peridoty nikdy nevylepšují vypalováním. Pokud doma máte šperk s peridotem, je jeho barva jistě naprosto přírodní.

Vzhledem k tomu, že se využívá na šperky už několik tisíciletí, je logické, že nejstarší šperky z peridotu byly jen ohlazené. I dnes je ještě peridot ve své původní nevybroušené formě velice oblíbený.






Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 8.10.2020 8:00 | karma článku: 21.97 | přečteno: 605x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.11 | Přečteno: 121 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.11 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.70 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...