Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turmalín - mistr převleků

Jen těžko se najde drahokam, který by se turmalínu vyrovnal v počtu “převleků”. Může mít různé barvy a může být dokonce mnohobarevný. Co je to turmalín a co způsobuje jeho zvláštní vlastnosti? (délka blogu 5 min.) 

Turmalíny

Turmalín je vlastně název pro celou skupinu minerálů, které patří do rodiny silikátů. Pokud by měl dostat občanku, stál by v kolonce “jméno” chemický vzorec  XY3Z6[(BO3)3T6O18(OH,F,O)4].

Zkusme ho rozšifrovat

Písmeno X zastupuje vápník (Ca), sodík (Na) nebo draslík (K), tedy typické chemické prvky, přítomné v zemské kůře a často se podílející na nejrůznějších chemických sloučeninách. 

Y tu je jako zástupce pro hořčík (Mg), lithium (Li), hliník (Al), mangan (Mn) a hlavně dvoj- a trojmocné železo (Fe2+ a Fe3+). 

Z tu zastupuje hliník (Al), hořčík (Mg), chrom (Cr), vanad (V) nebo trojmocné železo. 

Písmeno T označuje křemík nebo jeho zástupce. S podobným uskupením se můžete setkat i u jiných silikátových drahokamů, ve kterých se křemík vyskytuje ve skupinách se souhrnným vzorcem Si6O18, tedy v uskupení, které se skládá ze šesti vzájemně spojených křemíko-kyslíkových skupin SiO3, provázaných s jinými atomy chemickými vazbami (viz následující obrázek). Křemík může být v tomto uskupení nahrazen hliníkem (Al), bórem (B) nebo už dříve zmiňovaným berylliem (Be), kterého je v kůře naší planety dost na to, aby se zúčastnilo stavby mnoha desítek různých minerálů. 

Situace je tedy dost komplikovaná. Není divu, že se turmalíny dělí do 14 skupin, obsahující 33 různých minerálů. 

Turmalíny mají tvrdost 7 - 7,5 na mohsově stupnici, patří tedy k tvrdším minerálům. Jejich hustota se pohybuje podle chemického složení mezi 3 a 3,26 g/cm3. 

Barva turmalínů

Nikoho tedy nejspíš neudiví, že se turmalíny neomezují jen na jednu barvu. Naopak, mohou být žluté nebo úplně bezbarvé, hnědé, černé, červené, růžové, zelené i modré. Může za to samozřejmě jejich různorodé chemické složení. 

Stejně jako u většiny jiných drahokamů za barvu turmalínů nemůže samotná matrice kamene, ale jeho příměsi. Ty tvoří tzv. optická centra, která pohlcují jen určité vlnové délky bílého běžného slunečního světla, takže zbylé vlnové délky pro naše oko vytvářejí barevný vjem. 

Různorodost barev

Přitom ale záleží také na samotném chemickém složení matrice. Různé matrice v kombinaci se stejnou příměsí mohou vytvořit různé barvy. 

Modré turmalíny vděčí za svou barvu železu a titanu, zelené pouze titanu. 

Pro srovnání

za typickou zelenou barvu smaragdů může chrom a ne titan - a to i přesto, že i smaragd má matrici podobnou jako turmalín. I on obsahuje skupiny Si6O18, chybí mu ale kombinace ostatních chemických prvků (iontů boru, hydroxidu a fluoru, viz chemický vzorec nahoře). 

Růžové a žluté turmalíny jsou výsledkem kombinace titanu a manganu. Modrozelené turmalíny vděčí za svůj vzhled atomům mědi. 

Pokud se do základní struktury kamene během vzniku žádný z opticky aktivních prvků nezabudoval, je bezbarvý. Stejně tak ale existují kameny, které vykazují hned dvě nebo několik barev. 

Turmalíny typu bicolor

Tzv. bicolor turmalíny jsou nejspíše nejefektnější. Za zmínku stojí “melounový” turmalín. Ten má zelenou “slupku”, uvnitř které se skrývá růžové nebo červené jádro. 

Turmalíny, nalezené v jižní Africe, jsou zase poměrně často na povrchu červené a uvnitř zelené. 

Na pohled zajímavý je také turmalínový krystal, který se skládá ze světlého materiálu a jen jeho špička je černá. 

Manipulace s barvou a vypalování

Ten, kdo četl minulé blogy o drahokamech, jistě nebude překvapen. I turmalíny, podobně jako většina ostatních drahokamů, se dají uměle upravovat tak, aby vykazovaly zajímavější barvu. 

Vypalování při teplotě kolem 450 - 650 °C jejich barvu zintenzivňuje. Podobně působí také ionizující záření. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 12.10.2020 8:00 | karma článku: 17,89 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,11 | Přečteno: 536x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,42 | Přečteno: 411x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 570x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,05 | Přečteno: 265x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.