Majorica-perly, napodobenina, která je v mnohém lepší než originál

26. 10. 2020 8:00:39
Jsou překrásné a na první pohled vypadají jako pravé. Perly, které se začaly vyrábět na španělském ostrově Mallorce jsou sice jen důmyslnou imitací, jsou ale odolnější než originál. (délka blogu 5 min.)

Říká se jim majorica perly. Skutečným perlám se podobají k nerozeznání (rozdíly jsou vidět jen pod mikroskopem). A co víc - v mnohém je ještě předčí. Může za to jejich složení. Jsou tvořeny skleněnými korálky, potaženými tenkou vrstvou materiálu, imitujícímu perleť. Díky tomu mají jedinečné vlastnosti.

Průhledné skleněné jádro je schopné odrážet a lámat světlo. Perleťová vrstva se skládá z organické složky hodně podobné té, která se nachází v pravých perlách. Díky speciální technologii se při výrobě této umělé perly vrství mikroskopické částečky na povrchu výrobku tak, že výsledný optický efekt odpovídá pravým perlám, vytvořeným perlorodkami.

Takto vyrobené perly mají zároveň jednu zajímavou vlastnost. Jsou daleko méně náchylné k poškození chemickými vlivy, kosmetikou, UV zářením, mechanickému poničení apod.

Majorica perly tak patří k těm výrobkům, které svými vlastnostmi originál nejen napodobují, ale dokonce převyšují kvalitu pravé a přírodní předlohy. Podobně jako u syntetických drahokamů jsou i syntetické perly samozřejmě levnější než originál. Dá se jich totiž vyrobit daleko víc, než nabízí přírodní zdroje.

Název majorica perel

Tyto imitace dostaly název podle místa, kde se začaly vyrábět. Měl mimo jiné evokovat, že se jedná o skutečné perly, lovené z moře v blízkosti středomořského ostrova. Dnes se vyrábí především ve Španělsku, mohlo by se jim tedy klidně říkat “španělské”.

Produkce perel

Technologii, kterou se tyto umělé perly vyrábějí, vyvinul německý inženýr Eduard Bedřich Hugo Heusch. V roce 1890 si ji dal dokonce patentovat.

Továrnu na perly otevřel v roce 1902. Počátkem třicátých let už měla přes 1000 zaměstnanců. Výrobu nepřerušila ani druhá světová válka - tak oblíbené byly její produkce na světovém trhu. Dobu své největší slávy zažila manufaktura koncem osmdesátých let.

Materiál perel

Zatímco se pravé perly skládají z aragonitu (což je varianta vápence CaCO3) a conchiolinu, (proteinu vylučovaného perlorodkou), je součástí majorica perel skleněné jádro, organický materiál (většinou rybí šupiny) a velice jemně mletý písek.

Jakkoliv se zdá být takové složení exotické, zaručuje stabilitu barev perel i odolnost vůči mechanickému i chemickému poškození - a to v daleko větší míře, než je obvyklé u perel přírodních.

Výroba perel

Výroba těchto umělých perel je na rozdíl od levných plastových imitací značně náročná.

Zahrnuje kolem 30 různých operací. Na skleněné jádro se postupně nanáší další a další vrstvy umělé perleti, každá z nich se vytvrzuje a perla se následně brousí a leští.

Díky tomu, že se v majorica perlách nenachází protein, který používá perlorodka ke vzniku perly, nemůže materiál perel vysychat. Kromě toho neobsahuje tolik pór, kterými by mohly do materiálu vnikat chemikálie, které by ho mohly poškodit. To dělá perly velice odolnými.

Ke každému šperku s majorica perlou dostanete certifikát, který zaručuje, že máte v ruce sice umělý, ale hodnotný materiál - a ne levnou plastovou napodobeninu, která se rychle poškodí.

Autor: Dana Tenzler | pondělí 26.10.2020 8:00 | karma článku: 25.62 | přečteno: 1995x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.90 | Přečteno: 96 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.90 | Přečteno: 96 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.61 | Přečteno: 507 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.53 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...