Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opály - krása na Zemi a na Marsu

Kameny s charakteristickým optickým efektem. Proč se nacházejí hned na dvou planetách naší soustavy? Jak pečovat o opálové šperky. (délka blogu 8 min.)

Opál patří k minerálům, které nemají krystalickou mřížku - jsou amorfní. Podobá se tak například sklu v okenních tabulkách. Tím ovšem podoba se sklem nekončí. Má i stejnou základní komponentu (SiO2), ale opál navíc obsahuje chemicky vázanou vodu.

Jeho chemické složení se dá vyjádřit vzorcemSiO2·nH2O. Voda tvoří většinou 4 - 9 procent hmotnosti kamene, existují ale druhy opálu, které obsahují až 20 procent vody, zhruba tolik, jako dobře vyždímané prádlo. 

Opály mohou o vodu časem přijít, stejně jako ji ztrácejí perly. “Vyschlé” opály jsou méně barevné a mají na svém povrchu malé trhliny. 

Optické vlastnosti opálů - dva různé druhy

Opály se dělí na prosté a ušlechtilé.

 Obyčejné opály jsou často jen jednobarevné, zato jejich ušlechtilí kolegové hrají všemi barvami duhy. Je to způsobeno samotnou strukturou materiálu. 

Ten se skládá z nepatrných kuliček cristobalitu (jedné z několika modifikací SiO2), velkých několik set nanometrů. Když na jejich povrch dopadá světlo, dochází díky odrazu a lomu k interferenci a opál pak hraje všemi barvami.

Ať už mu říkáte opalizace nebo opalescence (české zdroje oba pojmy moc nerozlišují, na rozdíl od německých), vykazují ušlechtilejší opály s rovnoměrně rozmístěnými mikrokuličkami cristobalitu stejné velikosti - nezaměnitelnou hru barev. Tzv. “obyčejné” opály, které podobnou rovnoměrnou strukturou nedisponují, jsou pak spíše mléčně bílé nebo lehce namodralé (viz následující obrázek). 

Tvrdost opálů se pohybuje mezi 5,5 a 6,5 na mohsově stupnici. Záleží přitom na množství chemicky uložené vody v materiálu. Podobně je na tom také hustota. Ta kolísá mezi 1,98 a 2,5 g/cm3, to je o něco méně, než má samotný bezvodý SiO2. 

Materiál opálu je sám o sobě (když nepočítáme optické jevy) bezbarvý. Proto jsou čisté opály velice světlé s namodralým efektem. Pokud obsahuje opálová matrice příměsi, může být různě zbarvená nebo dokonce černá. Tyto příměsi znáte už z minulých blogů - například z blogu o obsidiánu nebo onyxu - mohou to být například železo a mangan. Takovéto opály, které mají černou matrici, jsou barevně ještě intenzivnější a žádanější. Známé jsou většinou z australských nalezišť, zatímco světlé varianty máme i v Evropě.

Opály vně naší planety

V roce 2008 informovala NASA, že její satelit MRO (satelit, který krouží na oběžné dráze kolem Marsu a zkoumá povrch planety) objevil oblasti, ve kterých se nacházejí mimo jiné i opálové minerály. To znamená, že na Marsu musela v těchto oblastech kdysi existovat voda. 

Opály se našly například podél velkého marsovského příkopu (podobného pozemskému Grand Canyonu, od kterého se ovšem liší způsobem vzniku), který dostal jméno Valles Marineris. 

Slovenské opály

Nejbližší naleziště opálů se nachází na Slovensku. Slovenské opály jsou spíše světlé, mléčně bílé nebo lehce nafialovělé a vykazují duhové optické efekty. Opálové doly jsou u Dubniku, Prešova a Košic. Opály se tu nacházejí v hloubce kolem 80 - 150 metrů.

Největší opál, který byl nalezen v oblasti Slovenska a Maďarska je dnes uložen v přírodovědném muzeu ve Vídni. Je vybroušený do tvaru kapky a uchycen zlatými obroučkami. 

Imitace opálu

Vzhledem k tomu, že je opál s tmavou matricí daleko cennější než světlá varianta, bývá tmavý opál imitován barvením světlého kamene. 

Jindy se opály manipulují spojením tenké vrstvy opálu s méně ušlechtilou podložkou. To se dá zjistit jen u kamene,  nezasazeného do šperku . Pokud je zadní strana takového zmanipulovaného opálu špatně přístupná, nemá zákazník šanci ho identifikovat.

V horším případě se vám do rukou může dostat také imitace, která není zhotovená ani z přírodního kamene, ale dokonce jen ze skla nebo z umělé hmoty. 

Jak pečovat o opálové šperky? 

Opály obsahují určité množství chemicky vázané vody. Optimální tedy je, nenechat je příliš vysušit. Nevyhovuje jim ani suché prostředí - ani přílišné teplo. Vadí jim prý dokonce mytí rukou v příliš horké vodě. Stejně jako perly, nemají opály rády kosmetiku, parfémy nebo třeba mýdlo. 

Nenechávejte je v létě ležet v rozpáleném autě nebo na slunci. Aby se zregenerovaly, doporučuje se vložit opály na chvíli do oleje nebo do studené vodní lázně. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 29.10.2020 8:00 | karma článku: 20,17 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 20,05 | Přečteno: 354x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,89 | Přečteno: 533x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,53 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,32 | Přečteno: 714x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,82
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.