Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zirkon - kámen mnoha barev

Je to přírodní minerál, který si laik často plete se zirkonií - umělou imitací diamantu. Co je to zirkon a jak vypadají šperky, které jsou z něho zhotovené? (délka blogu 5 min.) 

 

Ačkoliv mají oba materiály podobný název, liší se svým chemickým složením. Příbuznost názvů ovšem není náhodná. Oba mají totiž jedno společné. V jejich struktuře je přítomen chemický prvek zirkonium. 

Zirkonie je přitom v laboratoři uměle vytvořený oxid zirkoničitý, ZrO2, zatímco minerál zirkon je přírodní a chemicky je to silikát - tedy látka, do které je kromě oxidu zirkoničitého zabudován ještě oxid křemičitý - Zr(SiO4). 

Může se pochlubit solidní tvrdostí, která dosahuje 6,5 - 7,5 na Mohsově stupnici - je tedy dostatečně tvrdý na to, aby se z něj vyráběly šperky. 

Hustota převyšuje běžné silikáty - což je způsobeno samotným zirkoniem, které má atomovou hmotnost zhruba 91 (pro srovnání, křemík disponuje atomovou hmotností 28). 

Atomová hmotnost odpovídá nukleonovému číslu, tj. počtu nukleonů v jádře. Křemík má tedy 28 nukleonů (protonů a neutronů), zatímco zirkonium jich má 90-92 (podle toho, o jaký izotop se jedná). Není tedy divu, že materiál, na jehož výstavbě se zirkonium z velké části podílí, je těžší než “obyčejný” křemen. Hustota dosahuje 3,9  až 4,8 g/cm3. 

Barva

Zirkon má typicky zlato rudou barvu. Může být ale také bezbarvý, fialový, namodralý, čistě červený nebo oranžový, žlutý, zelený a hnědý. Barevnost je tedy opravdu rozmanitá. Vysvětluje se to nejen příměsemi (což znáte už z minulých blogů o vzácných kamenech), ale také specifikou jeho kristalické mřížky. 

Pokud ho barví příměsi, jedná se většinou o thorium, niob, fosfor, železo, vápník, hafnium cer a yttrium nebo třeba tantal. 

Pokud má zirkon zelenou barvu, je důvodem radioaktivita (například blízko nalezišť uranu). 

Neudiví vás, že barva vrypu je bílá, tak jako tomu je i u ostatních (příměsemi barvených) drahokamů. 

Šperky ze zirkonu

Zirkon má jednu zajímavou optickou vlastnost, která ho staví na roveň diamantu. Láme sluneční světlo takovým způsobem, že se původní bílý paprsek rozdělí na jednotlivé spektrální barvy - má vysoký koeficient disperze - takže vybroušený kámen se blýská různými barvami. Kromě toho má vysoký index lomu, další optickou vlastnost, která z něj dělá materiál s optickými vlastnostmi hodně podobnými diamantu. 

A tak není divu, že se poměrně levné zirkony často používají jako záměna drahých diamantů. Možná vám někdo nabídne “cejlonské” diamanty nebo “matara” diamanty. Oba názvy mají jedno společné - neoznačují se jimi regionální odrůdy diamantů (jak by se mohlo zdát), ale bezbarvé zirkony. 

Manipulace s barvou 

Zirkony patří ke kamenům, které se dají uměle změnit tak, aby byly podobné kamenům, které jsou právě na trhu žádané. Nejčastěji se “vypalují”. 

Vypalování je vlastně “opracování” vysokou teplotou. Tento postup znáte už z minulých blogů. Vypálením se například z fialových ametystů získávají žluté citríny. 

U zirkonu je situace ještě daleko zajímavější. Roli tu totiž hraje také přítomnost kyslíku v atmosféře, ve které se kameny zahřívají. 

Takže zatímco v přítomnosti kyslíkové atmosféry a při teplotě kolem 900 °C vzniká z hnědých a hnědočervených zirkonů bezbarvý nebo nažloutlý materiál, je stejná teplota ale s redukční atmosférou - důvodem pro vznik modrých kamenů. 

Můžete se spolehnout, že většina modrých zirkonů na trhu není úplně přírodní. Modrá varianta je totiž v přírodě velice vzácná. Vypalované kameny se na první pohled nedají od opravdu čistě přírodních odlišit  - a informace o vylepšení vypalováním je čistě dobrovolná. 

Pokud kameny obsahují nepatrné příměsi jiných minerálů, dá se použít vysoká teplota také k tomu, aby se rozpustily a výsledný materiál se tak stal “čistším”. Podobně se také dají při vysoké teplotě odstranit různé defekty v krystalu, takže je poté dokonalejší a pro trh se šperky vhodnější. 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 16.11.2020 8:00 | karma článku: 23,57 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 20,17 | Přečteno: 410x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,59 | Přečteno: 229x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,33 | Přečteno: 370x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,48 | Přečteno: 306x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,45 | Přečteno: 260x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 281x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,14 | Přečteno: 301x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 307x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 515x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 568x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 347x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 405x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 519x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 303x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 432x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 362x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 263x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,22
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.