Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výlet na noční stranu Europy

Jak se bude cítit astronaut na neosvětlené, noční straně Europy? Nové experimenty ukazují, že tam dochází k zajímavým optickým jevům. (délka blogu 8 min.)

Europa…

… je jedním ze čtyř největších měsíců planety Jupiter. Je trochu menší než náš Měsíc. Oběh kolem Jupitera jí trvá zhruba 3,5 dne. 

Povrch Europy pokrývá silný pancíř z vodního ledu, který je neustále deformován slapovými silami, způsobenými blízkostí obří planety. Na rovníku panuje mráz kolem -160 °C, pod ledovým krunýřem se ale podle všeho nachází  tekutý oceán, ve kterém je daleko více vody, než kolik se nachází na naší vlastní planetě. Jak vysoká je její teplota není známo, není tedy vyloučeno, že jsou v ní příznivé podmínky pro vznik a existenci života. Právě tato domněnka dělá z Europy jeden z nejzajímavějších cílů pro budoucí kosmické výpravy. 

Magnetosféra Jupiteru

Europa je v pořadí druhým nejbližším měsícem, který krouží kolem největší planety Sluneční soustavy. Jupiter kolem sebe vytváří mohutné magnetické pole. Europa se tedy nachází uvnitř jeho magnetosféry, která ji tak neustále zásobuje vysoce energetickými částicemi. 

A právě díky nim se budoucí cestovatelé na Europě mohou setkat se zajímavým jevem. Noční krajina bude... světélkovat. 

Za dne - tedy na Slunci přivrácené straně - vypadá Europa normálně: ledová planina bez atmosféry, na jejímž nebi občas visí obrovský, příčnými pásy dekorovaný Jupiter. Až na zjev na nebi se tedy Europa na pohled moc neliší od našeho Měsíce. Má pevný povrch, brázděný příkopy a krátery. 

V noci je ale situace jiná. Úplná temnota tu nejspíš nepanuje nikdy. Nejen že noční nebe může osvětlovat blízký Jupiter, ale dokonce i samotný materiál povrchu Europy září.

Jak nedávno zveřejnili vědci v časopise Nature Astronomy, bude nejspíš povrch Europy v noci připomínat pohádkově fosforeskující krajinu. A na vině je - jistě to tušíte - fyzika, konkrétně jev, kterému se říká…

Luminiscence

Vědci prováděli experimenty s různými solemi, jejichž přítomnost se dá čekat na povrchu měsíce, a testovali, jak se chovají v přítomnosti silného ionizujícího záření. 

...

Tento efekt se dnes využívá například při výzkumu kosmického záření. I když nás atmosféra a magnetické pole naší planety před kosmickým zářením dobře chrání, přesto se jimi nedají odstínit úplně všechny vysoce energetické částice. Ty se tak mohou dostat až na povrch země, kde je (například v Antarktidě) vědci detekují coby zřídkavé záblesky v ledovém materiálu. 

To, že v podobných podmínkách dochází k luminiscenci u samotného čistého ledu, se ví už od padesátých let. 

Rychle letící elektrony, které kolidují s tímto materiálem, předávají svou energii elektronům v molekule vody. Tím se molekuly “vybudí” do stavu, ve kterém ovšem nehodlají a ani nemohou setrvat moc dlouho. Přebytečné energie se pak zbavují vyzařováním fotonů určité vlnové délky - které naše oko vnímá jako světlo specifické (v tomto případě nazelenalé) barvy. 

Na Europě musí být luminiscence ještě daleko intenzivnější. Nejen že nemá svou vlastní atmosféru nebo magnetické pole, které by ji mohly chránit, měsíc se navíc nachází v magnetosféře Jupitera, která ho zásobuje neustálým proudem vysoce energetických částic. 

Pro srovnání: intenzita záření na povrchu Europy je tak silná, že by člověka zabilo během deseti nebo dvaceti minut. 

Horní obrázek je tedy jen fikcí. Astronaut má na něm k dispozici zatím neznámý a nezkonstruovaný přístroj s názvem MORAP (mobile radiation protection), jak je vidět ze “stínu”, který se rozprostírá kolem jeho postavy. Bez ochrany by byl podobný výlet velice rychle smrtelný…

Clipper

Dříve než se vydají na Europu lidé, poletí k Jupiteru samozřejmě automatické sondy. První z nich má být (doufejme už v tomto desetiletí) Clipper.

Sonda se bude nacházet  na oběžné dráze kolem Jupiteru a provede zhruba 45 blízkých přeletů kolem Evropy tak, že pokaždé posune svoji letovou dráhu, aby nakonec oskenovala a vyfotografovala téměř celý povrch měsíce.

Clipper se bude pohybovat od 2775 kilometrů do 25 kilometrů nad povrchem. Většina průletů přitom bude pod 100 kilometry. Bude tak moci vyfotografovat i temnou část Europy - a s ní i výše popsané optické jevy. 

Záře, která hodně prozradí…

Přitom zdaleka nejde jen o hezký optický jev světélkování povrchu měsíce. Vzhledem k tomu, že se každá chemická sloučenina může projevovat jinou vlnovou délkou světla, bude na základě optického pozorování možno také zjistit, jaké chemické sloučeniny a v jaké koncentraci se nacházejí na povrchu Europy. 

Ledový krunýř Europy, pod kterým se skrývá rozsáhlý oceán, navíc není neporušený. Blízkost obří planety a její gravitace si pohrává se všemi čtyřmi blízkými měsíci. V ledu jsou stopy po zlomech a příkopech, kterými se na povrch dostává “čerstvá” voda z hlubin. Optické jevy na povrchu tak mohou vypovídat i o chemickém složení oceánu.

Zatímco například čistá voda světélkuje v proudu nabitých částic zelenou barvou, kuchyňská sůl, která je ve vodě rozpuštěná, jasnost tohoto světla snižuje. Temné oblasti, pozorované na ledovém povrchu, tedy budou více slané než ty, které jsou za noci světlejší. 

Jiné soli, například hořčíkové sulfáty, se zase prozradí zvýšením intenzity luminiscence nebo dokonce jinou barvou. A tak na sondu čeká možná až nečekaně pestrý obrázek, ve kterém bude převládat zelená, ale také namodralá nebo bílá. 

 

Zdroje: Gudipati, MS, Henderson, BL & Bateman, FB Laboratorní předpovědi pro noční povrchovou ledovou záři Europy. Nat Astron (2020).https://doi.org/10.1038/s41550-020-01248-1

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 23.11.2020 8:00 | karma článku: 24,55 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2448x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.