Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik váží Mléčná dráha?

Jak vypadá náš nejbližší vesmírný domov a kolik váží? Kolik hmoty se v něm nachází? Nedávno se podařilo “zvážit” Mléčnou dráhu. (délka blogu 5 min.) 

 

Název „Mléčná dráha“ popisuje, jak tento útvar vidíme ze Země. Mléčnou dráhu, která ve skutečnosti odpovídá plochému disku složenému ze stovek miliard hvězd, vidíme ze Země jako pás na noční obloze. Co se týká její struktury, je Mléčná dráha spirální galaxií s příčkou (viz obrázek). 

Tvoří ji miliardy hvězd a planetárních soustav a různá seskupení mezihvězdné hmoty. “Kolik asi váží?” je otázka, která zajímá nejen vědce ale také laiky. 

Vědcům k odhadu pomohly kulové hvězdokupy, které se nacházejí na okraji naší Galaxie, Sledovali je vesmírným dalekohledem Hubble a ESA-satelitem Gaia. 

Mléčná dráha

Ačkoliv je naším domovem, známe ji ve skutečnosti méně, než například sousední galaxii v Andromedě. Důvod je jednoduchý - Andromedu vidíme dalekohledy celou a Mléčnou dráhu sledujeme jen zevnitř, nemůžeme tedy jedním pohledem obsáhnout například její tvar. Na obloze vidíme jen své nejbližší sousedství. Pouhým okem totiž dohlédneme jen zhruba do vzdálenosti 6000 světelných roků, zatímco Galaxie je daleko větší. 

Teprve až nepřímá pozorování a pozorování v jiných (než viditelných) částech spektra nám vůbec umožnily zjistit, jak by vypadala Mléčná dráha, kdybychom jim pozorovali ze vzdálenosti několika set tisíc nebo  milionů světelných roků. Ukázalo se, že je to galaxie s příčkou a několika spirálními rameny. A rozhodně není malá. Kolik ale přesně váží - to bylo donedávna hádankou.

V Mléčné dráze se nachází zhruba 200 000 000 000 hvězd, v jejím centru je navíc velice hmotná černá díra. Ale největší množství hmoty připadá na neviditelnou složku - temnou hmotu. 

Když něco nevidíme, nemůžeme to ani “zvážit”, platilo donedávna. 

Kulové hvězdokupy

… jsou shlukem velkého množství gravitačně vázaných hvězd. Mají kulovitý symetrický tvar. Nejvíce hvězd se nachází v centru a nejméně na okrajích. 

Kulové hvězdokupy jsou gravitačně vázány na galaxie, v jejichž halu (galaktické obálce) se pohybují. Skládají se hlavně ze starých, červených hvězd, které obsahují jen málo těžkých prvků. To je jasně odlišuje od otevřených hvězdokup, které naopak patří mezi nejnovější formace v galaxiích. 

V našem nejbližším vesmírném sousedství mají všechny velké galaxie průvodce ve formě kulových hvězdokup. V halo galaxie Andromeda je jich prý asi 500.

Gaia

Gaia je nejen satelit, ale také kosmický teleskop ve vlastnictví Evropské kosmické agentury (ESA). Provádí vysoce přesný trojrozměrný optický průzkum celé oblohy. Umí zachytit světlo z objektů o zdánlivé hvězdné velikosti 3 až 21 magnitudy. Zaměřuje se tedy na pozorování spíše slabých hvězd. 

Jejím hlavním úkolem bylo sestavit třírozměrnou mapu nejbližšího okolí naší galaxie. Prozkoumala přibližně miliardu hvězd. Zaznamenala také do mapy polohu a pohyb nesčetných kulových hvězdokup. 

Hubbleův teleskop

nejspíš není třeba představovat. Už desetiletí se stará o nevídané obrázky ze vzdálenějšího vesmíru. Dohlédne až ke hvězdokupám, vzdáleným 130 000 světelných roků. 

Právě díky údajům, které vědci získali od satelitu Gaia a tohoto teleskopu, se nakonec podařilo odhadnout hmotnost naší Galaxie - a to včetně temné hmoty. Jak přesně to provedli?

Za všechno může … fyzika

Lépe řečeno gravitace. 

Velká uskupení hmoty, jakým je i naše Galaxie, ovlivňují svou hmotou vesmírné okolí. V jejich gravitačním poli se dávají do pohybu různé objekty, ke kterým patří i výše zmiňované kulové hvězdokupy. Když se vědcům podařilo sledovat jejich pohyb, mohli také odvodit, jak velký je gravitační potenciál, který takový pohyb způsobil. 

V čem spočívá novinka? Stará měření se omezovala na pohyb hvězdokup k nám nebo od nás (přibližování a vzdalování). To se dá zjistit poměrně jednoduše ze spektra dané pozorované hvězdokupy. 

Gaia a Hubbleův teleskop nyní ale pozorovali boční pohyby hvězdokup - a pomohly tedy určit jejich skutečnou dráhu. 

1,5 bilionu Sluncí

S pomocí těchto dat nyní vědci dospěli ke dvěma číslům. Hmota Mléčné dráhy odpovídá 1,5 bilionu Sluncí. Poloměr naší galaxie pak odhadují na 129 000 světelných roků.  

Astronomové jsou spokojení - protože obě čísla vlastně nejsou žádným překvapením. Nachází se přibližně uprostřed starších odhadů a navíc odpovídají tomu, co se dá čekat od průměrné podobné galaxie. 

Objev je důležitý hlavně pro ty z nich, kdo se zabývají místní skupinou galaxií. K té patří více než 70 menších i větších útvarů. Gravitační centrum se nachází mezi Mléčnou dráhou a Galaxií v Andromedě. Skupina zahrnuje nejbližší galaxie a další vesmírné objekty v oblasti s průměrem přes 10 milionů světelných roků. 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 4.1.2021 8:00 | karma článku: 25,99 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,70 | Přečteno: 357x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,73 | Přečteno: 610x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 969
  • Celková karma 19,01
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.