Co se stane, když dáte do mikrovlnky hroznové víno?
Je to samozřejmě chyták - možné jsou hned dvě odpovědi.
Voda, jejíž molekuly jsou polární (tedy náboj na jejích molekulách je rozložen nerovnoměrně) se začne ohřívat. Voda je i v hroznech, takže se logicky začnou ohřívat i ony.
Vinné hrozny vás ale možná překvapí i tím, že začnou v mikrovlnné troubě … jiskřit. Jak je to možné?
Jistě to tušíte - na vině bude zase jednou… fyzika.
Jiskření v mikrovlnce
To, že některé předměty v mikrovlnce prskají a jiskří, jistě nikoho nepřekvapí. Říká se proto, že do ní nesmí přijít žádné kovové předměty, jinak se může pokazit. Není to tak úplně pravda. Vždyť samotná pracovní část mikrovlnné trouby má kovové stěny.
V kovech se mikrovlny nepohlcují. Po povrchu kovových předmětů, které se ocitly v zapnuté mikrovlnce, ale může téci elektrický proud, což se děje díky volným elektronům v této povrchové vrstvě materiálu.
Intenzita tohoto proudu není zrovna zanedbatelná. Může dosáhnout 20 ampérů. Tenké kovové vrstvy (hliníková folie, kovové části výzdoby na porcelánovém nádobí) pak zatížení nevydrží a mohou začít jiskřit nebo se dokonce roztavit. Silnější kovové předměty se naproti tomu spíše jen zahřejí.
V jednom případě je ale použití kovu v mikrovlnce kontraproduktivní a měl by se před ohřevem jídla odstranit. Je to u hotových pokrmů, které se prodávají v kovových (hliníkových) miskách. Odstraňují se ale ne proto, že by snad poničily troubu, ale proto, že stíní mikrovlny a brání tak ohřevu jídla.
Oproti tomu vůbec není na škodu ponechat ve sklenici s vodou, kterou ohříváte v mikrovlnce, kovovou lžíci. Její přítomnost totiž přispěje k lepší cirkulaci ohřívané tekutiny, takže se nápoj prohřívá stejnoměrněji.
Lžíce by ovšem neměla být umístěna tak, že se během otáčení v troubě může dotknout stěny. Jinak totiž vyvolá poměrně intenzivní ohňostroj, který může při troše smůly troubu poškodit.
Proč ale jiskří vinné hrozny?
Na vině je vlastně frekvence mikrovln, které se používají k ohřevu. V praxi se prosadila frekvence 2,455 GHz, tedy taková frekvence, která pohybuje molekulami vody 2 455 000 000x za vteřinu. Tato frekvence elektromagnetického záření odpovídá vlnové délce zhruba 12 cm.
To ovšem platí pro vzduch. Ve vodním prostředí hroznové kuličky je vlnová délka mikrovlny jiná než ve vzduchu. Ve vodě je totiž také rychlost světla odlišná od té, která platí ve vzduchu. Délka vlny, která ve vzduchu činí 12 cm, je v kuličce vinného hroznu už jen pouhých 1,5 cm.
Vzhledem k tomu, že tato vzdálenost odpovídá zhruba velikosti kuličky, může hrozen způsobovat zajímavé jevy. Na bodu dotyku dvou hroznových kuliček pak například dochází k rezonanci a k zesílení intenzity pole.
Na běžný uhlík nebo na vodu v hroznech to nemá větší vliv - hrozny ale obsahují také různé stopové prvky. Sodíkové a draslíkové atomy v jejich slupce už nejsou tak lhostejné - ztrácejí pak například své vnější elektrony.
Vytvoří se tak lokálně elektricky kladné a záporné oblasti - což vyprovokuje další pohlcování mikrovln v daném místě - a zvyšování teploty. Ta může být nakonec tak vysoká, že se zionizuje i okolní vrstvička vzduchu - a pozorovatel vidí jiskru.
Pokud se vám tedy zdá, že vaše hroznové víno v mikrovlnné troubě vytváří ohňostroj, pak se nemýlíte.
Hrozny jsou mimochodem fyzikálně zajímavé také tím, že jsou … svým způsobem magnetické. Více o diamagnetismu si můžete přečíst v jednom z minulých blogů.
Dana Tenzler
Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?
Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená
Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.
Dana Tenzler
Čokoládoví velikonoční zajíčci
Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin
Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Umělé zatmění Slunce
ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce
Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?
Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu
Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Budoucnost života na Zemi (1)
To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)
Dana Tenzler
?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines
Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Objev první temné galaxie
Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Vulkány na Jupiterovu měsíci Io
NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“
Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 968
- Celková karma 19,29
- Průměrná čtenost 1331x