Který pól je chladnější - severní nebo jižní?

4. 03. 2021 8:00:59
Jaké teploty panují na pólech naší planety - a proč se liší? Jak silná je ledová kra na pólu Země? (délka blogu 3 min.)

Země obíhá kolem Slunce. K tomu se otáčí kolem své vlastní osy. Osa planety ale není na rovinu její dráhy kolmá. Proto se ke Slunci během jednoho oběhu kolem Slunce (roku) přiklání oba póly střídavě.

I když na ně zrovna dopadá sluneční světlo, nezahřeje je tak intenzivně, jako se zahřívají oblasti blíže k rovníku planety. Sluneční paprsky totiž nedopadají kolmo, ale pod ostřejším úhlem. Energie, která na rovníku dopadne na jeden metr čtvereční, na pólech ohřívá plochu, která je větší než jeden metr čtvereční.

K tomu se přidává fakt, že se sluneční záření při průchodu atmosférou oslabuje interakcí s jejími molekulami, takže tam, kde musí atmosférou urazit delší dráhu, je jeho intenzita slabší.

Když se ale podíváte na horní obrázek, mělo by být logické, že se oba póly přesto zahřívají podobně a měla by na nich také během jejich příslušného léta a zimy panovat podobná teplota. Tak tomu ale není. Proč?

Chladný jižní a teplý severní pól

Jižní pól je ve skutečnosti mnohem chladnější než severní pól, i když to na první pohled vypadá zvláštně.

Na severním pólu činí průměrná roční teplota minus patnáct až minus dvacet stupňů, zatímco na jižním pólu je asi o dvacet stupňů nižší.

Situace se vysvětlí, když se podíváte na topologii obou pólů. Důvodem jsou různé nadmořské výšky a klimatické podmínky, které tu panují.

Zatímco se severní pól nachází prakticky na úrovni hladiny moře, respektive na ledu v Severním ledovém oceánu, leží jižní pól v nadmořské výšce kolem 3 000 metrů, na hoře, která se nachází na kontinentu Antarktidě. Stejně jako v mírnějším pásmu, i tady způsobuje vyšší nadmořská výška nižší lokální teplotu.

Rekord drží výzkumná stanice Vostok, která se nachází 1287 kilometrů od zeměpisného jižního pólu. V roce 1983 tu bylo naměřeno -89,2 °C.

Ovšem ani samotnou nadmořskou výškou by se ale zdejší teploty vysvětlit nedaly. Na vině extrémních mrazů je také ... fyzika - respektive různá měrná tepelná kapacita vody a planetární horniny.

Zatímco měrná tepelná kapacita vody je 4180 J/°C.kg (takže na ohřátí jednoho kilogramu vody o jeden stupeň celsia je potřeba 4180 J tepla/energie), u vzduchu je to jen kolem 1000 J a u ledu 2100 J..

Vzduch, ale také vodní led se tedy ohřívají stejným množstvím tepla rychleji než voda. A naopak - teplo také odevzdávají rychleji ve chvíli, kdy se pól odklonil od Slunce a nastala na něm zima.

Prakticky to znamená, že voda, která se nachází pod severním pólem planety, funguje jako obří rezervoár tepla, který pól trochu zahřívá i tehdy, když už na něm panuje zima (ve smyslu ročního období).

Jižní pól takové štěstí nemá, proto tu teplota klesá rychleji a teplotní extrém je výraznější.

Odráží se to mimochodem prý také na tloušťce ledových ker. Na severním pólu je led v krách silný zhruba tři metry, zatímco v Antarktidě může tloušťka ker dosáhnout i kilometru.

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 4.3.2021 8:00 | karma článku: 29.58 | přečteno: 2527x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 113 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 113 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 511 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.64 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...