Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hledání deváté planety (1)

Zdá se, že struktura tzv. Kuiperova pásu odpovídá tomu, že kdesi daleko od Slunce musí existovat další, dosud neobjevená planeta. Celá věc ale není vůbec jednoduchá. Několik následující blogů se bude zabývat devátou planetou.

Byla to menší senzace, když před několika roky vědci ohlásili, že jsou si téměř jistí. Kdesi ve vnější Sluneční soustavě má existovat další, dosud neobjevená planeta. Od té doby se diskutuje o tom, zda je to možné a za jakých podmínek. 

Nemělo se přitom jednat o drobečka typu Pluto, které neslo titul deváté planety až do roku 2006.

Pluto

bylo objeveno v roce 1930 Clyde Tombaughem v Lowellově observatoři ve Flagstaffu (Arizona). Celých 76 let bylo Pluto považováno za devátou planetu Sluneční soustavy. Má rovníkový průměr 2374 km a obíhá ho pět měsíců. Největší z nich se jmenuje Charon a má ve srovnání s Plutem poloviční průměr - takže Pluto spíše připomíná dvojplanetu. 

24. srpna 2006 Mezinárodní astronomická společnost pak u Pluta status planety zrušila. Není ani dominantním na své vlastní oběžné dráze (tak jako ostatní velké planety), ani není jeho dráha málo protáhlá jako tomu je u nich. Navíc je silně nakloněná k oběžné dráze ostatních planet. 

Pozice deváté planety se tedy v roce 2006 uvolnila a může se znovu obsadit. 

Hypotetický a dosud neznámý objekt, jehož existenci vědci předpokládají, by se ovšem měl podobat spíš plynnému obrovi Neptunu než malé kamenné planetě. Jeho vliv na ostatní objekty je totiž příliš velký na to, aby se podobal planetě typu Země nebo dokonce malým planetkám, jakými je i Pluto. 

Zbývá už jen vyřešit dvě otázky: Kde se tato planeta skrývá a jak se dostala do této vzdálené vnější zóny naší soustavy?

Oortův oblak

Ledové vnější oblasti naší Sluneční soustavy jsou velmi zajímavé. Ve skutečnosti jsou sotva probádané a skrývají ještě spoustu zajímavostí. Počítá se s tím, že právě odsud přicházejí komety, které čas od času zdobí naše nebe dlouhým chvostem.

O struktuře vnější Sluneční soustavy se usilovně diskutuje od padesátých  let. Tehdy zveřejnil holandský astronom Jan Hendrik Oort podezření, že se v nejvzdálenější části soustavy musí nacházet oblast, která slouží jako rezervoár kometárních jader. 

Slunce ovšem není ve vesmíru samo - a tak se občas stane, že se přiblíží k některému ze sousedů. Pak jsou objekty v tomto mraku “popíchnuty” cizím gravitačním vlivem, takže se některé z nich vymrští ze své spořádané oběžné dráhy a stanou se periodickými kometami.

Je tu ovšem jeden problém. Oortův oblak dobře vysvětluje chování komet s dlouhými oběžnými drahami. Ty jsou rozloženy v prostoru spíše náhodně a demonstrují,  že je Oortův oblak symetrickou koulí, obklopující naši soustavu. 

Oortův mrak ale nedokáže vysvětlit Halleyovu kometu a podobné objekty s oběžnými periodami kratšími než 200 let. Ty se totiž během své oběžné doby jednoduše nemohou vrátit “domů” - jejich rychlost je příliš nízká na to, aby mohly v dané době stihnout dorazit až do vzdálenosti, kde se nachází Oortův oblak, ze kterého by měly pocházet. 

Kuiperův pás

Astronom Gerard Kuiper navrhl pro tento problém už v roce 1951 řešení. Kdesi blíže ke Slunci musí existovat druhá kometární “nádrž”, odkud pocházejí zmiňované objekty. Měla by se nacházet kdesi za oběžnou drahou Neptunu a Pluta. 

Tento jednoduchý předpoklad se ale dlouho nepodařilo ověřit. Problém spočíval ve vesmírných vzdálenostech. Není to náhodou, že komety vidíme na obloze až tehdy, když se přiblíží ke Slunci a rozvinou svůj nepřehlédnutelný chvost. Dokud se nacházejí ve větší vzdálenosti, která zaručuje, že jejich materiál zůstává pevný, nemají je šanci zahlédnout ani ty nejsilnější teleskopy. 

Na rozdíl od hvězd totiž komety nezáří a pokud bychom je měli detekovat, bude třeba hledat spíše v pásmu infračervených vln - tedy cílit na jejich vlastní teplotu, která se bude od vesmírného pozadí odlišovat o několik desítek Kelvina. 

Transneptunické objekty

Nejprve vědci detekovali objekt, který se dnes jmenuje Albion. Dostal dočasné označení 1992 QB1, byl totiž objeven v roce 1992. Ukázalo se, že měří v průměru zhruba 108-167 kilometrů. Dnes víme, že se jedná o typického příslušníka Kuiperova pásu. Postupem času bylo za Neptunem nalezeno asi 2 400 dalších objektů, které jsou mu hodně podobné. 

Mezi novými objevy je i několik trpasličích planet, které se podobají spíše Plutu. Jsou to planetky s podivnými, někdy extrémně výstředními oběžnými drahami. Byl to právě objev této rozsáhlé populace velkých transneptunických planetek, který stál Pluto jeho planetární příslušnost. 

Pokud je v těchto odlehlých částech soustavy větší množství objektů podobných Plutu, museli bychom museli bychom je také označit planetami. 

Kdo by si je pak mohl všechny zapamatovat? A nebyla by to degradace obřích planet typu Jupiter? 

Nejspíš posledním hřebíčkem do rakve by objev planetky, která je dokonce těžší než Pluto - Eris. Mezinárodní astronomická unie tedy v roce 2006 rozhodla, že bude jednodušší Plutu jeho planetární status odebrat. 

Další záhady

Jak velký je ve skutečnosti Kuiperův pás a kolik nebeských těles se v něm celkově nachází - se dodnes neví. Tato zóna by se měla rozprostírat za oběžnou drahou Neptunu a sahat až do vzdálenosti 55 astronomických jednotek (vzdáleností mezi Zemí a Sluncem). 

Kuiperova “nádrž” na komety by tedy mohla být zhruba 20x větší než pás než pás asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. 

Příště: Jak vznikl Kuiperův pás?

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 1.4.2021 8:00 | karma článku: 26,56 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2453x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 683x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.