Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hledání deváté planety (3)

Jak by mohla vypadat “planeta devět” - a jak mohla vzniknout? Kde ji hledat a jak ji najít? Délka poslední části trilogie o deváté planetě - přibližně 10 min. 

 

Desetkrát větší než Země

Zdá se, že vysvětlení jevů, pozorovaných v Kuiperově pásu, vyžaduje dalšího hmotného aktéra - zatím neobjevenou a dostatečně velkou planetu. Jelikož Pluto (dříve devátá planeta) svůj planetární status už před lety ztratila, náleží tedy číslovka “devátá” tomuto zatím hypotetickému objektu. 

Podle výpočtů vědců by měla být tato „planeta devět“ zhruba 10x těžší než Země. Co se týká velikosti - měla by být zhruba stejně velká (nebo jen o něco menší) než Neptun. 

Její oběžná dráha kolem Slunce by se měla nacházet v rozmezí 400 až 1 500 astronomických jednotek. Byla by tedy zhruba 20x vzdálenější než Neptun, což by znamenalo, že na jeden oběh kolem naší centrální hvězdy potřebuje zhruba 15 000 let.

Jak na ni?

Přesto, že má takový objekt úctyhodné rozměry, je pro nás prakticky neviditelný. Jedním z hlavních důvodů je samozřejmě jeho vzdálenost. Pokud by se devátá planeta momentálně nacházela v odlehlejší části své dráhy, nemohly by ji najít ani ty nejsilnější pozemské optické teleskopy. 

Snad jedinou možností by mohlo být sledování v infračerveném pásmu. Podobná planeta by měla vykazovat teplotu kolem 50 Kelvinů, tedy zhruba mínus 220 °C. Tím by se o několik desítek stupňů odlišovala od běžného vesmírného pozadí - a to znamená, že by ji mohl zaregistrovat teleskop, pracující s infračervenou částí elektromagnetického spektra. 

Vznik planety devět

I kdyby se tuto vzdálenou planetu podařilo jednoho dne zachytit teleskopem - jedna otázka zůstává: Jak se mohla v takové vzdálenosti od Slunce vytvořit? 

Sluneční soustava vznikla z oblaku prachu a plynu, který se působením vlastní gravitace (a nejspíš také “nakopnutím” nedaleko vybuchlé supernovy) začal smršťovat. Nejvyšší hustota hmoty byla tedy logicky v jeho centru a směrem k okrajům se snižovala, a to tím více, čím déle zahušťování trvalo. 

Dá se tedy odhadovat, že se v odlehlých částech soustavy v době vzniku planet už nenalézalo dost materiálu na to, aby tu vznikaly velice hmotné objekty. Planeta devět se sem musela dostat díky migraci, věří vědci. 

Podle počítačové simulace by navíc planeta musela mít podobnou strukturu jako Neptun: byla  by ledovým obrem s pevným jádrem, tvořeným železem a silikáty (materiály, kterým se dá souhrnně říkat “kámen”) a částečně také vodním ledem. Dále by měla být obklopena hustou atmosférou, skládající se z vodíku a helia. A právě tady nastává problém. Podobnou plynovou obálku ale mohla získat pouze tehdy, pokud se vytvářela dostatečně dlouho v hustším a na plyn bohatém vnitřku zárodečného oblaku (viz “sněžná hranice”). 

[style]Sněžná hranice[/style]

je pojem, kterým v astrofyzice označuje hranice mezi dvěma částmi planetárního systému.  Jedna je chudá na těkavé látky, protože je odsud vytlačil hvězdný vítr. Druhá je na tyto látky bohatá a obsahuje velké množství zmrzlého ledu. Ve sluneční soustavě tato hranice leží mezi oběžnými drahami Marsu a Jupiteru ve vzdálenosti 2 až 4 astronomických jednotek od Slunce. V jiných systémech může být blíže nebo dále - podle charakteristiky centrální hvězdy.

Možnost č. 1 - planeta vznikla přirozeně

Možností, jak se hypotetická planeta dostala na dnešní místo, je hned několik. 

Je možné, že vznikla jako každá jiná běžná obří planeta za sněžnou hranicí. Na svou vzdálenou a protáhlou dráhu se pak dostala vlivem nějakého vnějšího vlivu. Mohla to být například gravitace cizí hvězdy, která prolétla blízko Sluneční soustavy. 

U této možnosti ovšem existuje jeden problém. Blízký průchod nějaké cizí hvězdy se nezdá příliš pravděpodobný. Ten by musel působit i na ostatní obří planety, které dnes mají normální dráhy. 

Varianta č. 2 - hvězdní sourozenci

Jiná varianta počítá s tím, že Slunce nevznikalo osaměle, ale bylo obklopeno několika podobnými hvězdami - hvězdnými sourozenci. I u nich se vytvářely planetární systémy podobné tomu našemu. Když se potom působením galaktických gravitačních vlivů hvězdy rozešly, mohlo se stát, že Slunce omylem “přebralo” jednomu ze svých bratrů některou vzdálenější planetu. Ta musela obíhat cizí hvězdu po původně silně protáhlé dráze, když na ni mohly mít takový vliv gravitační síly našeho systému. 

Vědci se domnívají, že je tato možnost mnohem pravděpodobnější než první. Pravděpodobnost, že se mladé hvězdy v rané části svého vývoje “setkávají” se svými příbuznými, vznikajícími ve stejné oblasti, je odhadem kolem 80 procent. 

Mohly by se tak vysvětlit i extrémní dráhy většího množství objektů v Kuiperově pásu. Pokud totiž Slunce přebralo planetu devět některému ze svých sousedů, muselo zachytit zároveň také větší množství menších objektů, které musí mít logicky také exotickou oběžnou dráhu, skloněnou oproti dráze běžných těles v dané soustavě. 

Planeta devět by tedy byla pravá a nefalšovaná… exoplaneta. To je o důvod víc, proč po ní pátrat. 

Varianta č. 3 - migrace “domácí” planety

Třetí scénář je založen na procesech, které podle současné teorie vytvořily současnou podobu Kuiperova pásu - na migraci planet ve Sluneční soustavě.

Už delší dobu existují simulace vývoje rané soustavy, ve kterých se nalézá pět (a ne čtyři) obřích planet. Pátá obří planeta by tu měla být podobná právě Neptunu - odpovídala by tedy nárokům na planetu devět. 

Hypotetický objekt se vytvořil přirozenou cestou podobně jako Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. 

Gravitační interakce v mladé Sluneční soustavě pak měly za následek změny, které odklonily pět velkých vnějších planet z jejich původní oběžné dráhy. Některé se vydaly směrem ke Slunci, jiné se vzdálily. Vnější planeta - dnes hypotetická planeta devět - pak byla uvržena na obzvláště vzdálenou dráhu. 

Ale i tato teorie má jedno slabé místo. V simulaci byla totiž dráha této nejvzdálenější planety nestabilní a nakonec Sluneční soustavu opustila, aby se stala osamocenou bludnou planetou bez centrální hvězdy. 

Vědci by tedy chtěli dokázat, že je možný i scénář, kdy se pátá obří planeta na své cestě ven ze systému stabilizuje. 

A přesně to - se nedávno povedlo. Astronomové objevili exoplanetu, obíhající kolem své hvězdy na podobné extrémní oběžné dráze, jakou předpokládají u hypotetické planety devět. 

HD 106906

HD 106906 (HIP 59960) je binární systém (dvojhvězda), který je vzdálený 336 světelných roků. Je starý asi jen 13 milionů roků. Skládá se ze dvou hvězd spektrálního typu F5V, které ještě nedosáhly hlavní posloupnosti. Obě hvězdy mají podobnou hmotnost, dohromady činí zhruba 1,5 násobek hmotnosti Slunce. Jsou vzájemně velice blízko a krouží kolem společného gravitačního centra. Jeden oběh jim trvá méně než 100 dní. 

Obě hvězdy pak obíhá plynný obr s názvem HD 106906 b. 

Jeho oběžná dráha je k rovině systému skloněná o přibližně 40 stupňů. Vzdálený je více než 500 astronomických jednotek.

HD 106906 b je tedy první pozorovaná exoplaneta, jejíž oběžná dráha odpovídá oběžné dráze hypotetické planety 9. 

To ovšem není všechno. V tomto systému byl pozorován také vnější prachový disk. Ten je nesymetrický - další argument pro variantu, ve které se obří planeta dostává do vnější části systému až dodatečně - a mění tamní podmínky svou gravitací. Potvrzuje tedy, že je poslední scénář možný a pravděpodobný. 

Ve vnější části Sluneční soustavy by tedy také mohla existovat tajemná obří planeta. Zbývá ji už jen … najít. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 8.4.2021 8:00 | karma článku: 23,74 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,50 | Přečteno: 2444x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,03 | Přečteno: 679x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 249x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.