Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další mezihvězdný návštěvník - kometa Borisov (2)

?Představte si následující situaci: V naší Sluneční soustavě se nečekaně objevil vzácný host. Astronomové zaregistrovali kometu, která rovinu oběhu planet jen proťala a krátce na to se chystá zmizet v hlubinách vesmíru.  

Jak o ní zjistit co nejvíce informací? Tak rychle není k dispozici žádná sonda, která by k ní mohla doletět. Věda ale naštěstí není úplně bezzubá. I v takové situaci se může spolehnout na teleskopy a měření v různých oblastech elektromagnetického spektra. 

Existují důmyslné plány, které jen na základě pozorovaných vlastností odhalí zajímavá fakta. S jejich pomocí se pak dá odvodit například složení materiálu komety… 

Barva

Jedním z nejjednodušších experimentů je nejspíš zjištění barvy komety. Pozoruje se tu tzv. reflexní spektrum - jednoduše odražené světlo. Na kometu, stejně jako na všechny ostatní tělesa a v naší soustavě, dopadá určité množství slunečního světla. To se od povrchové vrstvy částečně odráží a částečně se v ní pohlcuje. Přitom záleží na druhu materiálu - každá látka reaguje jinak. 

V běžném nám známém světě tomuto fenoménu říkáme “mít barvu”. To, co vidíme očima nebo teleskopem v tvz. viditelné části spektra, je zbytek vlnových délek, které zbyly po kontaktu s tělesem. 

Pokud objekt pohltil červenou část spektra, vidíme tu část, která červenou barvu postrádá. Pokud například těleso pohlcovalo modřejší část spektra, zbývá pro naše oči spíše načervenalá barva. 

A přesně to je případ běžných objektů ve Sluneční soustavě - a také nové komety, která přiletěla od cizí hvězdy. Její barva se podobala tomu, co pozorujeme u domácích komet s dlouhou i krátkou periodou, asteroidů na oběžné dráze Jupiteru (tzv. Trojané) nebo různých transneptunických objektů (objektů, které se pohybují za drahou Neptunu). Všechna tato tělesa mají načervenalou barvu. 

To je samozřejmě zajímavý fakt. Napovídá, že hmota komety by mohla být velice podobná té, ze které se zformovala naše vlastní soustava. Znamenalo by to, že i hmota zatím neznámé hvězdné soustavy, ze které přiletěl exotický host, byla podobná. A pokud byla podobná, mohla se z nich vytvořit podobná tělesa - se všemi důsledky, včetně možného vývoje života na jedné ze šťastných vnitřních planet. 

Měřením barvy objektu ale samozřejmě možnosti vědců nekončí. V rukávu mají ještě další mocnou “zbraň” - měření polarizace světla. 

Polarizace

Světlo se dá fyzikálně popsat jako elektromagnetické vlnění. Ve své surové formě se tyto částice vlní ve všech možných směrech - žádný z nich není mimořádně oblíbený. 

Jinak je to ale u světla, které se střetlo s nějakou překážkou, například s novou kometou Borisov. Po kontaktu s její hmotou totiž dojde ke změně, kdy vlna kmitá už jen kolmo na rovinu odrazu. 

Není to nic mimořádného. Každé světlo odražené od rovinného předmětu je alespoň částečně polarizované. Fotografové to využívají, když na objektiv svého fotoaparátu našroubují tzv. polarizační filtr. S jeho pomocí umí eliminovat rušivé odrazy světla na vodní hladině nebo oknech budov. Filtrem procházejí jen ty vlny, které kmitají v určitém směru. “Surové” a ničím neodražené světelné paprsky vždycky obsahují také část světla, která filtrem projde bez problémů. Polarizované světlo, odražené například sklem nebo vodní hladinou, ale při určitém úhlu natočení takový filtr zachytí. 

Vzhledem k tomu, že se světlo rozptyluje také při průchodu atmosférou - dochází i zde k částečné polarizaci. Také takový druh polarizovaného světla umí polarizační filtr zachytit a eliminovat. Výsledkem jsou čistší fotografie bez zamlžení vzdálených objektů (oparu) nebo tmavší a intenzivnější barva nebe. 

K polarizaci dochází především při odrazu od lesklých a nekovových předmětů nebo při průchodu materiálem, který může světlo polarizovat (kapaliny nebo plyny). 

Jelikož je tento jev chronicky známý a prozkoumaný, dá se využít i k výzkumu tak vzdáleného objektu, jakým je kometa. 

Polarizovaná část slunečního záření, které na kometu dopadá, mění své vlastnosti v závislosti na tom, jak se mění úhel dopadu záření. Zároveň ho také ovlivňuje index lomu materiálu - tedy jeho chemické složení. A nejen to - výsledky měření polarizace vypovídají navíc ještě také o tom, jakou velikost a tvar mají částice, které světlo odrážely. 

Krátce - pomocí rozboru polarizovaného světla se dá zjistit, z čeho se kometa skládá, jak velké jsou částice, které vidíme a navíc také, jaký mají zhruba tvar.

Typy (domácích) komet

Vědci, kteří se věnují kometám a jejich vlastnostem, rozdělili komety do dvou kategorií. Na komety s nízkou a vysokou polarizací dopadajícího světla. Odlišné chování se tu připisuje rozdílnému složení. Liší se u nich poměr plynu a prachu v komě (obálce komety, která ji obklopuje při jejím pobytu blízko u Slunce). 

Čím vyšší je podíl prachu a menší plynu - tím více polarizuje kometa sluneční světlo. Je to logické. Na molekulách plynů sice také probíhá polarizace (může za to rozptyl světla), silnější je ale polarizace odrazem na pevných částečkách hmoty (prachu). Vyšší podíl plynu tedy zmenšuje celkovou polarizaci světla kometou. 

Také rozměry částic mají na polarizaci přímý vliv. Větší a kompaktnější částice vyvolávají nízký stupeň polarizace. Ve vysoce polarizačních kometách jsou částice menší a poréznější, schopné osídlit koma a vytvářet prostředí s vysokým poměrem prachu k plynu. 

Komety s větším množstvím plynu v komě - jsou staré komety nebo komety s krátkou periodou. Obíhají blíže ke Slunci a je na nich znát jeho dlouhodobý vliv.

Prašné komety mívají delší periodu, většinu času se nachází ve velkých vzdálenostech od centra Sluneční soustavy a sluneční vítr na nich zanechal menší stopy. 

Úplně “nové” komety, které se vydávají ke Slunci poprvé, musí být “prašné”. Sluneční záření a s ním spojená vyšší teplota ve vnitřní části systému, na ně má vliv poprvé. 

Existuje také třetí třída komet, která byla dosud reprezentována jednou jedinou kometou - objektem C/1995O1, která dostala civilní jméno Hale-Bopp. 

Komety třídy Hale-Bopp

Kometa Hale-Bopp byla pozorována 23. července 1995 hned dvěma astronomy: Alanem Hale v Novém Mexiku a Thomasem Boppem v Arizoně. Později se mělo ukázat, že byla zachycena už  v roce 1993 observatoří Siding Spring (Austrálie), tehdy jí ale nebyla věnována pozornost. 

Periodicita se odhaduje na více než 2500 roků. Perihelem procházela 1. dubna 1997 a stala se nejjasnější kometou dvacátého století. Bylo ji možné pozorovat pouhým okem po dobu 18 měsíců. 

Vědci mohli kometu sledovat po velmi dlouhou dobu. Ukázalo se,  že její atributy se značně liší od obou výše zmíněných druhů komet. Vykazovala jiný nárůst polarizace v čase a také jiné aspekty nesouhlasily s chováním jiných komet. 

Zvláštní polarizační chování bylo vysvětleno nadvládou malých částic v plynoprachové obálce komety. Potvrdila to také infračervená spektroskopie, která odhalila v materiálu komety silikáty, látky, tvořící prachová zrnka. 

Vědci došli k závěru, že Hale-Bopp vznikla ve vnější sluneční soustavě, při teplotách kolem 30 ± 10 K. Ke Slunci se před rokem 1997 dostala pravděpodobně jen jednou. Odhaduje se, že to mohlo být v roce 65 před naším letopočtem. 

Naznačuje tomu fakt, že byly v její obálce pozorovány výtrysky a značná aktivita. Vysvětluje se to tím, že se při první návštěvě teplejšího vnitřního slunečního systému odpařily vnější a rovnoměrnější povrchové vrstvy materiálu (materiál kondenzovaný na povrchu dlouho poté, co se samotná kometa formovala z menších těles) - a odkryly vnitřní komplikovanější strukturu. Při druhém návratu pak měla kometa dynamičtější chování - nestejnoměrnost jejího materiálu se projevila zajímavějším chováním. 

Na rozdíl od ní tomu byla kometa 2I/Borisov polarimetricky homogenní a nevykazovala žádné známky aktivních oblastí - nebyly vidět žádné výtrysky hmoty, přispívající ke tvorbě komy. 

Znamená to, že pravděpodobně nikdy neprošla blízko Slunce ani žádné jiné hvězdy a může představovat první skutečně nedotčenou kometu, která kdy byla pozorována. Mohla se dostat z vnější části svého mateřského systému přímo do chladného mezihvězdného prostoru, kterým putovala nerušeně až do chvíle, kdy ji svou gravitací ovlivnilo Slunce. 

Sesterské planetární soustavy

Jistě si dovedete představit nadšení vědců, kteří zjistili, že se kometa Borisov ze všeho nejvíce podobá právě své sestře s názvem Hale-Bopp. 

Znamená to, že obě komety sice vznikaly v různých hvězdných soustavách - fyzikální podmínky a chemické složení hmoty při jejich vzniku ovšem byly podobné. Sluneční soustava se podobá oné zatím neznámé soustavě, ze které dorazila kometa Borisov. 

Vědci si to samozřejmě nemohou dovolit - my ale ano. A tak můžeme směle popustit uzdu fantazii a představovat si cizí planety, podobné těm našim. I tamní obří planety kdysi podstoupily migraci svým systémem. 

Při této příležitosti z něj byly vyvrženy některé komety (například kometa Borisov), zatímco jiné se vydaly do nitra systému, aby tam zanesly na suché kamenné planety vodu. Možná tak položily první kámen k procesům, které skončily vznikem života. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 15.4.2021 8:00 | karma článku: 21,20 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,70 | Přečteno: 357x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,73 | Přečteno: 610x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 969
  • Celková karma 19,01
  • Průměrná čtenost 1329x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.