Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uhodnete, kde se nachází nejchladnější místo ve vesmíru?

Kde je ve vesmíru nejchladněji? A proč vlastně? Absolutní nula a pohyb částic. Jakou teplotu má vesmír? (délka blogu 3 min.) 

 

Ve vesmíru panují extrémní poměry. Jsou tam teploty (ale i například tlak) daleko nižší nebo vyšší než ty, jaké běžně známe ze svého pozemského okolí. Vysoké tlaky a teploty se logicky nacházejí v nitru hvězd - kde je ale ve vesmíru nejvíce chladno? A jak takové “chladno” vlastně vypadá? 

Absolutní nula

Nejnižší (ve vesmíru) teoreticky dosažitelné teplotě se říká “absolutní nula” a označuje se jako 0 Kelvin. Tento název popisuje zajímavý stav: látka nemá při takové teplotě žádnou tepelnou energii (má ve skutečnosti jen tu energii, která plyne z kvantové neurčitosti, pro zjednodušení ji ale nezmiňuji). Ze zákonů klasické fyziky pak vyplývá, že by měl mít ideální plyn v takovém případě nulový objem a jeho částice by se neměly pohybovat.

Při každé jiné teplotě se totiž částice plynu nacházejí v nekoordinovaném pohybu. Dosahují při tom určitou rychlost, která ovšem není u všech částic stejná, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Naopak, v plynech se zároveň nacházejí částice s nejrůznějšími rychlostmi a to, čemu říkáme “teplota”, pak určuje, jaká rychlost bude statisticky nejčastější. Čím teplejší je látka, tím vyšší je její statisticky nejčastější rychlost jednotlivých částic. 

Mimochodem - podle rovnice, kterou známe díky pánům Boltzmannovi a Maxwellovi už od roku 1860, vede zdvojnásobení energie částic ke zvýšení střední (nejčastější) rychlosti - a to o faktor odmocniny ze dvou, tedy 1,4142x. 

Absolutní nula (při které je rychlost částic teoreticky nulová) pak odpovídá teplotě -273,15 °C. Z jiných zákonů vesmíru vyplývá, že se absolutní nuly nedá dosáhnout pomocí průběžného snižování teploty. Vědci se jí umějí jen přiblížit. A to na několik miliontin stupně. Tak to tedy vypadá na Zemi - jak je tomu ale ve vesmíru? 

Teplota vesmírného pozadí

Celý vesmír je prostoupen takzvaným reliktním zářením. To je elektromagnetické záření, jehož podstata je stejná jako u viditelného světla. Jedná se o fotony, které se pohybují rychlostí světla. Reliktní záření má ovšem jinou vlnovou délku než to, co známe jako viditelné světlo. 

Když vznikalo, vypadal vesmír jinak než dnes. Byl daleko hustší, teplejší a menší. Hmota i záření v něm měly stejnou teplotu, byly totiž vzájemně závislé. Hmota se nacházela ve stavu plazmatu. Elektrony byly oddělené od jader atomů (tehdy existoval ve vesmíru převážně jen vodík) a mohly se tedy volně pohybovat. Elektromagnetické záření (světlo) s nimi neustále reagovalo. Elektrony ho pohlcovaly a znovu vyzařovaly. 

Ve chvíli, kdy pak vzniklo to, čemu dnes říkáme reliktní záření (několik set tisíc roků po vzniku vesmíru), měl vesmír teplotu kolem 3000 K. Odkud to víme? Laboratorními pokusy se dá zjistit, že právě při této teplotě se volně se pohybující částice (protony a elektrony) spojí do neutrálního atomu vodíku. To mělo za následek, že se fotony už nutně nesrážely s (dříve všudypřítomnými) elektrony. Světlo se “oddělilo” od hmoty, říkají tomuto jevu vědci. Od tohoto okamžiku se světlo a hmota ve vesmíru vyvíjejí svým vlastním tempem. 

Hmota se místy zahušťovadla, takže mohla tvořit první hvězdy a galaxie. A světlo - to začalo díky neustálému rozpínání vesmíru … “chladnout”. 

Protože se ale fotony pohybují stále stejnou rychlostí (rychlost světla), jedná se ale o jiný druh ochlazení, než jaké pozorujeme u hmoty, kde se rychlost částic dá odvodit od jejich teploty (viz výše). 

Světlo má při chladnutí stále stejnou rychlost (kterou se šíří), zato je “unavenější”. Dostává jinou vlnovou délku. Zdá se nám, že elektromagnetická vlna kmitá pomaleji. 

Zdá se vám to složité? Ve skutečnosti je to ještě o něco zapeklitější. Světlo se totiž samo o sobě od dob svého oddělení od hmoty nezměnilo. To, že se nám dnes zdá jeho vlnová délka delší než kdysi, je způsobeno rozpínáním prostoru vesmíru. Právě to totiž “natáhlo” vlnovou délku reliktního záření na dnešní hodnotu, odpovídající mikrovlnnému záření (v řádu milimetrů). Pro srovnání - viditelné světlo má vlnovou délku řádově milionkrát kratší. 

Záření mikrovlnného pozadí zajišťuje jednotné „vesmírné klima“. Teplota vesmíru, odvozená od reliktního záření, odpovídá zhruba -270 °C. 

Nejchladnější místo ve vesmíru

Tím se konečně dostávám k výše zmíněnému problému “nejchladnějšího místa ve vesmíru”. 

K absolutní nule, tedy stavu, kdy částice nemají žádnou tepelnou energii a plyn nemá teoreticky dokonce ani žádný objem, se můžeme přiblížit uměle - za cenu značného úsilí v laboratořích, kde se částice různými důmyslnými způsoby uměle chladí (zbavují se kinetické energie). 

Samotný “přírodní” stav vesmíru je pak zhruba o tři stupně K teplejší. 

Nejchladnější místo ve vesmíru je tedy - na Zemi. Nebo na dalších planetách, které obývají mimozemské civilizace, které také… umí chladit hmotu tak, jako my. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 26.4.2021 8:00 | karma článku: 30,44 | přečteno: 919x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,29 | Přečteno: 490x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 19,20 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,31 | Přečteno: 705x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,07
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.