Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sluneční aktivita v minulých 1000 letech

Jak se vyvíjela sluneční aktivita v minulých stoletích? Vědě se pomocí radioaktivního uhlíku podařilo rozklíčovat vliv Slunce v posledním tisíciletí. (délka blogu ca. 8 min.) 

Při pohledu na nebe by se mohlo zdát, že je Slunce stabilní a moc se nemění. Dojem vzniká proto, že ho sledujeme vždy jen chvilku. Ve skutečnosti Slunce prochází  v průběhu roků, desetiletí nebo i staletí pravidelně se opakujícími obdobími vyšší a nižší aktivity.

Nejspíš nejznámější je jeho zhruba jedenáctiletý cyklus, který poprvé popsal Christian Horrebow již koncem 18. století. Každých jedenáct roků dosahuje aktivita Slunce maxima, aby poté na několik let poněkud opadla. Během tohoto cyklu se zároveň mění počet slunečních skvrn, které se dají pozorovat  na slunečním kotouči. 

Sluneční skvrny jsou tmavé oblasti na viditelném slunečním povrchu. Jsou chladnější než okolí a proto vyzařují méně viditelného světla než zbytek povrchu Slunce. Vyzařují pouze asi 30% normálního slunečního světla. Na rozdíl od optického dojmu v dalekohledu tedy ve skutečnosti nejsou černé, ale jen méně zářivé než jejich okolí. Také jejich teplota se od teploty okolí liší. Sluneční skvrny jsou o cca 1500 °C chladnější než okolní hmota. 

Situace je tedy jednoduchá. Stačí se podívat, kolik slunečních skvrn je aktuálně vidět na povrchu Slunce - a víme, nakolik je naše mateřská hvězda právě aktivní. 

Horší už je to s odhadem aktivity v minulosti. Lidská pozorování jsou možná jen pomocí dalekohledu - lidské oko běžné skvrny na Slunci nezaregistruje. Logicky tedy máme k dispozici pozorování jen od doby, kdy byl vynalezen dalekohled, tedy zhruba od počátku 17. století. 

Vědci nyní použili malý trik - a s jeho pomocí se jim podařilo zjistit, jaká byla sluneční aktivita před více než 1000 roky. A to opravdu přesně. Použili přitom … metodu, které se říká radiokarbonové datování, a archivy historického dřeva v Anglii a ve Švýcarsku. 

Historické dřevo

Dřevo, které vyrostlo a bylo pokáceno v nám známém období, se dá datovat pomocí letokruhů. Protože stromy tvoří jen jednu novou vrstvu kůry ročně, odpovídá jeden kroužek právě jednomu roku. Stačí je jen spočítat a víme, jak byl strom starý. A nejen to. Analýzou stopových prvků se dá zjistit, v jakých podmínkách vyrostl. 

Vědci začali systematicky zkoumat staré dřevo, u kterého bylo známo přesné stáří. Existuje hned několik archivů, ve kterých se takové vzorky shromažďují. Všechny roční vrstvy otestovali na přítomnost jednoho určitého izotopu uhlíku. 

Naměřili tak data, která odpovídají každému roku až do doby před více než tisíci lety (přesněji pro roky 969 - 1933).

Radioaktivní uhlík

Jelikož je uhlík základním stavebním kamenem organických sloučenin - a tedy i dřeva - je ho ve vzorcích opravdu hodně. 

Při dnešních schopnostech analytické chemie není problém zjistit přesné množství jeho radioaktivního izotopu C-14, kterého je sice ve vzorku principiálně velice málo, ale přeci jen dost na to, aby ho zachytily dnešní citlivé vědecké přístroje. 

C-14 vzniká v horních vrstvách atmosféry díky působení kosmického záření a sluneční aktivity. Kosmické záření se stará o neustálou výrobu izotopu C-14. Sluneční vítr naopak před kosmickým zářením chrání, protože ho svým způsobem ze sluneční soustavy “vytlačuje”. Množství zmíněného izotopu pak snižuje. 

Výsledkem je lehké kolísání v množství radioaktivních atomů uhlíku, které se od běžného uhlíku liší dvěma “zbytečnými” neutrony v jádře. Takové jádro je nestabilní a mění se díky reakci, které se říká beta-rozpad. Při ní z jednoho neutronu v nestabilním jádře vznikne proton a vyzáří se elektron. Následně už má jádro protonů sedm a chemicky tedy odpovídá dusíku. Sedmi protonům už nevadí, že jim dělá v jádře společnost sedm neutronů - takové jádro je pak stabilní. Poločas přeměny na dusík (poločas rozpadu, tedy doba, za kterou se promění polovina vzorku) odpovídá zhruba 5700 rokům. 

Živé dřevo do své struktury neustále zabudovává další a další uhlík - tedy i nepatrné množství radioaktivního uhlíku, vzniklého v dané době v atmosféře naší planety. 

Když strom naši předkové pokáceli, přestalo dřevo absorbovat radioaktivní uhlík - a jeho množství se ve vzorku začalo automaticky snižovat díky nevyhnutelnému rozpadu nestabilních jader uhlíku na stabilní dusík. 

Díky tomu se dá také poměrně přesně vypočítat, jak jsou určité organické předměty staré. Dokud je ve vzorcích, obsahujících kdysi žijící organickou hmotu dostatek radioaktivního izotopu, který je ještě možné zachytit citlivými vědeckými přístroji, dá se určit, kdy tato hmota žila a tedy kolik roků zhruba uběhlo od pokácení stromu nebo úhynu živočicha. 

Při takovém datování mohou samozřejmě vznikat nepřesnosti. Může za ně kolísající množství nově vznikajícího radioaktivního uhlíku ve vrchní atmosféře naší planety. 

Zatímco ale kolísání koncentrace C-14 radiokarbonové datování historických objektů ztěžuje, využili ho vědci, kteří se zabývali sluneční aktivitou. 

Změny aktivity Slunce s sebou přinášejí změny v koncentracích radioaktivního izotopu uhlíku ve vzorcích dřeva. Vědci tedy porovnali jeho množství v různých letokruzích těch archivních dřevěných vzorků, u kterých znali jeho přesné stáří. 

Vznikl tak velice zajímavý graf - viz následující link (obrázek nejspíše nemá povolení ke zveřejnění na cizí webové stránce, proto ho uvádím v této formě):

https://www.astronews.com/news/artikel/2021/01/2101-016a.shtml

Pravidelný jedenáctiletý cyklus

Ukázalo se, že se ve vzorcích mimo jiné “uložil do paměti dřeva” nám už dobře známý jedenáctiletý sluneční cyklus, při kterém kolísá hodnota sluneční aktivity. 

Navíc je ve dřevě uložená informace o dlouhodobějším kolísání aktivity naší hvězdy. Jsou tu období, kdy je celkově aktivnější. Taková období pak střídají klidnější doby. V nich je amplituda aktivity Slunce (tedy rozdíl mezi nejnižší a největší kolísavou hodnotou) menší.  

Vědcům se podařilo potvrdit silné sluneční erupce v roce 993. Musela se při nich uvolnit větší množství protonů, které pak způsobily skokový nárůst množství radioaktivního uhlíku ve svrchní atmosféře naší planety a následně také ve vzorcích dřeva, které vyrostlo v oné době. 

A nejen to. Podobné sluneční erupce vyvolaly silný sluneční vítr také v rocích 1052 a 1279, jak ukázaly výsledky experimentu. Intenzivní vliv naší centrální hvězdy na atmosféru Země je tedy, jak se zdá, častější než jsme předpokládali. Mimo této konkrétní studie se potvrdila také silná sluneční aktivita v roce 775. 

Vědci se nyní chystají prověřit další archivy historického dřeva. Nejsou už sice úplné, takže nezachycují každý rok, zato se tak dají vysledovat vlivy aktivity Slunce staré až zhruba 14000 roků. 

Znamenalo by to, že se dozvíme, jak se měnila aktivita naší centrální hvězdy od minulé doby ledové. To by mohlo přinést zajímavé poznatky ohledně změny klimatu a kolísání teploty na naší planetě. Ta totiž logicky závisí právě na ... záření Slunce. 

Zdroj: Brehm N, Bayliss A, Christl M et al. Eleven-?year solar cycles over the last millennium revealed by radiocarbon in tree rings. Nat. Geosci. 14, 10–15 (2021)

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 19.8.2021 8:00 | karma článku: 31,74 | přečteno: 863x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 22,10 | Přečteno: 532x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 234x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,49 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 261x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,15 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 308x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,41 | Přečteno: 410x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma: 22,87 | Přečteno: 516x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 569x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (4) - vliv Měsíce

Poslední díl malého seriálu o budoucnosti života na Zemi. Může naši planetu zachránit vliv Měsíce? Shrnutí a statistika počítačových simulací. (délka blogu 3 min.)

6.3.2024 v 8:00 | Karma: 21,74 | Přečteno: 406x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (3) Záchrana díky cizí hvězdě?

Planeta Země se nyní nachází v obyvatelné zóně Slunce. Taková zóna existuje kolem každé hvězdy. Planeta se v ní ale nemusí udržet věčně. (délka blogu 5 min.)

4.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,69 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (2) Klima na budoucím superkontinentu

Jak se vyrovnají savci se změnami klimatu na budoucím superkontinentu Pangea Ultima? Už dnes známe jejich budoucí strategii. (délka blogu 3 min.)

29.2.2024 v 8:00 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Budoucnost života na Zemi (1)

To, že se naše planeta nachází v obyvatelné části Sluneční soustavy, považujeme za samozřejmé. Samozřejmé to ale není. V budoucnosti proběhnou změny, které život na Zemi vyhubí. Seriál blogů o budoucím vývoji Země. (délka 4 min.)

26.2.2024 v 8:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 520x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

?Podaří se další přistání na Měsíci? Intuitive Machines

Dalším účastníkem nového závodu o Měsíc je americká soukromá firma Intuitive Machines. Její sonda se dnes bude pokoušet o měkké přistání na Měsíci. (délka blogu 2 min.)

22.2.2024 v 8:00 | Karma: 18,76 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Objev první temné galaxie

Vědci nedávno zveřejnili objev zvláštní galaxie. Pozorovali ji v rádiové oblasti elektromagnetického spektra. Přitom si všimli, že v ní nejspíš ... úplně chybí hvězdy. (délka blogu 2 min.)

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vulkány na Jupiterovu měsíci Io

NASA zveřejnila nové snímky nejbližšího Jupiterova měsíce - Io. Zachytila je vesmírná sonda Juno, která se už nejspíš blíží ke konci své aktivní činnosti. (délka blogu 3 min.)

15.2.2024 v 8:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Satelit CUTE a jeho průzkum „horkých Jupiterů“

Maličký satelit s velikostí krabice od bot (třídy cube 6U, tedy 6x10x10x10 cm) se věnuje zajímavému průzkumu. Doplňuje naše znalosti o zvláštním typu exoplanet, který se nevyskytuje ve Sluneční soustavě. (délka blogu 3 min

12.2.2024 v 8:00 | Karma: 15,04 | Přečteno: 264x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,29
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.