Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědci možná objevili nový způsob detekce malých kamenných planet

Rýsuje se nový způsob, kterým by se možná daly objevit malé kamenné planety, kroužící kolem blízkých červených trpaslíků. Tentokrát by mohly pomoci … rádiové vlny. (d

Červení trpaslíci jsou malé ale velice aktivní hvězdy s poměrně chladným povrchem, který má v našich optických teleskopech načervenalou barvu. 

Jejich záření je mimochodem tak slabé, že z povrchu Země nevidíme prostým okem ani jednu takovou hvězdu, ačkoliv tvoří tři čtvrtiny hvězdné populace v našem okolí a nejspíš také v celém vesmíru. 

Tyto hvězdy jsou sice malé, ale stojí za to. Spalování vodíku na helium u nich totiž probíhá prakticky v celém objemu a ne jen v jádře nebo ve slupkách, které jádro obklopují. Výsledkem je poměrně aktivní malá hvězda, která se zpravidla vyznačuje velkým množstvím protuberancí na viditelném povrchu. Jednou z emisí, které taková hvězda vysílá do svého okolí, je také rádiové záření různé intenzity a frekvence. 

Astronomové zachytili rádiové vlny několika vzácnějších červených trpaslíků, kteří by ve skutečnosti měli být staří a klidní. Tyto hvězdy nevykazují ani erupce (což jsou viditelné následky intenzivních protuberancí), ani jinou extrémní aktivitu. Rádiové signály, které se u nich pozorovaly, tedy musí mít jiný původ. 

Vědci předpokládají, že by je mohl způsobit podobný jev, který se pozoruje v blízkosti Jupiteru. Obří planeta má rozsáhlou magnetosféru a několik blízkých velkých měsíců. Za rádiové signály těchto klidných červených trpaslíků … by pak mohly blízké kamenné planety, domnívají se vědci. 

Pokud se teorie potvrdí, znamenalo by to průlom při hledání malých kamenných exoplanet. 

Dodnes nacházeli astronomové různé exoplanety především dvěma metodami.

Pomocí tranzitní metody se dají nalézt planety, které při pohledu ze Země procházejí přímo před kotoučem své centrální hvězdy. Periodicky při přechodu přes kotouč tlumí její světlo.

Druhou metodou je sledování pohybu a radiální rychlosti hvězdy. Periodické změny dráhy nebo posuny ve světelném spektru jsou způsobeny gravitační silou planety, která kolem ní obíhá. Mimo jiné tak byla nalezena druhá planeta kolem našeho souseda Proximy Centauri. Malé kamenné planety samozřejmě nevykazují velké gravitační vlivy. O to zajímavější by byla možnost jejich detekce, která by nebyla odkázána na vliv jejich gravitace. 

Doba rotace červených trpaslíků a detekce jejich rádiových vln

Předchozí studie hvězd, kterým říkáme červení trpaslíci, prokázaly jasný vztah rychlosti jejich rotace a viditelnosti v rádiové části spektra. 

Hvězdy s dobou rotace kratší než přibližně dva dny mají zhruba pětkrát vyšší pravděpodobnost, že budou objeveny průzkumem rádiového spektra (zde v oblasti 144 GHz), než ty, které rotují pomaleji. 

Rádiově aktivnější červení trpaslíci, s pomalou rotací tedy musí mít ještě nějaký jiný zdroj rádiových vln. Tím by mohla být interakce magnetického pole s blízkou, kamennou planetou. 

Vědci zatím nemají dostatek vzorků (nalezených hvězd) na to, aby mohli svou teorii upřesnit. Těší se proto na chvíli, kdy bude zakončen nový a citlivější radioteleskop, který je právě ve výstavbě. 

SKA

Square Kilometre Array (SKA, v překladu Pole o ploše kilometr čtvereční) má být soustava radioteleskopů, která vznikne v Jihoafrické republice a v Austrálii. Přijímací plocha všech antén by měla být 1 km2. Po dokončení půjde o největší soustavu radioteleskopů na světě. Rádiový interferometr SKA bude fungovat jako adaptivní anténní pole v širokém frekvenčním rozsahu a jeho rozměry mu umožní dosáhnout 50krát vyšší citlivosti než kterýkoli jiný existující radioteleskop. 

SKA bude používat různé typy antén. Parabolických antén (“talířů”) SKA bude zpočátku 197, každá o průměru 15 m, rozmístěných na 150 km v jihoafrickém regionu Karoo. Může se v budoucnosti rozšiřovat o další přístroje. Dalším druhem antén budou tzv. dipólové antény. Dipólové antény se podobají tradičním televizním anténám. SKA bude zpočátku zahrnovat 131 000 dipólových antén, koncentrovaných v 512 stanicích a rozmístěných ve vnitrozemí Západní Austrálie. Každá stanice pojme 256 antén. Také jejich množství bude časem narůstat. Můžeme se těšit na velké množství nových objevů, které tato citlivá technologie umožní. Jedním z nich možná bude také způsob, jak identifikovat malé nenápadné planety, které se nacházejí blízko svých hvězd - v zóně, ve které může vznikat život. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 29.11.2021 8:00 | karma článku: 20,65 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

25.4.2024 v 8:00 | Karma: 14,61 | Přečteno: 177x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Bludná planeta - první kandidát na osamělou planetu podobnou Zemi

Astronomové se věnují nejen exoplanetám v cizích planetárních systémech, ale také planetám, které jsou při své pouti vesmírem osamělé. Jak se dá nalézt temná bludná planeta? (délka blogu 4 min.)

22.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,93 | Přečteno: 367x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Alkohol v jídle - kolik se ho vypaří během vaření?

Odpařuje se alkohol, který se přidává do jídla, během vaření natolik, aby byl výsledný pokrm vhodný pro děti? O alkoholu v potravinách. (délka blogu 4 min.)

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,73 | Přečteno: 617x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,23 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 384x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,77
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.