Rudá skvrna Jupiteru

2. 12. 2021 8:00:39
To, že se v atmosféře obří planety Jupiteru nacházejí barevné pruhy, vědí astronomové už od začátku 17. století. Co ji způsobuje a proč je vlastně rudá? (délka blogu 5 min.)

Dlouho nebylo jasné, co tento zajímavý jev způsobuje. Až rozvoj technologie ve 20. století umožnil důkladný průzkum atmosféry obří planety. Dnes víme, že se jedná o různé oblasti vrchní části oblačnosti, které se liší různou teplotou a chemickým složením.

Na hranicích těchto různě zbarvených atmosférických pásů se nacházejí obrovské bouře, ve kterých dosahuje rychlost větru až 1500 kilometrů za hodinu.

Hned po různobarevných pásech upoutají pozorovatele Jupiteru barevné skvrny. Jsou to cyklóny různých velikostí. Nejvýraznějším zástupcem je Velká rudá skvrna.

Velká rudá skvrna

Astronomové pozorují tuto obří bouři už od roku 1830. Rozhodně není statická. Mění se jak její tvar tak její rozměry. Největší byla na konci 19. století. To měřila 40 000 km na délku a 14 000 km na šířku. K dnešnímu dni se poněkud zmenšila. Na délku měří momentálně jen zhruba 16 000 kilometrů. Ale i tak je dnes větší než naše Země, která má v průměru 12 700 kilometrů.

Juno a Velká rudá skvrna

Vesmírné sondy (například Galileo a aktuálně aktivní sonda Juno) dovolily astronomům, aby se na obří skvrnu v atmosféře Jupiteru podívali zblízka.

Pomocí mikrovln a navíc také přesného měření odchylek v dráze Juno se nedávno podařilo prozkoumat, jak vypadají hlubší vrstvy atmosféry. Vědci přišli na to, že bouře mezi jednotlivými atmosférickými pásy v atmosféře obří planety sahají až do hloubky 3000 km. Hloubka, do které zasahuje Velká rudá skvrna, oproti tomu činí kolem 500 km.

Svým tvarem tedy slavná skvrna připomíná ze všeho nejvíc... palačinku.

Proč je Velká rudá skvrna vlastně rudá?

Jednou z teorií, které se týkají barvy Velké rudé skvrny, byla domněnka o tom, že se z nitra atmosféry transportují určité chemické prvky, které pak v oblasti skvrny barví atmosféru na červeno.

Tato teorie se ovšem nepotvrdila. Dnes se zdá být pravděpodobnější, že se barva skvrny tvoří až na místě - jednoduchou interakcí mezi zde přítomnými chemickými sloučeninami a slunečním zářením.

To znamená, že rudá skvrna vzniká podobně ... jako naše opálení.

Vědci svou teorii ověřili dokonce i experimentálně. Prozkoumali různé látky, o kterých se ví, že se nacházejí v atmosféře obří planety.

Ozařovali hydrosulfid amonný, sloučeninu, která je zvláště silně zastoupena ve středních vrstvách mraků Jupiteru, ultrafialovým zářením. K jejich překvapení však výsledkem nebyla červená barva, ale jasně zelená. Rudá skvrna ale jednoznačně zelená není - za její barvu tedy nebude zodpovědné chemické složení, které odpovídá střední vrstvě oblaků.

Vědci pak dále testovali jednodušší kombinace čpavku a uhlovodíků - přesně takové, jaké se nacházejí v nejvyšších vrstvách mraků planety. A tentokrát byli úspěšní: pokud byla směs čpavku a plynného acetylenu ozářena ultrafialovým zářením, objevila se rudá barva. Měla dokonce téměř stejný odstín, jaký pozorujeme na Velké rudé skvrně.

Také ostatní hurikány v atmosféře Jupiteru mají podobný rudý odstín. Zbarvení ale není zdaleka tak intenzivní.

I tady je vysvětlení velice jednoduché. Velká rudá skvrna je extrémně vysoká, dosahuje mnohem vyšších nadmořských výšek než mraky kdekoli jinde na Jupiteru. Silné vzestupné proudy zásobují tuto oblast obzvláště velkým množstvím čpavkového ledu. U jiných, méně intenzivně zbarvených hurikánů vznikají rudé produkty “opalování” také, jsou ale daleko méně koncentrované a proto skrz ně prosvítají bledé mraky, které leží pod nimi.



Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 2.12.2021 8:00 | karma článku: 25.87 | přečteno: 444x

Další články blogera

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 125 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 391 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 125 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 962 Celková karma 19.70 Průměrná čtenost 1288

Zajímám se o přírodní vědy. Píšu o tom, co mě zaujalo při toulkách internetem. Vzhledem k občastým dotazům - ano, skutečně mám vzdělání. Ne, nebudu tu vypisovat všechny svoje tituly, knihy a vědecké práce. Tenhle blog provozuji ve svém volném čase pro radost. 

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...